Pokorni Zoltán

További híreink

Hiába indított etikai eljárást Hoffman Rózsa KDNP-s oktatási államtitkár Pokorni Zoltán ellen, a Fidesz etikai bizottsága nem állapított meg etikai vétséget a korábbi oktatási miniszterre vonatkozóan. A politikust valamennyi vádpont alól felmentették.

Május végén derült ki sajtóhírekből, hogy Hoffmann Rózsa etikai eljárást akar indítani a fideszes Pokorni Zoltánnal, a parlament oktatási bizottságának elnökével szemben, mivel Pokorni folyamatosan bírálja a médiában az oktatásügyi államtitkár intézkedéseit, tervezeteit.

A Fidesz etikai bizottsága kedden külön-külön hallgatta meg a két érintettet, és mintegy másfél órás tanácskozás után döntött úgy, hogy az előző Orbán-kormány oktatási minisztere nyilatkozataival nem követett el etikai vétséget. Hoffmann Rózsa arra a kérdésre, hogy hogyan értékeli a testület döntését, azt válaszolta: "eddig sem nyilatkoztam erről, és tartom magamat ehhez ezután is". Mint mondta, azért kezdeményezte az etikai bizottság tárgyalását, hogy a nyilvánosság kizárásával öntsenek tiszta vizet a pohárba.

Pokorni Zoltán a Fidesz Szentkirály utcai székházában a rá várakozó újságíróknak mindössze annyit mondott a tanácskozás után: van elég munkája az oktatás területén, ezért nem foglalkozik az őt "meghurcoló eljárásokkal". Később viszont azt mondta az üggyel kapcsolatban: bízik benne, hogy lezárult ez a méltatlan eljárás, és Hoffmann Rózsa is tudomásul veszi, hogy ezek a viták nem azért folynak, hogy neki kellemetlenséget okozzanak, hanem mert fontos kérdésekre közösen kell megoldást találni. A politikus reméli, hogy az együttműködés visszazökken a normális kerékvágásba, aminek alapja nem a rangnak kijáró tekintélytisztelet, hanem az oktatás ügye iránti elkötelezettség.

Pokorni korábban úgy kommentálta az eljárást, hogy 23 éve politizál, de még senki nem vonta kétségbe az erkölcseit, és a becsületéről még nem folytatott vitát senkivel. „A mi pártunkban, Fidesz-tagok között eddig ez nem volt szokás" - mondta két hete egy MTI-nek adott interjúban.

A vita még tavaly ősszel lángolt fel az új felsőoktatási törvény vitaanyaga kapcsán, mikor is Pokorni működésképtelennek nevezte Hoffman Rózsa elképzeléseit. Hoffman már ekkor hangot adott véleményének, hogy nem a médiában kellett volna üzengetni, a feszültség azóta pedig csak fokozódott. A Magyar Hírlap május végén hozta nyilvánosságra, hogy az oktatási államtitkár - aki kettős, fideszes és KDNP-s párttagsággal rendelkezik - etikai eljárást akar indítani a parlament oktatási bizottságának elnökével szemben.

Hoffmann Rózsa meg is indította az etikai vizsgálatot Pokorni ellen, és az Index szerint beadványában összegyűjtötte kifogásolt sajtóanyagokat, és a cikkekből színes aláhúzásokkal ki is emelte azokat a kifejezéseket, amelyekkel a fideszes képviselő szerinte megsértette őt az elmúlt hónapokban. Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője úgy kommentálta az esetet, hogy nem pártok közötti konfliktus az oktatási államtitkár és a Fidesz alelnökének vitája, de szükség van tisztázó beszélgetésre az érintettek bevonásával.

(Heti Válasz)Nyomtatás