Pokorni Zoltán

További híreink

Civil kezdeményezésre aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy a kormány által tervezett új, fővárosi szuperkórházat Közép-Budán, a Szent János Kórház területén, vagy annak közvetlen környezetében alakítsák ki. A kezdeményezést Láng Zsolt II. kerületi, valamint Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester is támogatja.

A kormány által tervezett új budapesti központi kórház a Szent János Kórház területén, vagy annak közvetlen közelében épüljön fel, megfelelő ellátást biztosítva ezzel Közép-Buda és a környező agglomeráció lakóinak”: ezzel a sokakat érintő kéréssel indított aláírásgyűjtést egy II. kerületi lakos, Szilágyi Zsolt, aki az ügy mellé álló polgármesterekkel, Pokorni Zoltánnal és Láng Zsolttal együtt a Szent János Kórházban tartott sajtótájékoztatón számolt be kezdeményezéséről. Szilágyi Zsolt elmondta, hogy a fővárosi egészségügyi szolgáltatások súlypontja jelenleg a pesti oldalon van, ezért az új központi kórháznak Budán kellene megépülnie. A Szent János Kórház, illetve annak közvetlen környezete a szakemberek szerint ideális helyszínt biztosítana, nem csak a jó megközelíthetőség, valamint a kellemes környezet miatt, hanem azért is, mert a kórházban egy jól működő, összeszokott szakmai csapat dolgozik, amit mindenképpen egyben kellene tartani.

„Amikor a kormány azt mérlegeli, hogy Budapest egészségügyi ellátását hol fejlessze, bővítse, akkor nem csak lokálpatrióta elfogultságból mondjuk azt, hogy ennek Buda centrumában van a helye” – jelentette ki Pokorni Zoltán. A polgármester szerint egyértelműen látszik, hogy a főváros egészségügyi ellátása a pesti oldal felé billen, hiszen a legtöbb kórház Pesten van, itt történtek az utóbbi időben jelentős fejlesztések, míg a Buda központjában működő Szent János Kórháznál a felújítás évtizedek óta várat magára. Úgy véli, hogy ha Észak-Budán hoznának létre egy sürgősségi ellátást is biztosító, teljes szakmai spektrumot lefedő kórházat, akkor a dél-budaiak szenvednének hátrányt, viszont ha Dél-Budán jönne létre egy ilyen centrum, akkor az észak-budaiak kerülnének kedvezőtlenebb helyzetbe. „Közép-Buda közlekedése, tömegközlekedéssel való ellátottsága megfelelő, ezért adja magát, hogy elsősorban a Szent János Kórház, vagy annak közvetlen környezete biztosítson helyet az új, budai szuperkórháznak” – hangsúlyozta.

Pokorni Zoltán hozzátette, hogy a Szent János Kórház fejlesztése nem csak a budaiakat érintené, hiszen a kórház – a közelben működő intézményekkel együttműködve – több mint 120 agglomerációs települést szolgál ki a régióban. A polgármester jelezte: szeretnék, ha az új kórházról szóló kormánydöntés már a nyár folyamán megszületne, és minél feszesebb ütemben hozzá is látnának a megvalósításhoz.

A II. kerület polgármestere, Láng Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy a kórházi ellátás színvonala nem megfelelő Közép-Budán. „Nem azért – magyarázta –, mert nem kiváló orvosok dolgoznak a Szent János Kórházban, hanem mert a kórház jelenlegi infrastruktúrája ma már nem teszi lehetővé, hogy XXI. századi minőségű gyógyítás valósuljon itt meg.” Láng Zsolt kiemelte: elsődleges céljuk az, hogy a Budán és a régióban élők több százezer fős lakossága számára korszerű ellátást tudjanak biztosítani.

A Szent János Kórház területén, illetve annak közvetlen környezetében megvalósítandó kórházfejlesztéssel egyetértve, Szilágyi Zsolt civil kezdeményezéséhez csatlakozva elsőként Pokorni Zoltán és Láng Zsolt írta alá az íveket. Az aláírásgyűjtés az elkövetkező hetekben XII. és II. kerületi helyszíneken, valamint a kórház területén fog folytatódni.Nyomtatás