Pokorni Zoltán

További híreink

Egészségmegőrző programokkal, szűrővizsgálatokkal és tanácsadásokkal indult az idei Hegyvidéki Napok rendezvénysorozata a MOMSportban, miközben a Gesztenyés Kert nagyszínpadán Farkasházi Réka énekeltette és mozgatta meg a gyerekeket.

Volt, aki a vércukor- és koleszterinszintjén mérette meg, mások allergiájuk leküzdésére kértek tanácsot, míg mások a hallásukat, a látásukat, vagy a mozgásukat vizsgáltatták meg. Teljes szervezetünk állapotáról kaphattunk átfogó képet az orvosok, védőnők, egészségügyi szakemberek és szolgáltatók részvételével megrendezett szűréseken. A sportcsarnokban szemészeti vizsgálat, alsóvégtagi érvizsgálat, EKG, vérnyomásmérés, emlőszűrés, anyajegyszűrés, reumatológia és csontritkulás-mérés, fül-orr-gégészet és hallásvizsgálat, allergiavizsgálat, légzésfunkciós vizsgálat, helicobacter-szűrés, koleszterin- és vércukormérés, ultrahangos pajzsmirigyvizsgálat, urológiai szaktanácsadás és szükség esetén szaktanácsadás várta a hegyvidékieket, akik szép számban éltek is ezekkel a lehetőségekkel. A szűrések sorában idén a gerinc kapta a legnagyobb szerepet, így a vizsgálatok mellett gyógytorna és masszázs is enyhítette sokak fájdalmát.

Az emeleti balett-teremben ez idő alatt a szokásos kismama-torna folyt, azt meglátogatva Kovács Lajos elmondta, hogy az önkormányzat nagyon büszke, amiért a hegyvidéki kismamák zöme, mintegy hetven százaléknyian igénybe is veszik ezt a szolgáltatást. „Nem tudok arról, hogy lenne még egy olyan település, ahol a kismamáknak az önkormányzat ingyen nyújtaná ezt a nagyon fontos szolgáltatást, örülünk, hogy mi sem hiába tesszük” – fogalmazott az alpolgármester.

Miközben a Gesztenyés nagyszínpadán egymást váltották a jobbnál jobb programok, látványos bemutatókat láthattunk a közrendvédelmi nap keretében. Volt itt minden: rendőrségi kutyás bemutató, kendósok küzdöttek meg egymással, a katasztrófavédelem tűzoltó programot tartott, miközben fess egyenruhások – a Díszelgő, a Hagyományőrző Határőr, a Gépjárműves Szakasz és a Hagyományőrző Kormányőr Alosztály tagjai – járőröztek a Gesztenyésben, sokakban kedvet ébresztve a közös fényképezkedésre. A közlekedési vetélkedő, a lovas járőrök, motoros rendőrök, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság bemutatója, a bűnmegelőzési, bűnügy-technikai, az áldozatvédelmi tájékoztatás, a katasztrófavédelmi és polgárvédelmi bemutató igencsak lekötötte a kicsik figyelmét. Nemkülönben a rajzpályázat eredményhirdetése. A kerületi rendőrkapitányság „A jövő rendőrsége – avagy a rendőrség 2050-ben” címmel meghirdetett rajzpályázatára annyira sok jó pályamunka érkezett, hogy Segyevi Zoltán rendőr alezredes, kapitányságvezető a díjkiosztón bejelentette, minden iskolába és óvodába, ahonnan pályamunkák érkeztek, ajándékot visznek. Ezután a kapitány Fonti Krisztina alpolgármesterrel átadta a díjakat.

0-8 évesek kategóriája:

Bárány Zsófi (Kimbi)

Pimm Olívia (Normafa)

Lázár Vanda (Süni)

Hajas Dániel (Táltos)

Katona Dóra (Táltos)

Csáki Zsombor (Mesevár)

8-10 évesek kategóriája:

Deák Csenge (Tamási)

Fonódi Bendegúz (Tamási)

Hritz Hanna (Tamási)

10-14 évesek kategóriája:

Kopeczky Mira (Arany János)

Szanyi Dóra (Németvölgyi)

Tibold Blanka (Németvölgyi)

Különdíj:

Szabó Zsófi (Fekete István)

Wéber Gábor (Fekete István)

Egész nap váltották egymást a színes programok. A nagyszínpadon Farkasházi Réka után a Készenléti Rendőrség Zenekara játszott, majd Nepál hangjai járták be a teret. Ebéd és különböző játékok, a folyamatosan pörgő kosárhinta, a csocsó, a párnacsaták, a mindenféle ügyességi játékok után a Zurgó együttes csalogatta vissza a színpadhoz előbb a kicsiket, majd a Maffia Swing a nagyobbakat is, hogy mire a Mrs. Columbo ,ajd a PASO együttes színpadra lépett, igazi koncerthangulat alakult ki. Mindeközben híres borvidékek – Balatonlelle, Eger, Tolcsva, Villány, Somló és Etyek – finom nedűit, jobbnál jobb falatokat kóstolhattak a hegyvidékiek. A boros pavilonok között felállított kisszínpadon Hangácsi Márton gitározása fokozta a kellemes esti hangulatot.

Vasárnap a Kolompos együttes a tőlük megszokott és már várva várt csinnadrattával csalogatta a közönséget a Gesztenyésbe. Produkciójuk után ismét kiosztották a Tiszta udvar, rendes ház díjait (a helyezettek névsora külön összefoglalónkban olvasható), majd Pokorni Zoltán az Élő Bolygó kezdeményezésre hívta fel a figyelmet. „Ha felemeljük a szavunkat az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés ellen, arra ösztönözhetjük a párizsi klímacsúcs résztvevőit, hogy elkötelezettebbek legyenek bolygónk védelmében. Ehhez mindnyájunk aláírása (azaz internetes regisztrációja) szükséges – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy – egymilliárd csatlakozó az emberiség hetedrészét, az írástudók felét jelentené!

A Gesztenyés másik részében eközben soha nem látott mértékű érdeklődés mellett folyt a főzőverseny (a jelenlévők egyöntetű kívánságára összegyűjtöttük a bográcsokban főtt ételek leírását. A receptek, a csapatok és a kategóriák külön összefoglalónkban ismerhetők meg). A versenyt (és a Balogi Hentesáruház díját) a Kulturális Szalon Bablányok csapata nyerte chili con carne menüjével, a második az Önkormányzati Csipetkék csapata lett (és vehette át a CBA különdíját) csülkös bablevesével, harmadik helyezést (és a Hegyvidéki Bevásárló Központ ajándékát) pedig a Hegyvidéki Mackók kapták részeges szarvas ragujukért. Mindkét napon kellemes meglepetés érte a koncertek között a nagyszínpad körül sétálókat: a Mozdulj, Hegyvidék villámcsődületben (flashmob) Fonti Krisztina alpolgármester is beállt a táncolók közé, hogy megmutassák, ez is közösen az igazi!

Eközben az egész parkban pörögtek az események, kézművesek kínálták portékájukat, a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt, kipróbálhatták ügyességüket számtalan játékon – és persze a színpad sem volt soha sokáig üres. Megint sok kisgyerek volt kíváncsi Rémusz bácsi meséire, melyeket Pokorni Zoltán polgármester olvasott fel párnákra kuporodott közönségének. A rendezvény fő támogatója, a NIVEA mindkét napon folyamatos tájékoztatókat tartott a fényvédelem fontosságáról, és UV-lámpás bemutató mérte fel az érdeklők arcbőrének naptól védett vagy védtelen voltát. A MOM Kulturális Központ vasárnap is nívós produkciókkal lepte meg a hegyvidékieket. Olyan sztárok követték egymást a színpadon, mint a gyerek régi kedvence, a BAB Társulat óriásbábjaival, aztán az Ewald Rézfúvós Együttes, majd Berecz András mondta tőle megszokott ízességgel meséit.

Őt követte a Misztrál együttes, majd a fiatal üstökös, Radics Gigi páratlan hangja csendült fel, hogy aztán nagysikerű koncertje után átadja helyét a színpadon a „nagy öregeknek”, a Tátrai Bandnek. A kétnapos fesztivál felpörgetett hangulatát lecsendesítve a borkóstolók között Paul Simon-dalokat megszólaltató Kodachrome (Jobbágy Bence és Méhes Adrián) andalította el hallgatóságát.Nyomtatás