Pokorni Zoltán

További híreink

Az idén tizenharmadik alkalommal megrendezett Budai Nevelési Napokat ezúttal a Hegyvidéki Önkormányzat Oktatási irodája szervezte. A kétnapos pedagógiai programsorozat kiváló lehetőséget nyújtott az óvodapedagógusoknak, hogy bővítsék ismereteiket és eszmecseréket folytathassanak.

A rendezvény kiemelt eseménye volt az október 17-én megtartott „Életpálya és jövőkép az óvodákban” című konferencia, melyen megjelent Pokorni Zoltán polgármester, Fonti Krisztina alpolgármester, Sikota Krisztina képviselő, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke és házigazdaként az eseményt szervező oktatási iroda vezetője, Gilicze Zoltán. Először a Solti György Zeneiskola klarinétosai adták elő Beethoven Rondóját, majd a Mesevár Óvoda Maci csoportjának bemutatóját láthatta a közönség. Pokorni Zoltán, konferenciát köszöntő előadásában kiemelte, hogy az előző évek jól bevált gyakorlata szerint korábban az iskolák és az óvodák vezetőinek, pedagógusainak tájékoztatóját együtt tartották, s javasolta, hogy dacára annak, hogy más és más a fenntartója a két korosztályi intézményrendszernek, az önkormányzat és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jövőre ismét közös rendezvényt tervezzen.

Ezután a polgármester arról beszélt, hogy a beiskolázási korhatár megváltozása miatt közel tizenhárom ezerrel több elsős kezdte meg az idei tanévet, s az emiatt felduzzadt létszám több helyütt gondot okozott. „A merev beiskolázási szabályok rosszak – szögezte le, hozzátéve –, ám a sajtóban többször megjelent hírekkel ellentétben rugalmasabb a beiskolázás, a szülőknek, az óvodáknak továbbra is megvan a mérlegelési lehetőségük, így a még nem iskolaérett gyerekeket nem senki nem kényszerítette iskolába az arra még nem érett gyerekeket.”

A pedagógus életpálya modellről szólva a polgármester elmondta: az óvodákban nem olyan jól megfoghatók a plusz feladatok, mint az iskolákban, így azt a jövedelmekben is nehéz kifejezni. „Azt támogatom, hogy azt honorálja az életpálya rendszer, aki többet hajlandó vállalni.” Fontos kérdés az is Pokorni Zoltán szerint, hogy az életpálya vonzó lesz-e annyira a fiatalok számára, hogy már érettségi előtt a pedagógusképzést válasszák továbbtanulásként. „Az idei beiskolázási tapasztalatok alapján a most meghatározott kezdő pedagógusbér nem érte el ezt a hatást” – mondta

.A polgármester után Paszkoszné Kulcsár Andrea, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezető főtanácsosa tartott részletes tájékoztatást a törvényi változásokról, majd az óvodai nevelés hatékonyságáról, eredményességéről és a méltányosságról, valamint a pedagógusok szerepéről a pedagógusok minősítésében hallgathattak meg előadásokat a konferencia résztvevői.

Nyomtatás