Pokorni Zoltán

További híreink

Megújuló energiával üzemel, tele van okosmegoldásokkal, akadálymentesített, tágas és egyszerre közel háromszáz vendéget tud befogadni – egyebek mellett ilyen különleges tulajdonságokkal rendelkezik a Kulturális Szalon új épülete, amely izgalmas színfoltja lett a Hegyvidék életének.

A hegyvidékiek előtt közel hét évvel ezelőtt, a Böszörményi úton nyitotta meg kapuit a Kulturális Szalon. Az intézmény már a kezdetektől igen népszerű volt – közössége Menyhárt Éva vezetésével az idő múlásával olyan családdá formálódott, amely mindig szívesen fogadta az új tagokat. A programok sikerét jól példázza, hogy nemcsak teleházasok voltak, de sokan be sem fértek az alig nyolcan négyzetméteres helyiségbe.

Egyebek mellett ezért döntött úgy a Hegyvidéki Önkormányzat, hogy a Törpe utca 2. szám alatt biztosít teret az intézmény számára – a hír bejelentése után a Szalon élete teljesen megváltozott; a költözés mindennapos témává vált. Az átadás pillanatát már mindenki izgatottan várta, mely az egyik legnépszerűbb programsorozattal, a Szalonegyetem előadásával indult.

„Jó dolog, amikor egy álmunk megvalósul. Közösen terveztük az épületet, s a legfontosabb cél az volt, hogy a Kulturális Szalon közösségét kiszolgálja. Jó érzés látni, hogy elégedettek!” – fogalmazott Pokorni Zoltán polgármester, aki a Szalonegyetem megnyitóján a legidősebb diákot, Fatime nénit is felköszöntötte kilencvenötödik születésnapja alkalmából.

„A tanulás nem egy gyermekbetegég, amit iskola után magunk mögött hagyunk, mert kinőjük. A tanulás egy örömteli szellemi kaland. A Szalonegyetem diákjai megőrizték a tudás iránti vágyukat, szemükben ott csillog a lelkesedés” – emelte ki a polgármester.

Az első órán a hegyvidéki kötődésű Tamási Áronról, a Kulturális Szalon központi termének névadójáról mesélt Konta Fanni, a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium egykori tanára. „Tamási Áron hitvilága, életszemlélete nagyon közel áll a gondolkodásmódomhoz. Művei örökérvényűek; a múltat jelenné tudják tenni. Az erkölcs melletti elköteleződése ma is példaértékű” – mondta az előadó.

 

Szalonséta a gépháztól a kávézóig

A Kulturális Szalon első programjai között volt az új épület körbejárása, megismerése is. Az első sétán Lenzsár Péter, az épület tervezője mesélt a kulisszatitkokról. Egyebek mellett kiderült, hogy a ház minden szeglete tudatosan, az igényeknek megfelelően lett kialakítva. Kerületünkben fontos szerepet kap a fenntarthatóság, így a Törpe utcai ingatlan is a környezettudatosság jegyben készült. Az épületnek közel nulla a károsanyag-kibocsátása, hiszen megújuló energiával üzemel. A tágas terek, a hatalmas üvegfelületek, a stílusos építészeti és arculati megoldások, illetve a modern felszereltség mindenkit lenyűgözött. A Szalon teljes mértékben akadálymentesített, s a könnyebb közlekedést még egy lift is segíti. Az okosmegoldásoknak köszönhetően a termekben szinte minden teljesen automatizált, a szekrények pedig úgy lettek kialakítva, hogy azok ruhatárként is funkcionálhassanak. Az épület a maga közel hatszáz négyzetméteres alapterületével mintegy háromszáz vendég befogadására alkalmas. Az alsó szinten pedig egy elegáns Millió Cafe&Bisrto várja a kikapcsolódni vágyó vendégeket.

„Figyelembe vettük az igényeket, a tervezésnél minden apró részletben elmélyedtünk. Fontos szempont volt a környék mondanivalója, a biztonság, illetve az is, hogy emberbarát legyen, s valóban kiszolgálja a használóit” – mondta Lenzsár Péter, akinek a séta során sokan gratuláltak a végeredményhez.

„Felemelő érzés itt lenni. Fantasztikusan szép ez a ház, valóban méltó a Szalon nevéhez. Már az első pillanatban otthon éreztem magam” – lelkendezett Nagy Katalin, aki 2012 óta tagja a Kulturális Szalon közösségének.

„Olyan helyszínt kaptunk az önkormányzattól, amely új fejezetet nyit az életünkben. Az a közösség, ami hét évvel ezelőtt a Böszörményi úton született, itt folytatja az útját. Nagy és felülmúlhatatlan öröm ez számunkra” – emelte ki Menyhárt Éva, aki azt is elárulta, hogy az új épületnek köszönhetően rengeteg programmal bővülhet a Kulturális Szalon repertoárja, s vele együtt a Hegyvidék kulturális élete is.Nyomtatás