Pokorni Zoltán

További híreink

A Magyar Páneurópa Unió, a Konrad Adenauer Stiftung és a Hegyvidéki Önkormányzat közösen rendezett konferenciát a MOM Kulturális Központban az Európára nehezedő migrációs nyomás okainak megvitatására. A tanácskozást követően adták át az Eötvös József-sajtódíjakat, amellyel idén Pilhál György újságírót és Muzsnay Árpádot, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnökét tüntették ki.

„A rendezvény témájáról nagyjából fél évvel ezelőtt született döntés, akkor még nem is gondoltuk, hogy ennyire aktuálissá válik a migráció kérdése” – mondta el Az Európára nehezedő migrációs nyomás gyökerei címmel megrendezett konferencián Pokorni Zoltán polgármester. Úgy vélte, többségünk kettős érzéssel viszonyul a menekültekhez: szánalmat érzünk irántuk, ugyanakkor félünk is a tömeges megjelenésüktől. „Nehéz magunkban igazságot tenni, melyik érzés a megalapozottabb, ám a kétely is jobb, mint a meggondolatlan határozottság” – fogalmazott a polgármester.

Andrássy Gábor, a Magyar Páneurópa Unió elnökének köszöntőjét követően Frank Spengler, a Konrad Adenauer Stiftung magyarországi képviseletvezetője arról beszélt: nem meglepő, hogy Európa-szerte viták zajlanak a migrációról, fontos lenne azonban, hogy ebben a kérdésben egy mindenki számára elfogadható, a tagállamok érdekeit figyelembevevő megoldás szülessen. Hozzátette: tisztában kell lennünk azzal, hogy nem lehet mindenkit befogadni, csak azokat, akiknek valóban védelemre van szükségük.

Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára arra világított rá előadásában, hogy a migráció nagymértékben összefügg a globális felmelegedéssel és a vízhiánnyal, ami a Föld egyes részeit gyakorlatilag élhetetlenné teszi. A kérdés demográfiai vetülete kapcsán pedig rámutatott, hogy az előrejelzések alapján az elkövetkező 40-60 évben 70-80 millió fővel csökkenhet Európa lakossága, míg eközben Afrikában akár 1,5 milliárddal is nőhet a lakosságszám.

A helyettes államtitkár megjegyezte, hogy az amerikai „demokrácia-export” hozzájárult az arab országok diktatórikus rezsimjeinek bukásához, ahhoz viszont már nem maradt erő, hogy a működőképes demokráciák kialakulását is elősegítsék. Prőhle Gergely az információs forradalomról szintén említést tett a migrációs nyomás okai között, az okostelefonok korában ugyanis a világ legszegényebb részein élő emberek is megismerhetik a szerencsésebb helyzetben lévő országokat, ahová aztán sokan elindulnak a jobb élet reményében.

„Lépjünk ki a megszokott gondolkodási sémákból, az életvitelünk kényelméből, és nézzünk ki a kerítésen túlra” – Beer Miklós, a Váci egyházmegye püspöke szerint Ferenc pápa ezt üzeni nekünk, amikor a „kilépésről” beszél. A katolikus püspök úgy véli, hogy a mai, „elbizakodott életvitel” nem tartható tovább Európában, ezért a menekültek problémája talán hozzájárulhat ahhoz, hogy hitelesebb legyen az életünk. Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Mentelmi Bizottságának elnöke ugyanakkor azt emelte ki felszólalásában, hogy a menekültkérdés kezelése kapcsán a tét nem más, mint az európai kultúra és civilizáció fennmaradása.

Az előadásokat követően Andrássy Gábor, a Magyar Páneurópa Unió elnöke Eötvös József-sajtódíjat adott át Pilhál Györgynek, a Magyar Nemzet munkatársának, valamint Muzsnay Árpádnak, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnökének, akiknek munkásságát Vass István Zoltán újságíró, illetve Pomogáts Béla irodalomtörténész méltatta. A Székely Nemzeti Tanács „Tiszteletbeli Székely” címeinek átadására is sor kerület a rendezvényen: ezt többekkel együtt Pokorni Zoltán polgármester is átvehette annak elismeréseként, hogy a kerület vezetőjeként támogatta a székelyföldi magyar fiatalok idei fővárosi látogatásának megszervezését.



Nyomtatás