Pokorni Zoltán

További híreink

A polgármesteri hivatallal átellenben, a Törpe utca 2. szám alatt alakítanának ki egy új épületet a nagy népszerűségnek örvendő Kulturális Szalonnak, amelynek programjai tovább már nem bővíthetőek a jelenlegi, szűkös keretek között. Az új épület terveinek bemutatására ismét lakossági fórumot tartott az önkormányzat.

A Törpe utcai épület terveit harmadik alkalommal mutatta be az önkormányzat a környéken élőknek: első alkalommal a Margaréta és a Kiss János altábornagy utca, másodszorra a Törpe utca, most pedig a Böszörményi út lakóit hívták egyeztetésre. A mostani összejövetel is Lenzsér Péter építész tervismertetésével kezdődött; ezt követően az építész, valamint Pokorni Zoltán polgármester és munkatársai válaszoltak a lakók által feltett kérdésekre.

Az előző fórumhoz hasonlóan elsőként a környék parkolási, közlekedési problémáival kapcsolatban hangzottak el észrevételek. Néhányan amiatt aggódtak, hogy a Kulturális Szalon új, nagyobb központja több látogatót fog vonzani, s emiatt véleményük szerint az autóforgalom is megnövekedhet. Pokorni Zoltán elmondta: forgalomszabályozással megoldható, hogy az érintett kis utcákban megszűnjön az átmenő forgalom – például a Stromfeld Aurél út és a Németvölgyi út kereszteződésében kialakításra kerülő új körforgalom révén csökkenhetnek majd a torlódások, ezáltal pedig kevesebb autós fog menekülő útvonalakat keresni a környéken, de más szabályozásban is gondolkodnak.

A parkolásra vonatkozó hozzászólások kapcsán Menyhárt Éva, a Kulturális Szalon vezetője jelezte, hogy jelenlegi helyükön, a Böszörményi úton sem jelent gondot a kisszámú parkolóhely, programjaikat ugyanis túlnyomórészt az idősebbek látogatják, akik gyalog, vagy tömegközlekedéssel érkeznek hozzájuk. Bár az új központjukban valóban többen férnek majd el, célközönségük továbbra sem változik, emiatt véleménye szerint tehát növekvő autóforgalomra sem kell számítani.

Az új épület méreteivel és megjelenésével kapcsolatban is megfogalmaztak észrevételeket a környékbeliek. Több felszólaló szerint a Törpe utca 2. szám alatt álló kis villaépületet nem kellene lebontani, azt inkább megőriznék az utókornak. Lenzsér Péter építész egyetértett azzal, hogy valamelyest szerethető a régi épület karaktere, bár elsősorban csak a Kiss János altábornagy utca felé néző homlokzata miatt. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy a ház műszaki állapota rendkívül rossz, gazdaságosan nem újítható fel, illetve adottságai miatt felújítás esetén sem lenne alkalmas arra, hogy megfelelő körülményeket biztosítson a helyszűkével küszködő Kulturális Szalonnak. Az építész szerint az általa tervezett középület kortárs szellemiségű, amely tömegében egy nagyobb családi villának felel meg. Az új ház alapterülete, mint megtudhattuk, nagyobb a jelenlegiénél, ugyanakkor a tervezett, lapos tetős épület felső síkja a jelenlegi villa tetőgerinc-magasságához képest alacsonyabban helyezkedne el.
Nyomtatás