Pokorni Zoltán

További híreink

Balázs János Liszt-díjas zongoraművész kezdeményezésére és művészeti vezetésével 2016. február 25–28. között rendezik meg az első Cziffra György Fesztivált. Ennek kapcsán a Hegyvidéki Önkormányzat sajtótájékoztatót tartott a MOM Kulturális Központban.

Koncertsorozattal, mesterkurzussal, zenei versennyel, kiállításokkal, gyerekeknek szóló programokkal emlékeznek Cziffra Györgyre, a világhírű zongoraművészre 2016. február 25–28-ig a MOM Kulturális Központban. A program a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával valósul meg.

„A fesztivál szervezésének gondolata régóta foglalkoztat. Cziffra György, a magyar zseni munkásságát nem ismerik elegen Magyarországon. Számomra személyesen is fontos az ő emlékének és zenei-szellemi hagyatékának gondozása, hiszen miatta választottam a zongorát és a klasszikus zenét” – mondta a fesztivál kapcsán rendezett sajtótájékoztatón Balázs János Liszt-díjas zongoraművész, az esemény kezdeményezője, művészeti vezetője.

Pokorni Zoltán polgármester arról beszélt, hogy a fesztivál szervezésében oroszlánrészt vállal Herter Anikó, az NKA vezérigazgatója, Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester és Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója. „Büszkék vagyunk rá, hogy a Cziffra György Fesztivál itt lesz a Hegyvidéken, és szomorúak leszünk, ha majd Párizsban és Berlinben rendezik meg a következőt, de meg fogjuk érteni, hogy kinőtt bennünket. Jó, hogy egy ilyen rangos programnak adhat otthont az impozánsan megújult MOM, és hogy összefonódik a nevünk a Cziffra György Fesztivállal.”

Doncsev András, az NKA alelnökének tájékoztatása szerint a fesztivál 25 millió forintot kap a Nemzeti Kulturális Alaptól. „Örülünk neki – mondta –, hogy olyan programhoz tudunk segítséget nyújtani, aminek a legkisebbekre tekintő céljai is vannak. Reméljük, hogy a gyermekprogramok és a hangszerbemutató a jövő élő zenét kedvelő és játszó közönségét is segítik nevelni.”

A Cziffra György Fesztivál a Szamos Cukrászdát is megihlette, amely létrehozta a zongorabillentyűt mintázó Cziffra-szeletet. A fesztivál részletes programja a http://cziffrafesztival.hu/ weboldalon olvasható, ahol mától megkezdődött a jegyértékesítés is.


Nyomtatás