Pokorni Zoltán

További híreink

Kosaras körhinta, ládaderbi, népi ügyességi játékok, madárodú-készítés, izgalmas helytörténeti előadás, szervezett túrák. Többek között ilyen környezettudatos élményprogramokon vehettek részt azok az érdeklődők, akik május 1-jén ellátogattak az Anna réten megrendezett tavaszköszöntő majálisra.

Annak ellenére, hogy május elsején számos rendezvény volt a városban, rengeteg érdeklődő vett részt az Anna-réten első alkalommal megrendezett, színes családi programokkal tarkított tavaszköszöntő majálison. A gyerekek izgalmas, élményekben gazdag játékokban vehettek részt; a többi között kipróbálhatták a kosaras körhintát, a népi ügyességi játékokat és a ládaderbit is.

„Május elseje a pihenéshez való jog ünnepe is. Ilyenkor megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy kiszakadunk a hétköznapokból, sétálunk, beszélgetünk, barátkozunk. Ennek az élménynek a feltételeit, keretét próbáltuk megteremteni. Bízunk abban, hogy a programoknak köszönhetően olyanokat is sikerült idecsalogatni, akik egyébként nem jönnének fel a Normafára.” – foglalta össze a tavaszköszöntő lényegét Pokorni Zoltán polgármester, aki kitért a május 17-ei népszavazásra is, ahol a hegyvidékiek a Normafa jövőjéről dönthetnek majd: „Ha sor kerül a Normafa rehabilitációjára, a mi feladatunk lesz az alapszolgáltatások megteremtése. A sétálóknak jó ösvényekre, a sportkedvelőknek pedig futópályára van szükségük. Igény van csapra, mellékhelyiségekre, büfére és egy olyan személyzetre, amelyik rendet tart, összetakarítja a szemetet.”

A területen még mindig jól látszódnak a decemberi jégkárok nyomai; a katasztrófa következtében letört ágak miatt az énekesmadarak többsége elveszette a fészkelő helyét. A tavaszköszöntő nap apropóján, a Madártani Intézet jóvoltából, a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület koordinálásával a gyerekek odúkészítéssel segíthettek a „hontalanná vált” énekesmadarakon. „Négyféle odút lehetett készíteni. Ezeket a köralapú berepülő nyílás különbözteti meg egymástól, ami a madár méretétől függ. Jó volt látni, hogy a kicsik ekkora lelkesedéssel eszkábálták össze az odúkat.” – avatta be lapunkat a Természetvédelmi Polgárőrség vezetője, Woynárovich András, aki kollégáival és az önkéntes diákokkal együtt ismét rengeteget segített a tavaszköszöntő program zökkenőmentesen lebonyolításában. Mint kiderült, a nap folyamán megakadályoztak egy illegális tűzgyújtást, meggátoltak egy engedély nélküli behajtást és egy elveszett gyereket is sikerült megtalálniuk.Nyomtatás