Pokorni Zoltán

További híreink

Újabb lakossági fórumot tartott az önkormányzat a május 17-én tartandó népszavazás kapcsán a Normafa-rehabilitáció terveinek ismertetésére. A Barabás Villában rendezett programon Pokorni Zoltán polgármester és Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője válaszolt az érdeklődők kérdéseire.

A Normafával kapcsolatos lakossági fórumot ezúttal Mikó Gergely indította előadásával, aki bemutatta a terület jelenlegi gondjainak megoldását célzó önkormányzati program legfontosabb elemeit. A Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője elmondta, hogy a feladatok között kiemelt helyen szerepel a közlekedési problémák orvoslása. Az erdőterületeken az eltérő használati módok különválasztását, a gyalogos, kerékpáros, futó és sífutó útvonalak kijelölését tervezik, illetve a balesetek elkerülése érdekében a szánkózóknak és a síelőknek külön pályát jelölnének ki. A normafai lejtőn egy rövid (mindössze 350 m-es), a Mátyás király útig tartó tanulópályát állítanának helyre. A Normafánál, a Síház melletti részen az intézményvezető tájékoztatása szerint megszűntetnék az átmenő forgalmat, az Eötvös út forgalmát az egykori Hotel Olimpiától indulva egy új, a Gyermekvasút mellett kialakítandó új útra terelnék át. Az Eötvös út vége gyalogos zónává válna, illetve a Síház melletti aszfaltozott parkolót is lejjebb, a Konkoly-Thege Miklós út mellé helyeznék át.


Így a hegytetőn található parkolóhelyek száma lényegében nem változna, ugyanakkor az áthelyezéssel lehetőség nyílik a jelenlegi parkoló helyén zöldfelület és közösségi tér kialakításra. A parkolási gondok és a Normafa terhelését csökkentendő elősegítenék, hogy a látogatók a távolabbi részeken, például Budakeszin, a Szépjuhásznénál, a Hűvösvölgyben, továbbá a Zugligetben, a felújítandó egykori Lóvasút-végállomásnál, vagy a Fácánosban hagyják autóikat, ahonnan jól kitáblázott túraútvonalak vezetnék fel őket a Normafához. Emellett a közösségi közlekedés fejlesztését, így a fogaskerekű vasút vonalának a Széll Kálmán térig, illetve a Normafáig történő meghosszabbítását is támogatnák szabályozási eszközökkel. A fogaskerekű vasút meghosszabbításának szükségessége kapcsán, egy Hegyhát úti lakó érdeklődésére Pokorni Zoltán polgármester elmondta: rendkívül rossz állapotban van a vonal, ha néhány éven belül nem újítják fel a pályát és nem cserélik le a szerelvényeket, le kell állítani a fogas közlekedését. A felújításhoz európai uniós támogatást remél a főváros, az EU-tól azonban csak akkor kaphat pénzt, ha a beruházás társadalmi hasznossága igazolható, azaz megfelelő kihasználtsággal működik a fogaskerekű. Ehhez szükséges, hogy a vonalat összekapcsolják Buda legnagyobb közlekedési csomópontjával, a Széll Kálmán térrel, valamint a leglátogatottabb kirándulóhellyel, a Normafával. A fórumon egy hölgy arra volt kíváncsi, épül-e kápolna az Anna-réten. A polgármester válaszából kiderült, hogy erre a Normafa-törvény lehetőséget adott, az építésről azonban nem az önkormányzat dönt, hanem a katolikus egyház; az egyháznak azonban jelenleg nincs egyértelmű álláspontja ebben a kérdésben, bíborosi támogatást sem kapott a kezdeményezés. Az önkormányzat a természetvédelmi területen nem kíván új épületeket emelni – a látogatók kiszolgálására elsősorban a meglévő, felújítandó műemlékeket szeretnék hasznosítani.


Előkerült a hajléktalanok ügye is az összejövetelen, ennek kapcsán Pokorni Zoltán kiemelte: ezt a kérdést sajnos nem lehet rendezni a Normafa rehabilitációja kapcsán. Az önkormányzat és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésében azonban már évek óta zajlik egy komplex program, amely személyre szabott megoldásokkal – például munkalehetőséggel, lakhatási és egészségügyi támogatással – segít a rászorulóknak kiutat találni a hajléktalanlétből. A polgármester a lakók kérdésére arról is beszélt, hogy a május 17-i népszavazás eredménye jogilag akkor lesz kötő erejű, ha a részvételi arány meghaladja az 50%-ot. Ám a szavazók számától függetlenül el fogják fogadni az itt élők döntését, amely politikailag orientáló lesz az önkormányzat számára. Pokorni Zoltán szerint a népszavazás tétje az, hogy meg tudják-e állítani a terület ’80-as évek óta tartó pusztulását, meg tudják-e ragadni azt az esélyt, hogy most, a kormány pénzügyi támogatásával olyan folyamatokat indíthatnak el, amellyel visszaállítható és megőrizhető a Normafa hajdan volt szépsége.Nyomtatás