Pokorni Zoltán

További híreink

Mészáros Tibor színművész kapta a szakma egyik legnívósabb elismerését, a Kaszás Attila-díjat. A félmillió forinttal járó kitüntetést a nyertes saját társulatának teátrumában, a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban tartott Szép estéket, Magyarország! című országos évadnyitó gálaestjén Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármestertől vehette át.

Nyolcadik alkalommal adták át a színészszakma egyik legnívósabb elismerését, a Kaszás Attila-díjat, amit 2008-ban Pokorni Zoltán és a Mozaik Művészegyesület hozott létre a Kaszás Attila Szellemi Hagyatékának Ápolásáért Közhasznú Alapítvány támogatásával. Az elismerés nívóját a többi között az adja, hogy nem egy megbízott zsűri, vagy kuratórium dönt a díjazott személyéről, hanem a színészek maguk közül választhatják ki az általuk legalkalmasabbnak tartott kollégát.

Mint kiderült, a kitüntetéssel járó szervezést az idei évtől már nem a Hegyvidéki Önkormányzat látja el. „Noha nem tűnik fel, – és ez így is van rendjén – de rengeteg idő és sok-sok ember több havi munkája áll a mai este mögött is. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár segítését kértem a szervezésben, aki nagyon nyitott és készséges volt; a rendezvény hátterét így ma már a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány viszi. Remélem, a jövőben is ilyen professzionális hátteret biztosítanak az ünnepnek. – avatta be lapunkat Pokorni Zoltán, aki kiemelte, attól, hogy a szervezést egy minisztériumi háttérintézmény vette át, a díj alapgondolata nem változik: továbbra sem a politika és a hatalom, hanem a szakma és a közönség dönt.

A szokásokhoz hűen idén is minden magyarországi és határon túli, állandó társulattal rendelkező, magyar nyelven játszó kőszínház, illetve alternatív teátrum színészei adhatták le voksukat saját társulatuk valamely tagjára. A második körben a jelöltek maguk közül választották ki a harmadik fordulóba továbbjutó három színművészt; nevesül: Kiss Marit, a szombathelyi Weöres Nemzeti Színház társulatának tagját; Kristán Attilát, a Nemzeti Színház művészét és Mészáros Tibort, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház munkatársát.

A legtöbb szavazatot ez alkalommal Mészáros Tibor, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház harmincöt esztendős művésze kapta. A díjat és a Raiffeisen Bank által biztosított félmillió forintot az alapítók, Vasvári Csaba színművész, rendező, a Mozaik Művész Egyesület alelnöke és Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester adták át.

„Ez az elismerés arra ösztönöz, hogy haladjak tovább azon az úton, amit kijelöltem magamnak. Mert így érdemes színházat csinálni, emberekkel együttdolgozni.” – fogalmazott Mészáros Tibor, aki pályafutása során több szakmai kitüntetést is kapott: 2010-ben Hlesztakovként nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek, 2012-ben Leander szerepéért a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat vehette át nem sokkal azután, hogy az év művészének is megválasztották.
Nyomtatás