Pokorni Zoltán

További híreink

A népszavazáson a választók 81%-a szavazott igennel a Normafa rendbetételére. A jogosultak 27.4%-a vett részt a szavazáson.

Pokorni Zoltán tájékoztatása szerint a referendumon 27,4 százalékos volt a részvétel, ami a helyi népszavazások között kiemelkedően jó aránynak tekinthető. A résztvevők 81 százaléka szavazott igennel, 19 százaléka pedig nemmel, ami jelzi: a kerületben élők többsége egyetért az önkormányzat által kijelölt rendezéssel, élni kívánnak a törvény adta lehetőséggel és azzal, hogy a kormány kötelezettséget vállalt a finanszírozásra. A polgármester hangsúlyozta, hogy a több mint 350 hektáros parkerdő rendezése több évet vesz igénybe, de több munkálatot – például a padok, szemetesek, nyilvános WC-k, játszóterek és sétautak rendbetételét – már a következő hetekben megkezdik.


A polgármester szólt arról is, hogy az elmúlt másfél évben néhány kivételtől eltekintve tárgyilagos és korrekt párbeszéd folyt a zöld- és civil szervezetekkel, ellenzéki képviselőkkel, és ennek köszönhető a konszenzusos javaslat. „A 21. században ezt a politikai metódust kell folytatni” – jelentette ki Pokorni Zoltán, hozzátéve: az emberek azt támogatják, amibe bele tudnak szólni, ezért a jövőben egyre fontosabb lesz, hogy minél inkább bevonják az embereket a közügyek eldöntésébe.

A kerület vezetője megköszönte mások mellett Vincze P. Márton kormánybiztos, Fónagy János államtitkár, a kerület országgyűlési képviselője, és Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetőjének munkáját. Köszönetet mondott továbbá Tüttő Katának és Komáromi Zoltánnak, az MSZP, illetve az Együtt helyi politikusainak is, akik szakmai kérdésként kezelték az ügyet és nem nagypolitikai haszonszerzést láttak az álláspontjuk kialakításában, hanem „volt bátorságuk egy kormánypárti politikus mellé odaállni”.

A helyi népszavazás akkor lett volna érvényes, és így kötelező erejű, ha a szavazásra jogosultak – ez esetben mintegy 48 ezer ember – több mint fele szavazott volna. A polgármester azonban már korábban kijelentette: függetlenül attól, hogy hányan mennek el, magukra nézve kötelezőnek tekintik az eredményt.

Áder János köztársasági elnök is leadta szavazatát feleségével, Herczegh Anitával a Normafa-népszavazáson. A nap folyamán Orbán Viktor miniszterelnök is szavazott, az erről szóló tudósítás itt olvasható.

 

Nem hivatalos részvételi adatok:

19:00 óráig (urnazárásig): 27.4%

17:30 óráig: 22.26%

15:00 óráig: 16.23%

13:00 óráig: 12.21%

11:00 óráig: 6.90%

09:00 óráig: 2.18%

07.00 óráig: 0.33%
Nyomtatás