Pokorni Zoltán

További híreink

A Normafáról tartandó vasárnapi, helyi népszavazáson való részvételre buzdított, és a tervezett rehabilitáció támogatását kérte Pokorni Zoltán polgármester, valamint Tüttő Kata az MSZP, illetve Komáromi Zoltán az Együtt önkormányzati képviselője a helyszínen tartott közös sajtótájékoztatón.

A Normafa van annyira fontos és szép, hogy felülírja az egyébként szokásos kormánypárti-ellenzéki szereposztást – magyarázta a sajtótájékoztatón Pokorni Zoltán az ellenzéki politikustársaival közös szerepvállalásának okát. A közös kiállás célja – tette hozzá –, hogy együtt buzdítsák a hegyvidéki polgárokat arra, vegyenek részt május 17-én a helyi népszavazáson, és adjanak esélyt a Normafa megújításának. A polgármester kifejtette: bízik benne, hogy többségben lesznek az igen szavazatok; a végeredményt pedig a részvételtől függetlenül magukra nézve kötelezőnek fogják tekinteni.

Tüttő Kata, az MSZP önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy a Normafa ügye olyan kérdés, amely nem eshet a napi politikai haszonszerzés áldozatául. Felidézte korábbi kétségeiket, majd azt mondta: a népszavazásra végül is sor kerül, és most azt szeretné kérni az itt élőktől, hogy minél többen menjenek el szavazni, hogy a népszavazás intézményébe vetett hit ne vesszen el. Azt is kérte, hogy a választópolgárok támogassák a kezdeményezést, mert bár a kérdést nem tartják jónak, de a mögötte lévő fejlesztési tartalom, a Normafa újragondolása „csodálatos”.

Komáromi Zoltán, az Együtt képviselője szerint a Normafa megteremtette a Hegyvidéken talán az első olyan, elvekben is vállalható kompromisszumot, aminek reményei szerint lesz folytatása. Úgy látja, a népszavazás lehetőség arra, hogy a kerületi polgárok kifejtsék véleményüket, és támogassák az önkormányzatnak azt a törekvését, hogy egy élhető, jobban használható környezet legyen a Normafánál. Komáromi Zoltán kitért arra is: huszonöt éve adóssága a politikai osztálynak, hogy nem segített kialakítani azt a fajta tudatosságot, hogy a lakosság képes legyen és akarja megváltoztatni a környezetét, az életét.

Egy kérdésre válaszolva Pokorni Zoltán a Jobbik elutasító álláspontja kapcsán elmondta: Martinez Gábor, a párt önkormányzati képviselője az elmúlt években minden alkalommal támogatta a Normafa rendbetételét, jól együtt tudtak vele működni; úgy látja azonban, hogy a párt országos központja rátelepedett az ügyre. A polgármester cáfolta a Jobbik szórólapjain megjelent állításokat, például azt, hogy a Normafa-törvény olyan beépítési lehetőséget biztosít, amely hasznot hoz majd a meg nem nevezett magánszereplőknek. Hangsúlyozta, hogy a Normafa-törvény alapvetően állami és önkormányzati területekre vonatkozik, és mindössze nyolc magántulajdonban lévő ingatlant érint. Ezek közül hat esetében semmiféle többletbeépítési lehetőséget nem ad a törvény. A Janka út 4. szám alatti Zerkovitz-major, a kerület legrégebbi épületének megújítása érdekében lehetővé tesz egy mindössze 17,5 négyzetméteres plusz beépítést a jogszabály, míg a Harangvölgyi út 5. számú ingatlanon egy korábban tervezett sílift miatt lehetett volna még 50 négyzetméternyi területet beépíteni – erre azonban nem kerül sor, mert a Natura 2000-es hatástanulmány alapján elvetették ezt az elképzelést.

Pokorni Zoltán szerint a Jobbik többi állításának hátterében is az információhiány állhat, hiszen például az állítólag sorsára hagyott Libegő korszerűsítését a népszavazási kérdés alapjául szolgáló önkormányzati határozati javaslat is tartalmazza, és a műemléképületeket sem hanyagolnák el, mert az önkormányzat programja épp ezek – az egykori Lóvasút-végállomás, a Fácános, vagy az Eötvös út 48. szám alatti épület – felújítására fókuszál.

Tüttő Kata szocialista képviselő élesebben fogalmazott a Jobbik állításaival kapcsolatban. Szerinte a Jobbik tudatosan hazudik a Normafa-ügyben, és semmi mást nem csinál, mint hogy a kérdést a napi politikai haszonszerzés áldozatává teszi.

 

A HTV riportja itt látható.

Dr Váczi János alpolgármester blogbejegyzése a pártok feletti kezdeményezésről itt olvasható.Nyomtatás