Pokorni Zoltán

További híreink

Ismét eredeti szépségében látható a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet főépülete, valamint a mellette található két kisebb és egy nagyobb csillagvizsgáló kupola egy jelentős, 650 millió forintos beruházásnak köszönhetően. A felújított épületek ünnepélyes átadásán a Magyar Tudományos Akadémia részéről Lovász László elnök, az önkormányzat képviseletében pedig Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester is megjelent.

A Normafához közel, a Konkoly Thege Miklós útról nyíló négyhektáros telken működik az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézete. Az intézmény 1926-ban átadott, impozáns főépületében az építés óta nem történt jelentősebb felújítás, ezért most teljes külső-belső rekonstrukcióra került sor.

Ábrahám Péter főigazgató arról számolt be, hogy a most lezárult, fél évig tartó munkálatok során megújult a főépület külső homlokzata, újjáépült a tető, amely hőszigetelést is kapott, valamint korhű módon, de korszerű hőszigeteléssel kicserélték a nyílászárókat. Az épületen belül mindegyik helyiséget felújították, modernizálták a fűtésrendszert, tűzjelző rendszert szereltek fel, valamint átépítették és szellőztető berendezéssel látták el az előadótermet. A főépületen kívül a három különálló csillagvizsgáló kupolát is felújították: ezek egyikében található az intézet nagyméretű, 60 centiméteres távcsöve.

A most lezajlott rekonstrukció egy nagyszabású fejlesztési program első állomása – jegyezte meg a főigazgató. Ábrahám Péter elmondta, hogy a terveik között egy új kutatóház és egy látogatóközpont létrehozása is szerepel, az épületeket körülvevő nagy zöldterületet pedig díszkertté alakítanák át, így egy tudományos park jönne létre három kutatóintézettel.Nyomtatás