Pokorni Zoltán

*

További híreink

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Építész Kamara építészeti nívódíjpályázatán kiemelt dicséretet kapott a Hegyvidék Galéria új, Királyhágó téri kiállítóterme.

„Fővárosi viszonylatban kicsi, de építészeti színvonalát tekintve kiemelkedő fejlesztés a Hegyvidék Galéria új kiállítóterének kialakítása, aminek tervezésében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak adtunk teret” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester a FUGA Budapesti Építészeti Központban tartott díjátadón. Kitért rá, hogy a MOME és a Hegyvidéki Önkormányzat közötti együttműködés nem új keletű, az elmúlt években több tervezési feladatba is bevonták az egyetem tehetséges diákjait, akik eredeti elképzelésekkel, innovatív megközelítéssel tudnak hozzájárulni az egyes projektek sikeréhez.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a Hegyvidék Galéria tervezése során is szellemes ötletekkel álltak elő a hallgatók. Mint fogalmazott, a „problémából lehetőséget kovácsoltak” a helyszínen, ahol a korábban lépcsőkkel, rámpákkal széttagolt, többszintes teret a hegyvidéki domborzatra emlékeztető, lejtősen hullámzó betonpadlóval tették egységessé és mozgalmassá. Bár többen is aggódtak a tervezés fázisában amiatt, hogy esetleg csúszós, veszélyes lesz a lejtős kiállítóhely, a gyakorlatban azonban bebizonyosodott: biztonságos, a mozgássérültek által is jól használható a különleges építészeti megoldás.

A tervezőcsapat tagja, a tervezés idején még egyetemi tanulmányait folytató, ma már diplomás építészként dolgozó Kalászi Zoltán arról beszélt, hogy Magyarországon újszerű megoldás a hullámzó öntött beton padló, aminek tervét makettként is bemutatták, mielőtt az önkormányzat belevágott volna a kivitelezésébe. Említést tett arról is, hogy a világítást az ország egyik legnagyobb egybefüggő feszített fóliás, úgynevezett Barrisol-mennyezetébe helyezték, ami ideális szórt fényt biztosít a kiállítótérnek. Ezzel a világítási tervükkel korábban a Fény Junior Mestere-pályázaton is díjat nyertek.

Az új Hegyvidék Galéria belsőépítészeti koncepcióját – még a MOME hallgatójaként – Kalászi Zoltán, Pintér Márton és Ábel Viktor dolgozta ki, a kiviteli terv elkészítésében pedig egy „öregdiák”, Csóka Bálint belsőépítész, valamint Göde András egyetemi docens működött közre. A grafikai arculatot Boromissza Katalin és Demeczky Nóra készítette el. Az épületgépész tervező Oltvai Tamás, az elektromos tervező Sindelyesné Balla Krisztina volt.

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Építész Kamara idei közös pályázatán a Graphisoft Park fogadóépülete és a kőbányai ügyfélszolgálati központ kapta meg a Budapest Építészeti Nívódíjat. A szakmai zsűri a Hegyvidék Galéria új kiállítótere mellett a Palatinus Strandfürdő műemlék főépületének megújítását, a Kerepesi úti felnőtt és gyermek háziorvosi rendelő rekonstrukcióját, valamint az őrmezői P+R parkolóban kialakított pavilonépületet részesítette kiemelt dicséretben.



Nyomtatás