Pokorni Zoltán

További híreink

Április 2. az autizmus világnapja. Ebből az alkalomból vidám „Ki mit tud?” vetélkedőt tartottak a Fekete István Általános Iskola és Speciális Szakiskolában. Az eseményen Pokorni Zoltán polgármester köszöntötte a diákokat.

2007-ben az Egyesült Nemzetek Szövetsége április 2-át az autizmus világnapjának nyilvánította azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a több tízmillió embert – Magyarországon minden századik újszülött autista – érintő autizmusra. Ebből az alkalomból szervezett diák Ki mit tud? vetélkedőt a Fekete István Általános Iskola és Speciális Szakiskola, ahol autista gyerekek fejlesztésével, oktatásával is foglalkoznak.

Az iskolai programot megnyitó Pokorni Zoltán arról beszélt, hogy az ENSZ a világnap alkalmából arra kéri a föld országait: tegyenek lépéseket az autizmus minél szélesebb körben történő megismertetése érdekében. Ezt a célt szolgálják a különböző közösségi programok, illetve az is, hogy a világnapon az országház tetejét az autizmust jelképező kék színnel világítják meg.

A polgármester emlékeztetett: a Fekete István Iskola rendkívül fontos feladatot tölt be a kerület oktatási életében, hiszen az ide járó több mint száz diák közül közel húszan autizmussal élnek. „Igyekszünk segíteni a gyerekeket azzal is, hogy megfelelő, inspiráló környezetet biztosítunk számukra” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán hozzátéve, hogy míg a mozgásukban korlátozott, vagy a gyengén látó, vak embereket lehet eszközökkel is támogatni, az autisták esetében erre kevesebb a lehetőség. „Őket azzal tudjuk segíteni, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, forduljanak nyitottabban az autisták felé. Ezt sokszor a legnehezebb elérni” – emlékeztetett a polgármester, aki azt is elmondta, hogy a Ki mit tud? díjait a Böszörményi úti papírbolt, a MOM Sportközpont, a MOM Kulturális Központ és bábművészek ajánlották fel. A köszöntő után közös „bemelegítő” énekléssel vette kezdetét a vetélkedő, amelyen a kékbe öltözött –vagy legalábbis valamilyen kék kiegészítőt viselő – gyerekek adták elő műsorszámaikat. Bár a produkciókat értékelték, a zsűri ezúttal kizárólag a pozitívumokat emelte ki, így minden egyes szereplő győztesnek érezhette magát.Nyomtatás