Pokorni Zoltán

További híreink

Közös faültetéssel indult útjára a Normafán a Fatestvér Program, amely remélhetőleg rövid időn belül országos kezdeményezéssé válik. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes és Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester sajtótájékoztatón beszélt a részletekről.

A szülőhely iránti megbecsülés növelése; a társadalmi összetartozás erősítése és a gyerekek egyenlő méltóságának megjelenítése; a fák, az erdő szeretetének elmélyítése, a hosszú távú gondolkodás terjesztése – e három fő cél elérése érdekében hozta létre az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a ma útjára induló programot. Ennek lényege, hogy a Magyarországon évente megszülető mintegy 90 000 gyermek mindegyikének a jövőben lenne egy „fatestvére”, akivel együtt cseperedhetne fel.

„Ennyi fa elültetése már érezhető hatással bír a települések környezetének egészségesebbé tételében, és hozzájárulhat az ökológiai lábnyom csökkentéséhez – fogalmazott a Normafa Síházban rendezett sajtótájékoztatón Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes. – Emellett kifejezi, hogy minden magyar kisgyereknek a szülőföldjében vannak a gyökerei, mindenkinek egyenlő eséllyel kellene elindulnia az életben, valamint azt is, hogy az ember és a természet egysége nélkül nincs jövő.”

A szervezők természetesen nem véletlenül választották „Budapest tüdejét”, a legzöldebb kerületet: a Hegyvidéken már régóta hagyomány a közösségi faültetés. „Ültess fát gyermekednek!” elnevezéssel 2008-ban hasonló programot hirdetett az önkormányzat. „Büszkeségre ad okot, hogy a mi kezdeményezésünk volt az egyik ötletadó – mondta Pokorni Zoltán polgármester. – A decemberi jégkár brutális pusztítást végzett a Normafánál, ezért is alkalmas helyszín most itt elültetni ezt az őshonos, a tájba illeszkedő magaskőris-csemetét. Bízom abban, hogy a program országos szintűvé válik, és minél több önkormányzat csatlakozik hozzá.”

Két kiváló sportember lett a fővédnök: Szávay Ágnes, a 2013-ban visszavonuló, egykor a sportág szűk elitjébe tartozó teniszező és Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. Szabó Marcellal és Pokorni Zoltánnal együtt mindketten részt vettek a közös faültetésen, amit remélhetőleg sok ezer követ később szerte az országban. A sajtótájékoztatón a biztoshelyettes és a polgármester megállapodást írt alá, amelynek lényege, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat támogatja a Fatestvér Programot, és együttműködik a megvalósításában.Nyomtatás