Pokorni Zoltán

További híreink

A Hegyvidéki Önkormányzat a MOM Kulturális Központban tartott megemlékezést március 15-én, nemzeti ünnepünk alkalmából. Fónagy János államtitkár köszöntőjét, valamint az óvodások, iskolások műsorát követően a közösségépítésben kiemelkedő teljesítményt felmutató személyek, kiválóan tanuló és sportoló diákok, eredményes edzők, valamint a helytörténeti gyűjtemény által kiírt alkotói pályázatok helyezettjei vehettek át díjakat.

A 167 évvel ezelőtti forradalom egy felnőtt nemzedék forradalma volt. Azon a tavaszon a magyar nép, a huszonévesek és az idősek, a férfiak és a nők, a dolgozók és a diákok egy emberként ébredtek öntudatra” – mondta ünnepi beszédében Fónagy János államtitkár, kerületünk országgyűlési képviselője. A politikus úgy vélte: 1848-ban az emberek saját vezetőket, saját törvényeket és közteherviselést akartak. Független országot, tisztességes megélhetést és biztos mindennapokat.

„A vágyaink most is ugyanazok – tette hozzá. – Megbízható hétköznapokat szeretnénk, munkát, nyugalmat, és életünk meghatározó dolgaiban önállóságot.” Fónagy János szerint a „régi forradalmárok erőfeszítései, az elmúlt évszázadok keserves küzdelme nem volt hiábavaló”, hiszen egy sikeres, polgári ország lettünk, amelynek eredményeit már Európa is elismeri. Az államtitkár Magyarország sikerei között említette a gazdasági növekedést, az államadósság csökkenését, a beruházások, fejlesztések bővülését, a foglalkoztatás terén elért eredményeket. „Ezekre – mint mondta – mindnyájan büszkék lehetünk. Együtt vívtuk ki magunknak, kemény munkával és határozott jövőképpel. Ugyanazzal az összefogással, elszántsággal, ami 1848-49 szabadságharcosait jellemezte.”

Az ünnepi beszédet követően Fónagy János államtitkár és Pokorni Zoltán polgármester Hegyvidéki Közösségépítő Díjat adományozott dr. Szalai László szemész főorvosnak, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi misszionárius orvos csoportjának vezetőjének, valamint Tiborcz Zsuzsanna táncművésznek és koreográfusnak, aki 14 éve társadalmi munkában tanít a Budai Egyházközségek Farsangi Báljára nyitótáncokat.

A „XII. kerület Sportjáért” díjat összesen tizenkét, kiválóan sportoló és tanuló diáknak, valamint kiemelkedő munkát végző testnevelőnek, edzőnek adta át Pokorni Zoltán polgármester, Fonti Krisztina alpolgármester és Sikota Krisztina, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából meghirdetett alkotói pályázatok kapcsán szintén átadtak jutalmakat: a kerületi óvodások közül összesen 35-en kaptak díjakat és különdíjakat rajzaikért, míg az iskolások korosztályában öten részesültek elismerésben a nemzeti jelképeinkről szóló esszéikért.

A MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen a Táltos Óvoda nagycsoportosai mutatták be március 15-e alkalmából összeállított műsorukat, valamint az Arany János iskola 8., 9., 11. évfolyamos tanulói és a Sashegyi Néptáncegyüttes tagjai léptek fel a „Zászlónk lengjen az égre!” című előadásukkal. A műsort követően lovas huszárok bemutatója várta a közönséget a Sirály sétányon.

Az ünnepi program koszorúzással zárult: a Gesztenyés kertben, a ’48-as emlékoszlopnál a pártok, nemzetiségi önkormányzatok, iskolák, intézmények, civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait. A Hegyvidéki Önkormányzat nevében Pokorni Zoltán polgármester, valamint Fonti Krisztina és Váczi János alpolgármester koszorúzott.
Nyomtatás