Pokorni Zoltán

További híreink

A Képviselő-testület döntött arról, milyen célkitűzések mentén kerüljön sor a Normafa területének helyreállítására, amennyiben az erre vonatkozó helyi népszavazáson a szavazók többsége támogatja az önkormányzat megoldási javaslatait.

Az önkormányzat képviselő-testülete január 27-i ülésén határozatot fogadott el, amely a Normafa rehabilitációjával kapcsolatos helyi népszavazási kezdeményezés alapját adja. Ezt követően került a Helyi Választási Irodához benyújtásra a népszavazási kérdés, amely így hangzik: „Egyetért-e Ön a Normafa területének helyreállításával a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2015. (I.27.) számú határozatában foglaltak szerint?”

 

Az önkormányzat a határozatában kinyilvánította: a Normafa megújítása során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a terület jelentős része természetvédelmi oltalom alatt áll. A Zugligeti úttól Budakeszi határáig, a Szépjuhászné úttól a Hegyhát útig terjedő területet egy környezeti egységnek tekintik, ahol a rekonstrukció során a Natura 2000-es természetvédelmi hatásbecslés megállapításai és a környezetvédelmi előírások szerint, valamint a környék történelmi, kulturális hagyományainak figyelembevételével kell eljárni. Az egész éves használat lehetőségét a fenntarthatóság elve mentén kívánják kidolgozni, oly módon, hogy a Normafa környékén élők nyugalma ne sérüljön.

A térség közlekedési problémáinak megoldása érdekében csillapítanák a forgalmat az Eötvös út – Konkoly-Thege úti kanyarban a Távcső utca kiépítésével, továbbá áthelyeznék a buszfordulót és a Normafa Síház melletti gépjárműparkolót az Eötvös út 40. szám alatti, illetve annak környezetében lévő ingatlanok területére. Szintén itt biztosíthatnának helyet a meghosszabbításra javasolt fogaskerekű vasút új felső végállomásának. Az Eötvös út 40. alatt található, hosszú ideje üresen álló Hotel Olimpia kisajátítását és bontását kezdeményezni fogja az önkormányzat.

A túlzott gépjárműforgalom csökkentése céljából a Normafa területén kívül (a Zugligeti úton, Budakeszi határában, a Szépjuhásznénál, a Hűvösvölgyben) kisebb közösségi parkolók kialakítását és az ide vezető túraútvonalak kiépítését javasolják, továbbá P+R parkolók létesítését szorgalmazzák a közösségi közlekedési hálózat megállóihoz kapcsolódóan. A Libegő és a Gyermekvasút esetében korszerűsítést tartanak szükségesnek.

A területen található rossz műszaki állapotú, többnyire műemlékvédelem alatt álló épületeket rendbe tennék és új funkciók szerint hasznosítanák. Természetvédelmi-oktatási központot hoznának létre a Béla király út 59/E szám alatti ingatlanon, az egykori Fácán vendéglő épületének helyreállításával, valamint közösségi célra újítanák fel az önkormányzat tulajdonában lévő, Zugligeti út 64. szám alatti, egykori Lóvasút végállomás épületét. A szintén kerületi tulajdonú, Eötvös út 48. szám alatti felújítandó villaépület adhat helyet a „Normafa Kapujának”, azaz egy látogató- és információs központnak. A Normafa Síház vendéglátó funkciójának kibővítésére, játszóhely, közösségi tér kialakítására az itt lévő parkoló áthelyezését követően kerülne sor.

A szánkózást és a síelést biztonságosan elkülönítenék egymástól. A síelésre korlátozottan biztosítanának lehetőséget: a Szaniszló rét környékén oktató sífutó pályát jelölnének ki, míg a Kis-Norma lejtőn a hajdani sípálya egy részét – a Mátyás király útig – helyreállítanák. Ennek keretében visszaállítanák a természeti környezetet nem károsító húzóliftet, valamint lehetővé tennék az adalékmentes, csapadékvízből előállított hó felhasználását. Az önkormányzat a síelést támogató fejlesztések hatásainak vizsgálatára egy környezetvédelmi szakemberekből álló bizottságot hoz létre, amelynek feladata folyamatosan figyelni a használatból adódó esetleges kockázatokat és a Normafa természeti értékeire gyakorolt hatásokat.

A látogatók biztonsága érdekében szétválasztanák a futók, sífutók, túrázók, kerékpárosok, valamint a sétálók által használt útvonalakat, továbbá a fogyatékkal élők, a mozgáskorlátozottak és látássérültek számára is látogathatóvá tennének területeket. Rendbe tennék a Jánoshegyi utat, ahol közvilágítást is kialakítanak, úgy, hogy az ne terhelje felesleges fénnyel a környezetét. Az Anna-réti játszóteret teljesen felújítanák, emellett több más, kisebb játszóhelyet hoznának létre. Csomagmegőrzőket, öltözőket, padokat, hulladékgyűjtőket, valamint kulturált illemhelyeket és biztonságos tűzrakó helyeket is kiépítenének. A közbiztonságot felügyeleti jelenléttel, illetve térfigyelő kamerák telepítésével javítaná az önkormányzat.

A Normafával kapcsolatos jegyzőkönyvi kivonat itt olvashatóNyomtatás