Pokorni Zoltán

További híreink

A Hegyvidéki Önkormányzat az elmúlt egy évben több mint hétmillió forinttal támogatta a XII. kerületi betegeket is nagy számban fogadó Szent Ferenc Kórházat annak érdekében, hogy korszerű orvosi eszközök beszerzésével tovább tudják javítani az ellátások színvonalát.

Az egyházi fenntartású intézmény megvalósult és tervezett fejlesztéseit dr. Toldy-Schedel Emil főigazgató mutatta be Pokorni Zoltán polgármesternek és Kovács Lajos alpolgármesternek.

Az önkormányzat hozzájárulásával az Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció által fenntartott, Széher úti Szent Ferenc Kórház több fontos, a mindennapi gyógyító munkához elengedhetetlen orvosi eszközt vásárolhatott az elmúlt hónapokban. A több mint hétmillió forint összegű támogatásból digitális röntgenképek készítésére alkalmas rendszert helyeztek üzembe, továbbá EKG-Holter vizsgálathoz való készüléket, elektronikus testmagasság-mérőket, vérnyomásmérőt, testösszetétel-mérőt és pulzusmérőt tudtak beszerezni.

„Hosszú évek óta igyekszünk segítséget nyújtani a finanszírozási gondokkal küzdő intézménynek, amely a kerületünkből is nagyon sok beteget lát el” – mondta el a támogatások kapcsán Pokorni Zoltán. A polgármester megemlítette, hogy korábban két, betegszállításra használható gépjárművet ajándékoztak a kórháznak, továbbá felújítási munkákhoz, eszközbeszerzésekhez biztosítottak forrásokat.

A most megvalósult orvosi eszközpark-fejlesztés részleteiről a kórház főigazgatója adott tájékoztatást. Dr. Toldy-Schedel Emil a legnagyobb tételt képviselő, közel hatmillió forintos röntgen-fejlesztéssel kapcsolatban elmondta: a digitális röntgenkép-készítés egyik komoly előnye, hogy a felvételeket az együttműködő intézményekben, a Szent János Kórházban és a Budai Irgalmasrendi Kórházban is azonnal meg tudják nézni a szakorvosok.

Dr. Toldy-Schedel Emil arról számolt be, hogy a kardiológiai rehabilitáció, valamint a diabetológia vált a Szent Ferenc Kórház fő profiljává az egészségügyi kormányzat 2012-es kórházi struktúraátalakítása nyomán. Fekvőbeteg-részlegük 100%-osan kihasznált, ambulanciájuk éjjel-nappal működik. A közelben lakók igényeinek megfelelően úgynevezett nappali ellátást is kialakítottak, melynek keretében a betegek az éjszakát otthonukban tölthetik, ennek finanszírozása azonban 2012 óta nincs megoldva.

A főigazgató szólt arról a nagyszabású tervükről is, miszerint egy új szárnnyal bővítenék kórházukat: itt a transzplantált – főként a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájáról érkező – betegeknek tudnának megfelelő ellátást biztosítani. Emellett a Hegyvidéki Önkormányzattal együttműködve egy Magyarországon egyedülálló „kardiovaszkuláris tanösvényt” alakítanának ki a Normafa környékén, ahol a szívbetegek, szívműtéten és egyéb kardiológiai beavatkozáson átesett betegek – amennyiben az állapotuk engedi – önállóan, segítség nélkül végezhetnének terápiás gyakorlatokat.




Nyomtatás