Pokorni Zoltán

További híreink

Több, mint negyven éve, 1974-ben adományozta az ecuadori Quito önkormányzata Budapestnek Eugenio Espejo szobrát, amelyet a Városmajor parkban állítottak fel. Az alkotást a Hegyvidéki Önkormányzat saját költségén felújíttatta, a szobor újraavatásán Jaime Barberis, Ecuador leköszönő magyarországi nagykövete, valamint Pokorni Zoltán polgármester koszorúzta meg a haladó szellemű politikus, tudós és orvos emlékművét.

Rövid beszédében Jaime Barberis elmondta, hogy a szegény, mesztic családban született Eugenio Espejo az amerikai felvilágosodás egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Munkásságát a szabad újságírás szimbólumának tartják, hiszen egész életében a szabadság, az oktatáshoz való jog és az egyenlőség elvét hirdette. A diplomata köszönetet mondott Altusz Kristóf, Amerikai és Európai Uniós ügyekért felelős államtitkárnak és Pokorni Zoltán polgármesternek Eugenio Espejo szobrának felújításáért. Mint kiemelte, a műalkotás újraavatása magyarországi tevékenységének utolsó állomása, hiszen nagyköveti megbízatása lejárt. Pokorni Zoltán polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a fővárosi tulajdonú szobor talapzatát ismeretlenek fekete festékkel leöntötték, míg a magyar nyelvű feliratát a növényzet miatt nem lehetett látni.

Ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy megtisztíttatja az alkotást és közvetlen környezetét. A posztamenst megfordították, a spanyol nyelvű öntött fém táblát áthelyezték a magyar felirat alá, eltüntették a szennyeződéseket, a mészkő részeket anti-graffiti bevonattal látták el. Mint Pokorni Zoltán hangsúlyozta, megtisztelő, hogy Ecuador nagykövete utolsó magyarországi szolgálati napját a Hegyvidéken töltötte, így lehetőség nyílt a felújított szobor közös újraavatására.Nyomtatás