Pokorni Zoltán

További híreink

Június 4-én nyitották meg hivatalosan a Puskás Ferenc Stadion metróállomáson az Anne Frank naplója kiállítást. Kirschner Péter a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület nevében köszöntötte a vendégeket, a diákok Anne Frank naplójából olvastak fel részleteket, majd Dés László szaxofonon játszott.

Bolla Tibor, a kiállítás házigazdája a BKV Zrt. nevében köszöntötte a vendégeket. Hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy jelentősebb társadalmi eseményeknek is helyet adjanak. „Naponta potenciálisan egymillió ember tekintheti meg majd a kiállítást, ennyien utaznak metróval” – mondta.

Kirschner Péter szerint nem lehet elég korán megismertetni a gyerekekkel Anne történetét. A kiállítás tablóiból kiderül, hogy a német Frank család a nácik elől menekült az akkor nyílt, befogadó Hollandiába, amelyet később megszálltak a németek, ezt követően a családtagoknak bujkálniuk kellett, majd a Bergen-Belsen-i koncentrációs táborba és Auschwitzba vitték őket. Egyedül Anne apja élte túl a szörnyűségeket.

Iszonyú a kísértés a jóra, hogy segítsük az üldözötteket, de iszonyú a kísértés a rosszra is – fogalmazott Kirschner Péter. A tárlat célja, hogy a jót segítse elő az emberekben, ez motiválta őt a szervezés során. A kiállítást Pokorni Zoltán polgármester nyitotta meg. Mint ismeretes, korábban ő kezdeményezte a parlamentben a holokauszt-emléknapot életre hívó törvényt. „Egy kislány arcát, tekintetét láthatja maga előtt, aki megnézi a tablókat, elolvassa a naplót – egy kislányét, aki nem serdült nővé, nem vált anyává, nagyszülővé – mondta. – A tárlat lehetővé teszi a személyes átélést. Fontos megtanulnunk feltenni a kérdést: vajon helyesen cselekszem-e?

A tárlatot a 2-es, 3-as és 4-es metró vonalain kétszáz metrókocsiban tekintheti meg az utazóközönség július 29-ig. Anne Frank naplójának képregény-feldolgozását is láthatják az utasok, kiegészítve a napló soraival, valamint az Anne Frank Ház dokumentumaival és fényképeivel.

Sz. D.Nyomtatás