Pokorni Zoltán

További híreink

Az internethasználat veszélyeire készíti fel a gyerekeket a tavaly ősszel indított Hegyvidéki ONvédelem Program, amelynek megvalósításáért Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke emlékérmet adományozott Pokorni Zoltán polgármesternek.

 

„Nem nekem szól az elismerés” – jelentette ki Pokorni Zoltán az adatvédelem nemzetközi napja alkalmából rendezett díjátadó ünnepségen, hangsúlyozva, hogy a program megvalósítása elsősorban a kollégáinak és a közreműködő partnereknek az érdeme.

 

A polgármester a kezdeményezés kapcsán arról beszélt, hogy önmagában a jog eszközeivel nem lehet az internetes túlkapások visszaszorításában eredményeket elérni, ezért mindenekelőtt az internethasználat kultúráját kell alakítani. Mint mondta, ehhez járul hozzá a Hegyvidéki ONvédelem Program, amely párbeszédet teremt a diákok, a tanárok és a szülők között. Bár a gyerekek – tette hozzá – technikai szempontból sokszor tájékozottabbak a felnőtteknél, az élet- és emberismeret terén a szülőknek és a tanároknak sokkal nagyobb tapasztalatuk van, amit érdemes átadniuk.

 

„Hétről hétre újabb híreket lehet olvasni arról, milyen sérelmek érik a gyerekeket az interneten. A szülőknek tisztában kell lenniük azzal, mindenkit elérhet az internetes zaklatás” – figyelmeztetett Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke. A díj adományozója példamutatónak tartja a XII. kerület kezdeményezését, amely megmutatta: helyi szinten is sokat lehet tenni annak érdekében, hogy felkészítsék a gyermekeket, a szüleiket és a pedagógusokat az internet és a közösségi oldalak használatának lehetséges veszélyeire.

 

A Hegyvidéki ONvédelem Program keretében a múlt év őszén Szülői Akadémiát hirdetett az önkormányzat, amelynek fórumain pszichológiai és adatvédelmi megközelítésből hallgathatták meg az érdeklődők a szakértők véleményét, majd gyakorlati informatikaórákon vehettek részt a technikai tudásukat elmélyíteni kívánó szülők. Ezzel párhuzamosan a pedagógusok számára hatvanórás akkreditált továbbképzést indítottak, „Út a médiaértéshez a digitális világban” címmel. A tanárok munkáját hamarosan azok a középiskolás diákok is segíteni fogják, akik egy kortárs mentorképzést követően önkéntesként készítik majd fel néhány évvel fiatalabb iskolástársaikat a tudatos médiahasználatra. Az önkormányzat tervei szerint az ONvédelem program részeként a szülők, a pedagógusok, valamint a diákok képzését tanévről tanévre újra fogják indítani.Nyomtatás