Pokorni Zoltán

További híreink

„Megváltozott az emberek politikához való viszonya az elmúlt években. Ma leginkább azokat az ügyeket érzik magukénak, amelyekbe bele tudnak szólni” – mondta Pokorni Zoltán a Magyarország feladatai az éghajlatvédelemben címmel megrendezett országos konferencián.

A polgármester úgy vélte: ha a helyi közösségeket nem tudják bevonni a globális éghajlatvédelmi célok megvalósításába, akkor azok nem fognak működni. Pokorni Zoltán az emberekkel, illetve a természetvédő szervezetekkel folytatott párbeszéd sikerére a Normafa rehabilitációját hozta fel helyi példaként. Elmondta, hogy egy hosszas egyeztetési folyamat után sikerült megtalálni azt a „keskeny ösvényt”, azaz egy olyan irányt, amellyel meg lehet oldani számos régóta kezeletlen környezeti problémát, ugyanakkor annak is meg tudják teremteni a lehetőségét, hogy a természetben kikapcsolódni vágyók kulturált körülmények között látogathassák a népszerű kirándulóhelyet.

Az értékes természeti környezet megóvása mellett az önkormányzat más eszközöket is alkalmaz annak érdekében, hogy a kerület klímabarát módon működjön. A polgármester megemlítette az intézmények energiafelhasználásának csökkentését célzó beruházásokat, s ezek közül is kiemelte a MOM Kulturális Központ fejlesztését, ahol a „problémából lehetőséget kovácsoltak”: egyedülálló módon egy szennyvízhőt hasznosító rendszert alakítottak ki az épület hűtéséhez-fűtéséhez.

Elhangzott az is, hogy a kerületben már évekkel ezelőtt betiltották az avarégetést, ezzel együtt pedig a komposztálást elősegítő programokat indítottak. Építésszabályozási eszközökkel az új épületek kialakítása során előnyben részesítik a zöldtetőket, támogatják az esővíz hasznosítását, valamint hozzá kívánnak járulni ahhoz, hogy a tervezők elsősorban a megfelelő tájolással, árnyékolással, és ne a klímaberendezések alkalmazásával gondoskodjanak a házak túlmelegedése elleni védelemről.

A polgármester előadását követően felszólalt Kovács Lajos alpolgármester is, aki a Klímabarát Települések Szövetségének elnökeként arról beszélt: a településeknek egy nemzeti stratégiához igazodva, egységes módszertan alapján kellene létrehozniuk saját klímastratégiájukat, hiszen csak így lehet eredményes az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint az alkalmazkodás. „Stratégiai gondolkodásra van szükség, ez a nemzet megmaradásának záloga” – jelentette ki Kovács Lajos

A konferenciát az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a CEEweb a Biológiai Sokféleségért, az Éghajlatvédelmi Szövetség, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács rendezte meg az Országgyűlés felsőházi tanácstermében. A programon többek között Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője, Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára és Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója mondta el gondolatait arról, milyen teendői vannak Magyarországnak a veszélyes mértékű éghajlatváltozás megelőzésével és hatásainak csökkentésével kapcsolatban.Nyomtatás