Pokorni Zoltán

További híreink

Schrammel Imre keramikusművész és tanár kiemelkedő munkásságát ismerte el díszpolgári cím adományozásával a Hegyvidéki Önkormányzat. Az címmel járó oklevelet Pokorni Zoltán polgármester adta át a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen.

 

„Az elismerés arról szól, hogy szeretnénk magunkat nem csak lakosnak, ügyfélnek érezni, hanem arra vágyunk, hogy otthon legyünk ezen a helyen. Ehhez az kell, hogy valahogyan megkülönböztessük magunkat, ezért keresünk ikonokat: ők azok, akik összetartanak minket, szellemi és érzelmi keretet biztosítanak ahhoz, hogy a környezetünket ne csak lakóhelyünknek érezzük, hanem egyfajta szellemi közösségnek is” – mondta a díszpolgári cím jelentőségéről a kerület polgármestere. Pokorni Zoltán úgy vélte: a díszpolgárok, köztük a kerületünkben élő Schrammel Imre, összekötik az itt élőket, még ha eredendően nem is volt szándékuk, hogy ilyen szerepet töltsenek be.

A polgármester az ünnepségen felidézte, hogy 1998-ban találkozott először Schrammel Imrével, amikor még a Magyar Iparművészeti Egyetem – a későbbi MOME – rektoraként tevékenykedett. Szigorú tekintetű, kevés szavú, egyenes embert ismert meg személyében, aki nagy megbecsülésnek örvendett egyetemi körökben. Az első benyomása azóta sem változott róla. Pokorni Zoltán nem csak a díjazott személyét, hanem művészetét is méltatta: kiemelte, hogy Schrammel Imre az egyik legősibb művészetben, az agyag formálásában tudott több tízezer év után új megoldásokat felmutatni.

„Akinek volt alkalma látni a Vigadóbeli nagykiállításának alkotásait, vagy belelapozott rajzos naplójegyzeteit és munkáit bemutató kötetekbe, pontosan tudja, érzi, hogy a nemzetközi díjakkal, Kossuth- és Prima Primissima-díjjal is elismert művész páratlanul gazdag életművének értékei megkérdőjelezhetetlenek” – fogalmazott laudációjában Lázár Zsuzsa, a Budai Rajziskola igazgatója. Kitért rá, hogy Schrammel Imre a gondolat és az anyag folyamatos párbeszédére építette alkotótevékenységét, ami teljes mértékben eltért a korábbi hazai kerámia-szemlélettől, és a külföldi kerámiakészítés gyakorlatától is. Az általa végigvitt újító törekvések egymást követő művészgenerációknak szolgáltak példaként.

Lázár Zsuzsa – aki korábban porcelántervezőként és tanársegédként Schrammel Imre rektori irányítása alatt dolgozhatott – úgy vélte, hogy a keramikus a tanári munkája miatt is méltó a díszpolgári címre. Pályafutása során, miután 1958-ban tanítani kezdett az Iparművészeti Főiskolán, „a tanítás alatt egyetlen pillanatra sem szűnt meg az alkotói céljairól gondolkodni, és egyetlen pillanatra sem feledkezett meg az alkotás közben, és még inkább az alkotásain keresztül tanítani”. A rajziskola vezetőjének tapasztalatai szerint mestere „folyamatos megújulásra képes, hiteles művész és tanár, aki akaratán kívül is erőteljes hatással van szakmai környezetére.”

„A természet magasabb rendű, mint amit a szellem alkot. Azokat az utakat követem, amelyeket a természet mutat” – nyilatkozta a művész az ünnepségen bemutatott riportfilmben. Schrammel Imre elmondta, hogy tanári munkája során azt próbálta átadni a diákoknak, hogyan érdemes megfigyelni a természetet, illetve azokat a kerámiával kapcsolatos technológiai lehetőségeket mutatta be, amelyekkel élete során szerte a világban találkozott.

Az évtizedek óta a kerületünkben élő és alkotó díjazott számára a környék „fantasztikusan inspiráló, állandóan alakuló zöld világ”. Emellett azt is hangsúlyozta, miután Pokorni Zoltán polgármestertől átvehette a díszpolgári címmel járó oklevelet: jó érzéssel tölti el, hogy egy „nagy család megbecsült tagja” lehet.
Nyomtatás