Pokorni Zoltán

További híreink

A Normafa rehabilitációjához kapcsolódóan szeptember végén indította el a kerület a fogyatékkal élők esélyegyenlőségét segítő közösségi tervezési programját. Az első, Anna-réti találkozó után Pokorni Zoltán polgármester és munkatársai most az önkormányzat épületébe invitálták a sérültekkel foglalkozó szervezetek képviselőit, hogy tovább egyeztessenek a felmerült ötletek megvalósításának lehetőségeiről.

A polgármesteri hivatalban folytatott megbeszélésen az Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpont két munkatársa arról számolt be, hogy egy látássérült önkéntesükkel tesztelték a Normafánál újonnan kialakított sétaútvonalakat, és azt tapasztalták, hogy a szegély fehér bottal nehezen követhető, továbbá a sétaútba ékelődő fákat, illetve az út szélére kihelyezett padokba könnyen beleütköznek. Ezért azt javasolták, hogy a szegélyeken, valamint az úton lévő tereptárgyak környezetében eltérő burkolatot alakítsanak ki, ezzel figyelmeztetve a látássérülteket a közelgő akadályokra. Ezzel egyetértve Borbíró Zoltán, a Zöld Hegyvidék Konzorcium projektvezetője jelezte: az akadályok környezetében, néhány helyen mintafelületeket hoznak létre, amelyeket kipróbálhatnak majd a fehér bottal közlekedők.

A mozgássérültek igényei kapcsán elhangzott, hogy a Hegyhát út mellé – a Gennaro Verolino iskolával szemközti, egykori honvédségi területre – tervezett játszótéren kerekesszékeseknek is telepítsenek majd játékokat, például kerekesszékkel használható hintát. A Gennaro Verolino iskola képviselője támogatandónak tartotta a megismert játszótér-koncepciót, akárcsak azt a célkitűzést, hogy a fogyatékkal élő és az egészséges gyermekek együtt tudják használni a játékokat.

A javaslatok között szerepelt, hogy kerekesszékkel könnyen megközelíthető tűzrakóhely épüljön a Normafa környékén – Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetőjének válaszából kiderült, hogy lesz ilyen az Anna-réten –; felmerült továbbá, hogy a Síház mögött készüljön a mozgássérültek által is használható tornapark. Borbíró Zoltán ez utóbbi ötlet kapcsán elmondta, hogy a közelben, a székely kapunál már kihelyeztek nyújtásra alkalmas eszközöket – ha szükséges és megoldható, ezeket kiegészítik a speciális igényeknek megfelelően. A jelenlévők akadálymentes illemhelyek létesítését is kérték: Mikó Gergely tájékoztatása szerint ezekből hamarosan több is készül a területen.

A Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) képviselői egy részletes javaslatcsomaggal érkeztek a megbeszélésre. Felvetették, hogy mozgássérültek számára kijelölt parkolóhelyekre lenne szükség, az autóbuszokon bővíteni kellene a kerekesszékesek szállítási kapacitásait, valamint a Libegőt kerekesszék szállítására is alkalmassá kellene tenni. Ajánlották, hogy épüljön egy szabadtéri fitneszpark speciális eszközökkel, továbbá a játszótereken akadálymentesített játékokat, valamint esőbeállókat helyezzenek ki. Az elképzelt fitneszpark, illetve a tervek szerint újjáépülő sípálya esetében javasolták, hogy itt olyan személyek – akár önkéntesek – legyenek majd jelen, akik segíteni tudják a sérültek sporttevékenységét. Arról is beszéltek, hogy mindenkit, aki a Normafa területén dolgozik, fel kellene készíteni arra, milyen módon segíthetnek a fogyatékkal élőknek.

A Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője a FODISZ munkatársainak elmondta, ki fognak jelölni mozgássérült parkolóhelyeket, valamint megkeresik a Budapesti Közlekedési Központot azzal az elképzeléssel, hogy a leglátogatottabb időszakokban a mozgássérülteket szállító speciális buszt menetrend szerint közlekedtessék a Normafához. Önkéntes segítők bevonását maguk is tervezik, velük együtt szeretnének a későbbiekben megszervezni különféle szabadidős programokat.

A kerületi Fejlesztő Napközi Otthon testnevelő tanára, Simon András írásban több izgalmas gondolatot is megfogalmazott a tervezőknek. Ő olyan lehetőségeket vázolt fel, amelyek különleges élményeket nyújtanának a sérülteknek – például sárkánykölcsönzőt, kötélcsúszdát, óriáscsocsót és kerekesszékes akadálypályát is elképzelhetőnek tartana a Normafa környékén.

Pokorni Zoltán az egyeztetés végén kiemelte: rengeteg jó ötletet vetettek fel a résztvevők, s meg fogják vizsgálni a konkrét javaslatok kivitelezhetőségét. A polgármester fontosnak nevezte, hogy a játszóterek, vagy a sportolási lehetőségek megteremtése kapcsán integrált megoldások szülessenek, hiszen a sérültek is arra vágynak, hogy az egészségesekkel együtt mozoghassanak. Épp ezért – tette hozzá – olyan példamutató fejlesztéseket szeretnének megvalósítani, amelyek mindenki számára vonzóak tudnak lenni.Nyomtatás