Pokorni Zoltán

További híreink

Áder János köztársasági elnök Pokorni Zoltán polgármesterrel bejárta a Normafa környékét, hogy tájékozódjon a terület jelenlegi helyzetéről és részletesen megismerje az önkormányzat által tervezett rehabilitációs program egyes elemeit.

Áder János köztársasági elnök Pokorni Zoltán polgármesterrel és Mikó Gergellyel, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető intézmény igazgatójával bejárást tartott a Normafa környékén. Az államfő látogatást tett a Nagy-Norma lejtőnél és az Anna-réten, továbbá körbejárta az Eötvös út 48. szám alatti önkormányzati ingatlant, ahol – az itt található régi villaépület felújításával – létrehoznák a „Normafa Kapuját”, egy látogató- és információs központot. Megismerkedett a szomszédos ingatlanon lévő, régóta pusztuló egykori Olimpia Hotel sorsával is, amit az önkormányzat kisajátítana, hogy a helyén a meghosszabbításra kerülő fogaskerekű vasút új, felső végállomását kialakíthassák, valamint ide helyezhessék át a jelenlegi, Síház melletti parkolót. A köztársasági elnök a látogatását két, a Normafa-program keretében helyreállítandó, zugligeti műemléképület megtekintésével zárta: bejárta a természetvédelmi oktatóközponttá alakítandó egykori Fácán vendéglő területét, valamint a hajdani Lóvasút-végállomás épületét, amely a hegyvidéki helytörténeti gyűjteménynek adhatna otthont.

„A Hegyvidéken egyszerre kell megóvni a természeti és az épített környezetet, ami komoly kihívást jelent az önkormányzat és a tervezők számára is. Ugyanakkor régi vágya a Budapesten élőknek, hogy a Normafa és környéke rendezettebb legyen, kulturáltabb szabadidő-eltöltésre nyújtson lehetőséget. Örömteli, hogy az önkormányzat elképzeléseiben ez a két szempont egyszerre érvényesül” - mondta a látogatás végén Áder János. A kerületünkben élő köztársasági elnök megjegyezte, hogy az önkormányzat Normafa-programjával kapcsolatban mára politikai egyetértés mutatkozik, hiszen a kapcsolódó döntést ellenszavazat nélkül fogadta el a kerületi képviselő-testület, és a korábbi politikai viták, amelyek az előkészítő munkákat övezték, megszűntek. „A mondat végére a pontot a kerületi népszavazással kell kitenni” – jegyezte meg az elnök, hozzátéve: ha az önkormányzat több éves programja megvalósul, azzal mindannyian gazdagodni fogunk.

„A Normafát a legtöbben a Síház és a Libegő közötti sétánnyal azonosítják, mi viszont úgy látjuk, hogy a Normafa egy sokkal nagyobb természeti egység, a Zugligeti úttól Budakesziig, a Szépjuhásznétől a csillebérci táborig” – fejtette ki Pokorni Zoltán. A polgármester kiemelte: a mai problémák épp abból adódnak, hogy összeszűkült a Normafa parkszerű használata a felső gerincre. Épp ezért szeretnék széthúzni a használatot, azt kívánják elérni, hogy a Zugligeti úton, a felújítandó Lóvasút-végállomás mellett, vagy a Fácánosnál, továbbá a Szépjuhásznénál, illetve Budakeszin álljanak meg az autósok, és innen felgyalogolva vegyék birtokba a hegyet. Így megszűnne a zsúfoltság, a túlhasználat a hegytetőn.

A polgármester jelezte, hogy elsődlegesen a közösségi közlekedést szeretnénk előnyben részesíteni a Normafánál, legyen szó akár környezetkímélő buszok beállításáról, vagy a fogaskerekű vasút vonalának régóta szorgalmazott meghosszabbításáról. Pokorni Zoltán szólt arról is, hogy a környéken található műemléképületeknek szeretnének a Normafa-program keretében új funkciót adni – ha ugyanis ez nem történik meg, az értékes, de pusztuló épületek lassan el fognak tűnni.Nyomtatás