Pokorni Zoltán

További híreink

A házak ablakait, a balkonokat és a belsőudvarokat díszítő növényekkel még otthonosabbá, élhetőbbét tehetjük lakókörnyezetünket. Ezt a célt szolgálja az immár tízedik alkalommal megtartott muskátli osztás is, amelynek keretében az önkormányzat idén mintegy 30 ezer tő virággal ajándékozta meg a kerület polgárait.

Idén is a már megszokott négy helyszínen, a polgármesteri hivatal melletti kis téren, a Városmajor plébánia előtt, a Zugligeti Bölcsődénél, a Fodor és a Pagony utca találkozásánál, valamint a Rácz Aladár utcai orvosi rendelőnél zajlott a hagyományos tavaszi muskátli osztás. Minden kerületi lakos egy tálca, azaz tíz tő virágot vihetett haza, a jogosultságot a lakcímkártya felmutatásával lehetett igazolni.

„A muskátli osztás tulajdonképpen egy felhívás arra, hogy minél többen díszítsék virágokkal a lakókörnyezetüket. Éppen ezért, a program igazi értékét azok a hegyvidéki polgárok adják, akik a palántákat a későbbiekben gondozni fogják. Nekik köszönhető, hogy mindannyiunk örömére, a muskátlik kikerülnek az ablakokba, erkélyekre” – foglalta össze a kezdeményezés lényeget a növények célba juttatásában Fonti Krisztina és Kovács Lajos alpolgármesterekkel együtt, személyesen is segédkező Pokorni Zoltán. Mint a polgármester rámutatott, ilyenkor szinte kivirágzik a kerület, ami azt jelenti, hogy jó helyre kerülnek az önkormányzat ajándékai.

Kovács Lajos arról beszélt, hogy a virágok a közterületek igazi díszei, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy a muskátli osztás mellett, idén először, a Böszörményi út több pontjára virágoszlopokat is telepít. Ősszel egy másik újdonságra is lehet számítani, a tervezett közösségi program lényege, hogy bizonyos előre kijelölt kisebb területeket a környéken élők örökbe fogadhatnak.
„Akár most még bitumenes burkolatú kis szigetekről is szó lehet, a lényeg az, hogy ezeket lehessen virágosítani, növényekkel beültetni” – hangsúlyozta Kovács Lajos hozzátéve, hogy szintén még ebben az évben elindulhat a zöld iroda keretein belül egy lakossági kertész klub, ami a kertművelésben nyújt majd segítséget az eziránt érdeklődőknek.

Mindezt Fonti Krisztina azzal egészítette ki, hogy a muskátlik kiültetésével az önkormányzat is igyekszik jó példát mutatni. „A polgármesteri hivatal épületének ablakaiba, míg a Csörsz utcában, a Jagelló úton és az Apor Vilmos téren összesen közel száz lámpaoszlopra kerülnek minden évben virágok” – emlékeztetett az alpolgármester, aki elmondta, hogy most először az oszlopokat a muskátlik mellett ezüst szulákkal és begóniával díszítik.

„A muskátlikról mindig azok a nyarak jutnak eszembe, amiket a nagyanyámnál töltöttem Zalában. A verandán ültette el őket egy nagy dézsába, az én dolgom volt esténként meglocsolni mindegyiket. Ő szerettette meg velem ezt az egyszerű, mégis kedves virágot, amit most az unokáim öntöznek meg az erkélyemen. Ezért is jövök el minden évben az ajándék muskátliért, mert szép emlékeket idéznek”- mesélte Patkós Mátyásné. Másodszor vett részt a programon Imre János, aki elmondta, hogy korábban nem nevelt virágokat, az önkormányzat akciója azonban meghozta a kedvét. „Tavaly egy balkonládát, idén már kettőt ültetetek be, a most kapott muskátlinak így már megvan a helye” – árulta el a gépészmérnök, aki mindenkit arra buzdít, hogy kövesse a jó példát, és szépítse meg virágokkal az ablakát.Nyomtatás