Pokorni Zoltán

További híreink

Az oktatási bizottság fideszes elnöke szerint nem szerencsés kötelezővé és szankcionálhatóvá tenni az önkéntes karitatív munkát, sokkal jobb lenne ezt pozitívan ösztönözni.

Eredetileg fideszes kezdeményezésre került be a múlt héten nyilvánosságra hozott közoktatási koncepcióba [1] a középiskolások társadalmi tevékenységére vonatkozó elem. Pokorni Zoltán, az ötlet gazdája azonban nem tartja jónak azt a változatot, ami a KDNPS-s oktatási államtitkárság által bemutatott tervezetben megjelent. A koncepcióban az olvasható, hogy a diák csak akkor bocsátható érettségi vizsgára, ha előtte 60 órás, közcélú, társadalmi munkát végzett.

"Azzal, hogy a karitatív munkát, a másokért végzett felelősségteljes tevékenységet az érettségi előfeltételévé teszik, éppen az önkéntesség elve veszik el" - mondta az Indexnek Pokorni Zoltán az országgyűlés oktatási bizottságának elnöke. A fideszes oktatáspolitikus szerint a diákokat inkább jutalmazni kellene, ha ilyet vállalnak, szankciókkal ezt nem szerencsés kikényszeríteni. A közoktatási koncepciónak a társadalmi tevékenységre vonatkozó pontja ezért Pokorni szerint a fideszes és KDNP-s szakértők egyeztetésein még módosulhat.

A tervekben szereplő, 60 órás társadalmi tevékenységre vonnatkozó kérdéseinket elküldtük a Nemzetierőforrás-minisztérium oktatási államtitkárságának is, de választ nem kaptunk.

Pokorni újabb megszólalása arra utal, hogy továbbra sem enyhült a feszültség a KDNP-s irányítású oktatási államtitkárság és a Fidesz meghatározó oktatáspolitikusa között. Emlékezetes, hogy Pokorni Zoltán előbb egy konferencián [2], majd az Indexnek adott interjújában [3] élesen kritizálta a Hoffmann Rózsa által vezetett államtitkárság javaslatait, amelyek kidolgozásába a Fideszt nem is avatták be. Ezután egyeztetés kezdődött a két kormánypárt szakértői között, de az államtikárság a december 6-ra összehívott egyeztetést megelőzve már pénteken nyilvánosságra hozta a közoktatásról szóló koncepciót.

A XII. kerületben, ahol Pokorni Zoltán a polgármester, egy éve működik olyan program, amely önkéntes karitatív munkára igyekszik ösztönözni a középiskolásokat. A kerület által fenntartott három középiskolában a 17 éves diákok egy hét önkéntes karitatív munkát vállalhattak: a Pető Intézetbe mentek, értelmi fogyatékosokkal foglalkoztak, idősek otthonában segítettek, de voltak olyanok is akik egy hétig Böjte Csaba dévai árvaotthonában dolgoztak.

Az egyik gimnáziumban a 17 évesek fele, a másik kettőben a harmada illetve egynegyede vállalt ilyen munkát. Pokorni Zoltán szerint ennek a kezdeményezésnek a pedagógiai értelme az, hogy a diákok, akik eddig azt tapasztalták meg, hogy róluk gondoskodnak, tanulják meg azt is, hogy másokért is felelősséggel tartoznak és ők is gondoskodhatnak az elesettekről.

“Erre nem elég egy osztályfőnöki óra vagy egy tematikus nap. Ennek nem egy egzotikus kirándulásnak kell lennie, hanem olyan egy hétnek, amikor a diákok érzelmileg is bevonódnak abba a közegbe, ahol dolgoznak. Ez így meghatározó tapasztalat lesz számukra” - mondta. Pokorni szeretné, ha hasonló kezdeményezés más iskolák pedagógia programjába is beépülne.

A politikus úgy véli: az önkéntességhez Magyarországon máig ambivalensen viszonyul a társadalom, pedig ennek Nyugat-Európában, az Egyesült Államokban vagy Ausztráliában komoly kultúrája alakult ki. Nemcsak a középiskolásokat lehet ebbe bevonni, sok helyen az egyetem előtt és után is végeznek a fiatalok ilyen munkát. A tengerentúlon a nyugdíjas évek kezdetén is sok aktív, életerős ember találja meg új életformáját azzal, hogy másokon segít, mondta Pokorni Zoltán.

 

www.index.huNyomtatás