Pokorni Zoltán

További híreink

Idén is elismerésben részesítette a Nagycsaládosok Országos Egyesülete azokat a hazai önkormányzatokat, amelyek példát mutatnak családbarát tevékenységükkel. A díjátadónak ezúttal kerületünk biztosított helyszínt, amely tavaly kapta meg a Családbarát Önkormányzat-címet.


A Hegyvidéki Önkormányzat jóvoltából a MOM Kulturális Központban rendezhette meg ez évi díjátadó ünnepségét a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE). A népesedés világnapjához kapcsolódó programon összesen nyolc település – Alsómocsolád, Budapest XVI. kerülete, Dévaványa, Lábatlan, Mosonmagyaróvár, Szolnok, Tata és Veszprém – vehette át a „Családbarát Önkormányzat 2015” díjat.

 

A NOE azokat a településeket jutalmazza immáron 10. éve, amelyek intézkedéseikkel, támogatásaikkal a családos közösségeket erősítik, könnyebbé téve ezzel a gyermeknevelést a hétköznapokban. Székely Hajnalka, az országos egyesület elnöke kiemelte: az értékelés során mindig figyelembe azt, hogy az önkormányzatok milyen helyzetben végzik családbarát munkájukat, hiszen a falvaktól a nagyvárosokig meglehetősen különbözőek az egyes települések lehetőségei.


szekely_hajnalka01

Székely Hajnalka


A díjátadó házigazdájaként kerületünk polgármestere, Pokorni Zoltán bemutatta, hogy a Hegyvidéken mi mindent tesznek a családokért. Elmondta, hogy bővítették a bölcsődei és az óvodai kapacitásokat, és az iskolák fenntartásában is igyekeztek helytállni. Itt indult el az országban elsőként a középiskolások számára szervezett önkéntes szociális munka-program, amely nagyban hozzájárul a fiatalok felnőtté válásához: ahhoz, hogy felismerjék, nekik is gondoskodniuk kell majd másokról, ők is felelősséggel tartoznak másokért.

 

A polgármester szólt arról is, hogy a családbarát gondolkodás az idősek ellátása kapcsán is jelen van az önkormányzatnál. Annak érdekében, hogy minél több idős embert el tudjanak érni, az intézményes ellátások mellett egy önkéntesekből álló hálózat kiépítésébe fogtak bele – elsősorban azokat az aktív nyugdíjasokat kívánják bevonni ebbe a körbe, akik szívesen segítenének idősebb, gondoskodásra szoruló társaiknak. Emellett, „Otthon megöregedni” címmel egy új program elindítását tervezik: lehetőségeik szerint támogatást nyújtanának az időseknek otthonaik kisebb mértékű átalakításához – például a kád tusolóvá alakításához, vagy a konyha veszélytelenítéséhez –, hogy életük utolsó szakaszát is saját lakásukban élhessék le, ne kelljen idősotthonba költözniük.

 


furesz_tunde02

Fűrész Tünde


Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára a családbarát önkormányzatok elismeréséhez kapcsolódóan arról beszélt, hogy a kormány 2010 óta a családok támogatásával, a gyermekvállalás és a családalapítás ösztönzésével orvosolja a népesedési problémákat, amelyek nemcsak hazánkban, hanem egész Európában gondot jelentenek. A helyettes államtitkár úgy vélte, hogy egy fenntartható demográfiai fordulat felé tették meg az első lépéseket az elmúlt években: ezt igazolja, hogy tavaly 3,2 %-kal több gyermek született, illetve a múlt évben 1997 óta a legmagasabb volt a termékenységi ráta (1,4%). 2010 óta 3,3%-kal kevesebben halnak meg, és a népességfogyás üteme is csökkent 2%-kal ebben az időszakban.Nyomtatás