Pokorni Zoltán

További híreink

Az Egészséges Budapest Program keretében 300 millió forint támogatást kapott a kormánytól a XII. kerület, az összeg egy részéből – saját forrásokkal kiegészítve – korszerű orvosi eszközöket vásárolt az önkormányzat a Kútvölgyi úti szakrendelőnek. A kardiológiai szakrendelés számára beszerzett készülékeket Pokorni Zoltán polgármester adta át az intézményben.

„A János kórház sorsa számunkra kulcskérdés, ez a mi kórházunk, nagyrészt ide járnak a hegyvidéki polgárok gyógyulni, legyen szó fekvőbeteg- vagy járóbeteg-ellátásról” – mondta el Pokorni Zoltán. Felidézte, hogy a Kútvölgyi úti szakrendelő épülete néhány évvel ezelőtt azért került át a Semmelweis Egyetemtől a Szent János Kórházhoz, hogy végre „ne keveredjen a pizsama a télikabáttal”, azaz a hegyvidékieket kiszolgáló járóbeteg-rendelések a fekvőbeteg-ellátásoktól fizikailag is elkülönülten, önálló épületben, integráltan kerüljenek elhelyezésre.

„A kardiológiai járóbeteg-rendeléseinken évente mintegy 25-30 ezer páciens fordul meg. Eddig évi 5-6 ezer szívultrahang-vizsgálatot tudtunk elvégezni, ezek száma a most átvett berendezésnek köszönhetően jelentősen bővülhet, a várakozási idő pedig lerövidülhet” – közölte dr. Ralovich Zsolt, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő főigazgatója.

Dr. Kazinczy Rita, a III. számú belgyógyászat kardiológiai osztályának vezetője elmondta, hogy az önkormányzat által átadott, modern szívultrahang-készülék alapvető fontosságú a szakrendelésre érkező panaszos betegek vizsgálata során. A berendezéssel egyebek mellett azt tudják vizsgálni, mennyire erősen ver a szív, van-e billentyűbetegség, gyulladás, illetve olyan terület, ami egy szívinfarktus miatt esetleg rosszabbul mozog.

A szintén most beszerzett, kerékpárral kombinált terheléses EKG-val az olyan kardiológiai megbetegedéseket – főként koszorúér-betegséget – lehet kiszűrni, amelyek nyugalomban nem, csak terhelés során okoznak tüneteket. Az eszközbeszerzések keretében 24 órás vérnyomásmérésre, illetve EKG-vizsgálatra alkalmas, hordozható készülékeket is kapott a szakrendelő. Az előbbiek a magasvérnyomás-betegség, utóbbiak pedig az időközönként jelentkező ritmuszavarok felismerését teszik lehetővé.Nyomtatás