Pokorni Zoltán

További híreink

Öt évvel ezelőtt hirdette meg először az ötödikes diákoknak szóló Hegyvidéki Olimpiát az önkormányzat. A kezdeményezés célja, hogy a gyerekek a való életben is megtapasztalják az ókori görög olimpia szellemiségét, mindazon értékeket, amelyekről az idei évben az iskolában tanultak. Idén több mint négyszáz nebuló állt rajthoz a versenyen.

Tizennyolc görög városállam zászlói alatt vonultak be a Csörsz utcai dr. Koltai Jenő Sportközpont atlétika pályájára a hegyvidéki általános iskolák ötödikesei – tíz iskolából, négyszázhuszonöten vettek részt az eseményen –, hogy a hatodik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Olimpián felidézzék az ötkarikás játékok ókori versenyszámait és szellemiségét.


Erre hívta fel a figyelmet rövid megnyitó beszédében Pokorni Zoltán, aki elmondta, hogy az embereket évezredekkel ezelőtt is a maihoz hasonló érzelmek vezérelték: biztonságra vágytak, mindent megtettek annak érdekében, hogy megóvják szeretteiket és javaikat. Eleinte a véres harcoktól sem riadtak vissza, aztán idővel rájöttek arra, hogy nem kell mindenkinek csatába menni. Elég, ha a legjobbak párbajt vívnak és így döntik el a harc végkimenetelét. A görög városállamok feltalálták a sportot, egyúttal felismerték, hogy ha nyerni akarunk, először saját magunkat kell legyőzni – emlékeztetett a polgármester, hozzátéve, hogy a Hegyvidéki Olimpia pontosan erre tanítja a diákokat. A köszöntőt követően Golecász Jannisz és Burján Attila tolmácsolásában, az olimpiai himnusz, illetve az olimpiai eskü magyar és görög nyelvű felolvasása következett – a gyerekek görögül ismételték meg az eskü szövegét –, majd az olimpiai láng meggyújtásával elkezdődhetett a verseny.

Először az 1500 méterre lerövidített marathoni futást és a kislabdahajítást teljesítették az ifjú olimpikonok, akiket a félidőben, a szülők és a programot szervező Hegyvidéki Szabadidősport Kft. jóvoltából, gyümölcsökben gazdag, ízletes lakoma várt. A verseny második felében távolugrás, 100 méteres futás és birkózás szerepelt a programban, amelynek végén mindenkinek járt a győzteseket megillető olimpiai emlékérem.
Nyomtatás