Pokorni Zoltán

További híreink

A gyerekekre leselkedő internetes veszélyekre hívja fel a figyelmet a Hegyvidéki ONvédelem Program, amely már az országgyűlési képviselők érdeklődését is felkeltette: Pokorni Zoltán polgármester a Kulturális bizottság Női Méltóságért Albizottsága ülésén résztvevő politikusoknak mutatta be a Hegyvidéki Önkormányzat hazánkban egyedülálló kezdeményezését.

„Nem csak egy rövid kampánynak szántuk a Hegyvidéki ONvédelem Programot, az elkövetkező években is fel kívánjuk hívni a gyerekek, a szülők és a pedagógusok figyelmét a világháló és a közösségi oldalak használatának veszélyeire” – mondta Pokorni Zoltán a nők elleni bántalmazási formákkal, köztük az internetes agresszióval kiemelten foglalkozó parlamenti munkacsoport ülésén. A polgármester hangsúlyozta, hogy a pedagógus továbbképzést jövőre ismét elindítanák, és ugyanígy a Szülői Akadémia folytatását is tervezik. Nagy reményeket fűznek mindemellett a gimnazisták képzéséhez, akik önkéntesként nyújthatnak segítséget kortársaiknak.

 

A pedagógusok és a fiatalok képzését koordináló MédiaSmart Hungary elnökeként Pócsik Ilona arról számolt be, hogy a szeptemberben indult hatvanórás akkreditált tanári kurzus huszonnégy résztvevője a napokban veheti át tanúsítványát. A kortársképzésre húsz hegyvidéki gimnáziumi osztályban kívánnak önkénteseket toborozni, ami az eddigi tapasztalatok alapján sikeresen zajlik: az eddig felkeresett osztályok mindegyékéből legalább öt-hat diák jelezte a programban való részvételi szándékát, ami kifejezetten jó aránynak mondható.

 

Szabó Krisztina, az önkormányzat kommunikációs vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hegyvidéki ONvédelem Program meghirdetését egy széleskörű kerületi felmérés előzte meg. Ez igazolta, hogy a szülők meglehetősen alulbecsülik azokat a problémákat, amelyekkel a gyerekek napi szinten szembesülhetnek az interneten. Példaként hozta fel, hogy minden ötödik gyermek találkozott már olyan személlyel, akit a neten ismert meg, ilyesmiről ugyanakkor csak a szülők 6%-ának van tudomása. Szexuális tartalmú ajánlatot is megdöbbentően sok gyerek kapott (15%), ezt azonban a szülők alig 2%-a sejti vagy tudja. A fiatalok 30%-a élt át fenyegetést, zaklatást a közösségi oldalakon, 20%-uk pedig elismerte, hogy maga is küldött durva, zavaró üzeneteket. Ezzel szemben csak a szülők 21%-a érzi úgy, hogy a gyermeke szenvedő alanya lehetett bármilyen internetes agressziónak, és mindössze 3%-nyian merik feltételezni azt, hogy az ő csemetéjük másokat zaklathatott online térben.

 
Nyomtatás