Pokorni Zoltán

További híreink

Vissza nem térítendő pályázati források, illetve az önkormányzat saját hozzájárulásnak köszönhetően újult meg a Svábhegyi Bölcsőde. Rendkívül jelentős, a kisgyermekes családok kényelmét szolgáló beruházásról van szó, hiszen a meglévő épület teljes renoválása és energetikai modernizációja mellett, egy vadonatúj szárnnyal bővült az immár minden igényt kielégítő épület.


Ezzel további 48 gyermek elhelyezésére nyílik lehetőség – derült ki az épület hivatalos bejárásán, amelyen Pokorni Zoltán polgármester, valamint Fonti Krisztina és Váczi János alpolgármesterek tájékozódtak a fejlesztés eredményeiről.


Az építkezés két ütemben zajlott. Elsőként a KEHOP-5.2.9-16-2016-00092 azonosítószámú, „A Svábhegyi Bölcsőde és a Fekete István Általános Iskola energetikai fejlesztése” című pályázat részeként, a csoportszobákban, a fürdőszobákban, az irodákban, a konyhában, a folyosókon, a tárolókban, a mosodákban és a közös helyiségekben összesen 428 négyzetméter, elhasználódott nyílászárót cseréltek ki műanyag, hang- és hőszigetelő ajtókra, ablakokra.


Tovább csökkenti az energiafelhasználást, és ezzel a bölcsőde ökológiai lábnyomát az épület homlokzati falainak szigetelése. Ez egyben a külső megjelenést is jelentősen javítja, hiszen a szigetelőanyagra színezett vakolat került.
A közel kétezer négyzetméter lapos tetőt hőszigetelő- és vízzáró rétegekkel vonták be, valamint felszereltek egy 22,3 kWp teljesítményű, 86 napelemből összeállított, hatékony fotovoltaikus rendszert, ami az elektromos hálózatba juttatja a megtermelt energiát. Számítások szerint a napelemekkel az intézmény közel teljes áramszükséglete fedezhető, míg az energetikai fejlesztésekkel, számottevően csökken a fűtésszámla. Az épület energetikai minőség szerinti besorolása hat kategóriával emelkedett, jelenleg „CC”.


Tavaly júliusban zárult a beruházás első üteme, a nyár végén pedig elindult a VEKOP-6.1.1-15-BP1-2016-00036 azonosítószámú, „A Svábhegyi Bölcsőde bővítése, fejlesztése” című támogatott projekt megvalósítása.

Ennek keretében készült el az új épületszárny, ahol a meglévő hat csoportszobán kívül, további négy létesült, ami azt jelenti, hogy 48-cal nő a férőhelyek száma. Ugyanitt mosdókat, öltözőket, pelenkázókat, gyermekátadókat, árnyékolóval ellátott teraszokat is kialakítottak, így tökéletes körülmények fogadják a gyerekeket.


Hogy a régi és az új épületbelső között ne legyen minőségi különbség, az önkormányzat úgy határozott, hogy elvégzi a szükséges felújítást. Ez magában foglalta a szerelvények, világító berendezések, burkolatok, állmennyezetek cseréjét, a festést, az öltözők, vizesblokkok, valamint a konyha modernizációját. Ami még hátravan, az a kert és a játszóudvarok átépítése, erre a következő hetekben kerül sor.


A bejárást követően Pokorni Zoltán elmondta, hogy meglehetősen kopott volt már a bölcsőde, ami egyébként rendkívül népszerű a hegyvidéki családok körében. Emiatt vált szükségessé a felújítás és a bővítés.

„Ez egybevág a kormány törekvéseivel, hogy a bölcsődés korú gyermeket nevelő édesanyák, ha úgy döntenek, visszatérhessenek a munka világába” – emlékeztetett a polgármester, aki elmondta, hogy egyelőre elegendő férőhely áll rendelkezésre, hiszen szeptembertől már 120 gyermeket fogadhat az intézmény. A teljes bekerülési költség megközelíti a 600 millió forintot, ebből az önkormányzat mintegy 110 millió forintot biztosított, ami – ahogyan az eredményt látva Pokorni Zoltán fogalmazott –, igazán jó helyre került.

Fonti Krisztina arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkálatok miatt, az előző évben a megszokott 72 helyett 50 kisgyermeket vettek fel a Svábhegyi Bölcsődébe, őket és a nevelőket ideiglenesen a Zugligeti és a Krisztinavárosi Bölcsőde fogadta. „Mindenkitől rendkívüli türelmet és együttműködést kívánt meg ez a szükséghelyzet, ami sikerült kezelni. Külön elismerés jár ezért a szülőknek és az intézmények munkatársainak” – hangsúlyozta az alpolgármester, aki kifejtette, hogy folyamatosan töltik fel az üres helyeket, márciustól ismét a korábbinak megfelelő lesz a létszám, ami 72 bölcsődést jelent. Ezt követően, a szokásos áprilisi beiratkozáson, a fejlesztésnek köszönhetően rendelkezésre álló férőhelyekre lehet majd jelentkezni.

 

 Nyomtatás