Pokorni Zoltán

*

További híreink

pokorni03

Április első hétvégéjén immáron harmadik alkalommal rendezik meg a háromnapos Get Closer Jazzfesztivált a MOMKult-ban. A Jókai-teremben rendezett oldott hangulatú sajtóbeszélgetésen nemcsak az idei programról esett szó, hanem számos más kerületi jazzeseményről is.

 

pokorni02

Decemberben már a második pedagóguscsoport végzett a Hegyvidéki ONvédelem Program részeként meghirdetett továbbképzésen, amelyen az világhálón a gyerekekre leselkedő veszélyek kiszűrésére, és megelőzésére oktatják a kerületi szakembereket. A jól megérdemelt okleveleket Pokorni Zoltántól vehették át a tanfolyam résztvevői.

pokorni02

Felavatták a MOM Kulturális Központ átépített játszóterét, ahol számos új játék, például trambulin, pedálos körforgó és baba-mama hinta gondoskodik a gyermekek és szüleik gondtalan időtöltéséről. A fejlesztés során, a Magyar Telekom közreműködésével okos oszlopot is telepítettek, amely ingyenes és gyors vezeték nélküli internetkapcsolatot biztosít, valamint a rajta elhelyezett térfigyelő kamerák segítségével a látogatók biztonságát szolgálja.

pokorni02

Két különböző, évszázadok óta rivalizáló műfaj kötött barátságot a Hegyvidék Galéria és a KOGART közös kiállításán, ahol Csernus Tibor festményei és Szmrecsányi Boldizsár, azaz Boldi szobrai egymást kiegészítve hívták vizuális elmélkedésre a látogatókat.

pokorni01

Novemberben ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját a Gennaro Verolino Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium. Az ebből az alkalomból megrendezett ünnepségen és szakmai fórumon, a Hegyhát úti intézmény félévszázados történetét mutatták be.

p01

Még mindig tabunak számít a szkizofrénia, holott a lakosság egy százaléka szenved ebben a súlyos mentális betegségben. Ráadásul nemcsak a kívülállók, hanem sok esetben a páciensek és családtagjaik sincsenek tisztában a kórkép valódi hátterével, a tünetekkel és a kezelés lehetőségeivel.

makk1

A kerületben élők szavazatai alapján a Makk VII kapta a Legjobb Hegyvidéki Étterem címet. A nagymúltú, tradicionális magyar ételeket kínáló vendéglő tulajdonosai Pokorni Zoltán polgármestertől vehették át az elismerő oklevelet és a győzelmet hirdető matricát.

pokorni02

A reformáció ötszáz éves jubileuma alkalmából rendezett ünnepséget a KDNP XII. kerületi szervezete a farkasvölgyi Honfoglalási emlékligetben. Az itt található kopjafánál Bogárdi Szabó István református püspök, Pokorni Zoltán polgármester, Gulyás Gergely országgyűlési képviselő és Gidófalvy Dénes önkormányzati képviselő helyezte el koszorúját.

pokorni02

Személyes felelősségünk, hogy hordozzuk és továbbadjuk 1956 örökségét, hogy a nemzeti helytállás ne csak a történelemkönyvek lapjain jelenjen meg, hanem ma is az egyéni döntés és felelősségvállalás iránytűje legyen – erről beszélt Fónagy János országgyűlési képviselő a Hegyvidéki Önkormányzat október 23-i megemlékezésén.

pokorni01

Tizenhetedik éve annak, hogy megrendezésre kerül a Budai Oktatási Napok hagyományos őszi rendezvénysorozata. Az idei, MOMkult-ban tartott program is bővelkedett az érdekes témákban, többek között azt körbejárva, hogy milyen szinten fontos a humor a gyermekek nevelésében.

pokorni01

A Hegyvidéki Önkormányzat fejlesztéseként elkészült a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium új, tágas és akadálymentes, „E” jelű épülete, amelynek kialakítására az évek óta folyamatosan növekvő gyermeklétszám miatt volt szükség. A munkálatok nem állnak le: a Klebelsberg Központ finanszírozásával várhatóan még idén elkezdődik az „A” épület bővítése.

pokorni1

Rossz időjárási körülmények és nehéz terepviszonyok között is jól tudja majd használni a Budakeszi úti tűzoltó-parancsnokság azt az újonnan beszerzett, négykerék-meghajtású személygépkocsit, amelynek megvásárlásához a Hegyvidéki Önkormányzat nyújtott ötmillió forint támogatást. A járművet Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester adta át Varga Ferencnek, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének.

pokorni1

Három év szünet után, immáron tizennegyedik alkalommal ismét megrendezték Budapest legnagyobb szintkülönbségű kerékpár-, túra- és futóversenyét, az „Előzd meg a fogaskerekűt!”.  Közel 1800-an vállalkoztak a meredek megmérettetésre, de csupán nyolcan mondhatják el, hogy sikerült maguk mögött hagyniuk a Hegyvidék emblematikus közlekedési eszközét.

pokorni2

A középületek energiafogyasztásának számottevő csökkentéséhez nemcsak a jelentős költségigényű energetikai beruházások járulhatnak hozzá, hanem azok a módszerek is, amelyek a fogyasztás részletes mérésén, elemzésén, valamint az épülethasználók együttműködésén, szemléletformálásán alapulnak. E módszerek kidolgozására és próbajellegű alkalmazására kerül sor a közép-európai Together-projekt keretében, amelynek tapasztalatairól itt, a XII. kerületben rendezett konferencián számoltak be az érintettek, köztük a Hegyvidéki Önkormányzat munkatársai.

pokorni1

Az idősek világnapja alkalmából grandiózus operettműsorral és bőséges ajándékcsomaggal kedveskedett az önkormányzat a hegyvidéki szépkorúaknak. A MOM Kulturális Központban rendezett teltházas ünnepségen Pokorni Zoltán polgármester köszöntötte a megjeneteket.

pokorni1

Több művész, több neves előadó, több helyszín, és a megszokott magas színvonal. Ez várja jövő február 19-27. között azokat, akik szeretnék meglátogatni Cziffra Fesztivál valamely előadását. Mi sem bizonyítja jobban a Hegyvidékről indult rendezvénysorozat létjogosultságát és sikerét, minthogy jövőre már a Müpa is otthont ad a programoknak.

pokorni1

Néked zeng ez a dal – énekelték a Kós Károly iskola nyolcadikos növendékei a Kiss János altábornagy utcai gondozási központban, ahol bensőséges ünnepségen köszöntötték 90. születésnapja alkalmából Nádas Katalint. A Magyar Rádió egykori zenei szerkesztője, számos közismert zenei mű szövegének fordítója és írója, Pokorni Zoltántól vehette át az önkormányzat, valamint a Hegyvidéki Egyesített Gondozási Központ ajándékait. 

pokorni1

Befejeződött az idei év egyik legnagyobb kerületi útfejlesztése: teljes szerkezetében átépítették a Határőr utat a Gaál József út és a Ráth György utca közötti szakaszon. A beruházás részleteit Pokorni Zoltán polgármester ismertette a helyszínen.

pokorni_lovasut

Régi pompájában ragyog, és most már látogatható is az egykori zugligeti lóvasút díszes indóháza, amely a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria új otthonaként, valamint kulturális és rendezvényközpontként újult meg az elmúlt hónapokban. A különleges műemléképületet Pokorni Zoltán polgármester, Váczi János alpolgármester, valamint Balázs Attila, a helytörténeti intézmény vezetője adta át a nagyközönségnek.

pokorni_napelem

Az önkormányzat beruházásában, a magyar állam és az Európai Unió 100%-os támogatásával a nyári szünet alatt megújult a Fekete István Általános Iskola és Speciális Szakiskola épülete. A homlokzati falak és a tető utólagos szigetelésével, korszerű nyílászárók beépítésével, valamint a tetőre szerelt napelemes rendszerrel az intézmény gáz- és áramfogyasztása egyaránt jelentősen csökkenhet.

pokorni.hu

Díszpolgári címet kapott Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Református Egyházkerületének püspöke, a Budahegyvidéki Református Egyházközség lelkészi vezetője. A címmel járó kitüntetést Pokorni Zoltán polgármester adta át a lelkipásztornak, akinek tevékenységét Trócsányi László igazságügyi miniszter méltatta a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen.

dijatado_krisztik

„Öröm és remegés egyszerre” – ezek az érzések lettek úrrá Krisztik Csabán, a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának tagján, amikor az országos színházi évadnyitó gálán kiderült, idén ő kapja a Kaszás Attila-díjat. A Győri Nemzeti Színházban megrendezett patinás ünnepségen Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy a jelöltekkel ezúttal is a művészet és nem pedig a színházipar gyarapodott.

pokorni03

Felavatták a Felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János Plébánia új közösségi házát. Az Apor Vilmosról elnevezett épületet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg az átadási ünnepségen.

pokorni01

Űrkutatás, hídépítés, galériák élete, állatkert, építészet, atomerőmű. Csak néhány téma azon érdekes előadások közül, amelyekben része volt azoknak a szépkorú résztvevőknek, akik a Hegyvidék Kulturális Szalon által szervezett, szeptemberben indult Szalonegyetemre jártak – vagy, ahogy Menyhárt Éva, az intézmény vezetője mondta. „újra beültek az iskolapadba”.

pokorni04
Lezárult „A hónap hegyvidéki babája” címért zajló szavazás, amelyet májusban az első alkalommal hirdetett meg az önkormányzat a Facebook-oldalán. A szülők által nevezett három baba közül Gallus Linda Norina kapta a legtöbb szavazatot, akinek édesanyja és édesapja Pokorni Zoltán polgármestertől vehette át a nyertesnek járó ajándékot: egy műtermi babafotózást.
pokorni01
„Amikor a nemzetközi Agy-díjjal tüntettek ki, az az országnak is megbecsülést jelentett, a Széchenyi-díj és a Bolyai-díj a munkahelyemnek és tudományterületemnek is szólt, a XII. kerületi díszpolgárság viszont személy szerint nekem” – mondta Freund Tamás azon az ünnepélyes összejövetelen, amelyen Pokorni Zoltán átadta a két éve kerületünkben élő neurobiológusnak a Hegyvidék díszpolgára címet.
pokorni02
A Zöld Civil Együttműködés éves országos találkozója (Zöld OT) 1990 óta minden évben megrendezésre kerül, mindig más helyszínen és más szervezők által. E hétvégén első alkalommal tartják találkozójukat a környezetvédő szakemberek a fővárosban, a XII. kerületi Csillebérci Táborban.
pokorni04

A házak ablakait, a balkonokat és a belsőudvarokat díszítő növényekkel még otthonosabbá, élhetőbbét tehetjük lakókörnyezetünket. Ezt a célt szolgálja az immár tízedik alkalommal megtartott muskátli osztás is, amelynek keretében az önkormányzat idén mintegy 30 ezer tő virággal ajándékozta meg a kerület polgárait.

pokorni01
Elérte legmagasabb pontját a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium legújabb, tanévkezdetre elkészülő „E” épülete. Az önkormányzat közel félmilliárd forintos beruházásának eredményeképp ezúttal hat tanteremmel bővül a hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvendő, ám komoly kapacitásgondokkal küszködő oktatási intézmény.
pokorni04
Sajnálkozás és hárítás - ha őszinték vagyunk magunkhoz, az „egészséges többség” általában így viszonyul a fogyatékos emberekhez. Pedig az ő külön, sajátos világukban is vannak örömre okot adó dolgok. Például azoknak a fogyatékos gyermekeknek, akik a Gyógypedagógiai Intézmények Fővárosi Kulturális Fesztiválján találkoznak egymással évről-évre, és mutathatják be a hosszú hónapok alatt begyakorolt produkcióikat.
pokorni02
Újra fellobbant Hegyvidéken az olimpiai láng, a Csörsz utcai dr. Koltai Jenő sportközpontban, ahol az immár nyolcadik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Olimpián az ókori játékok versenyszámaiban mérték össze tudásukat a kerületi diákok. Idén minden eddiginél többen vettek részt a programon, a 460 ötödikest egytől-egyig bajnoknak avatták, míg az év legjobb diáksportolói egy különleges pólóval is gazdagabbak lettek.
pokorni03
Kétmillió forint összegű támogatással „tankolták fel” a Hegyhát úti Gennaro Verolino iskolát azok a hegyvidéki polgárok, akik a MOL két töltőállomásán aktívan használták Hegyvidék Kártyáikat, illetve szavaztak arról, hogy az ily módon összegyűlt adományforintokat a sérült gyermekek fejlesztésére fordítsák. Az adományokat Pokorni Zoltán polgármester és Szollár Domokos, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója adta át a speciális intézményben tanuló diákoknak.
pokorni01
Otthon megöregedni címmel a tervek szerint még májusban pályázatot ír ki a Hegyvidéki Önkormányzat a kerületi idősek önálló életviteléhez nélkülözhetetlen akadálymentesítési munkák támogatására. Két önkormányzati bérlakásban, mintajelleggel már megtörténtek a szükséges átalakítások: az elvégzett munkákat az ott lakók mutatták be Pokorni Zoltán polgármesternek és Fonti Krisztina alpolgármesternek.v
pokorni03
A nagysikerű Városmajori Futóklub mintájára, immár a Normafán is szervezett körülmények között, profi edzők közreműködésével tréningezhetnek a sportág szerelmesei, valamint számos extra szolgáltatást is igénybe vehetnek.
pokorni05

Több mint tizenhárom éve annak, hogy elment közülünk, de rengetegen vannak, akik még mindig nem felejtették el őt. Ennek lehettek tanúi azok, akik ott voltak a Gesztenyés kertben, ahol legendás bokszolónk, Papp László születésének 91. évfordulóján szobrot avatott fel tiszteletére a Hegyvidéki Önkormányzat.

pokorni01
Minden este egy-egy hazai és külföldi – ezúttal igazi sztárformáció – mutatkozott be a MOM Kulturális Központban a háromnapos II. Get Closer Budapest Jazzfesten, ami péntek este kezdődött el. A fesztiválhoz két kiállítás is kapcsolódik.
pokorni03
Átadták a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi Tagintézményének új, önkormányzati beruházásban készült központját a Kiss János altábornagy utca 31. szám alatt. A költözésre az intézmény által ellátott feladatok és a dolgozói létszám jelentős bővülése miatt volt szükség.
pokorni03
Kerek évfordulóra, szülei találkozásának harmadik évében érkezett közénk a most két és fél hónapos Nándor, akinek Pokorni Zoltán polgármester adta át a kerület babacsomag-ajándékát.

pokorni03

A MOM Kulturális Központban tartotta meg március 15-i ünnepségét a Hegyvidéki Önkormányzat, a rendezvényen díjakat vehettek át azok, akik kiemelkedő teljesítményt mutattak fel a közösségépítés, a sport és a közbiztonság területén, továbbá jutalomban részesültek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából meghirdetett pályázaton kiválóan szereplő gyerekek. Ünnepi gondolatait Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke osztotta meg a közönséggel.

pokorni03
pokorni01
pokorni03
pokorni03
pokorni01
pokorni03
pokorni03
pokorni01

Újjászületett a Hegyvidék egyik jelentős műemléke, a Budakeszi út 38-40. szám alatti Hild-villa. A most átadott épületet a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete veheti birtokba.

 

pokorni02

A Jazzmikulás ajándékának is felfoghattuk azokat a bejelentéseket, amik a MOM Kulturális Központban december 6-án tartott sajtótájékoztatón hangoztak el. A XII. kerületben működő Get Closer rendezvényszervező iroda vezetője, Kleb Attila elmondta, hogy az idén első ízben lebonyolított háromnapos jazzfesztiváljukat jövőre március 24–26-ig rendezik meg, és világsztárok sora lép fel rajta.

pokorni03
A hajléktalanok téli krízisellátásához idén is segítséget nyújt a Hegyvidéki Önkormányzat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javaslatára ezúttal vastag takarókat szereztek be az utcán élőknek. Az adományokat Pokorni Zoltán polgármester vitte el az utcai gondozószolgálat munkatársainak.A hajléktalanok téli krízisellátásához idén is segítséget nyújt a Hegyvidéki Önkormányzat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat javaslatára ezúttal vastag takarókat szereztek be az utcán élőknek. Az adományokat Pokorni Zoltán polgármester vitte el az utcai gondozószolgálat munkatársainak.
pokorni04
A Kiss János altábornagy utca 43-45. szám alatt Zöld Irodát nyitott az önkormányzat. Az új iroda fő célkitűzése, hogy a Hegyvidéken élők minél szélesebb körét bevonja a környezetvédelmi programok magvalósításába, és hozzájáruljon a környezettudatos személetmód népszerűsítéséhez.
pokorni01
A Normafa megújításáról, mindenekelőtt a természetvédelmi szempontokat és a sportolni vágyók igényeit összhangba hozó elképzelésekről esett szó az Országos Erdészeti Egyesület Erdei Sportok Szakosztályának legutóbbi ülésén, amelynek a Normafa Síház biztosított helyszínt. Az eddig elért eredményeket és a megvalósítás előtt álló terveket Pokorni Zoltán polgármester és Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője mutatta be a szakmai közönségnek.
pokorni02
Húsz éve működik a Márvány utcában a saját készítésű füstölt húsáruiról messze földön ismert Molnár hús- és hentesáru üzlet, amely kategóriájában toronymagasan a legtöbb szavazatot kapta a „Hegyvidék legjobbjai” versenyen. Az elismerő oklevelet Pokorni Zoltántól vehette át Molnár József üzletvezető tulajdonos.
pokorni02
pokorni01

A Hegyvidéki Históriák könyvsorozat tizenharmadik kötetét mutatták be a MOM Kulturális Központban november 9-én. Az új könyv a tavaly megrendezett helytörténeti konferencia előadásait adja közre szerkesztett formában.

fe_fe04

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából felavatta az önkormányzat Szmrecsányi Boldizsár „A szabadság szárnyaló madara” című szobrát a Gesztenyés kertben. Az avatást megelőzően ünnepi beszédet mondott Pokorni Zoltán polgármester, valamint kitüntetéseket adtak át hegyvidéki pedagógusoknak, közintézményi dolgozóknak.

pokorni01
pokorni03

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is megrendezte az önkormányzat oktatási és közművelődési irodája a Budai Oktatási Napokat. Ennek keretében, a MOM Kulturális Központban, konferenciát is tartottak, a „Gyermekközpontú nevelés a köznevelési intézményekben elnevezésű” programon a mesepedagógia és a tehetséggondozás kapott főszerepet.A korábbi évekhez hasonlóan, idén is megrendezte az önkormányzat oktatási és közművelődési irodája a Budai Oktatási Napokat. Ennek keretében, a MOM Kulturális Központban, konferenciát is tartottak, a „Gyermekközpontú nevelés a köznevelési intézményekben elnevezésű” programon a mesepedagógia és a tehetséggondozás kapott főszerepet.

pokorni02
Megújult a Svábhegy jelentős forgalmat bonyolító útvonala, a Mátyás király út a Költő utca és a Csillagvölgyi út között. A kerület és a főváros összehangolt beruházását Pokorni Zoltán polgármester, Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója mutatta be az átadás alkalmából.
pokorni04

Ünnepelni hívta a kerületi önkormányzat a kerületben élő nyugdíjasokat és szépkorúakat. Az idősek világnapja alkalmából meghirdetett zenés programon Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester, három száz évnél idősebb kerületi polgárt is köszönthetett. A közel 1300 résztvevőt Mága Zoltán koncertje szórakoztatta.

pokorni01

A Normafa-rehabilitáció legjelentősebb idei beruházásaként megújult a Jánoshegyi út a Normafa és a Libegő felső végállomása között, a közel két kilométer hosszú szakaszon zöldsávval elválasztott, rekortán borítású futópálya is épült. A fejlesztést Pokorni Zoltán polgármester, Váczi János alpolgármester, Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár és Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke adta át a sportolni vágyóknak.

A Normafa-rehabilitáció legjelentősebb idei beruházásaként megújult a Jánoshegyi út a Normafa és a Libegő felső végállomása között, a közel két kilométer hosszú szakaszon zöldsávval elválasztott, rekortán borítású futópálya is épült. A fejlesztést Pokorni Zoltán polgármester, Váczi János alpolgármester, Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár és Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke adta át a sportolni vágyóknak.

pokorni05
Lakossági kezdeményezésre játszóteret és fitneszparkot épített az önkormányzat a Városkútnál. A gyerekek és felnőttek számára egyaránt mozgási lehetőséget biztosító parkot Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester adta át a környékbelieknek.Lakossági kezdeményezésre játszóteret és fitneszparkot épített az önkormányzat a Városkútnál. A gyerekek és felnőttek számára egyaránt mozgási lehetőséget biztosító parkot Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester adta át a környékbelieknek.
pokorni01
Az első fesztivál nagy sikere után 2017. február 21–26-ig kibővült összművészeti programokkal, külföldi vendégművészekkel immár két helyszínen, a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezik meg a Cziffra György Fesztivált. Fellép majd többek között Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix és Jandó Jenő is.
pokorni02
Idén is a nyári szünetre időzítette az oktatási intézmények felújítási és karbantartási munkálatait az önkormányzat. Ennek részeként, jelentős fejlesztések történtek a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskolában is, ahol a fűtés- és meleg víz rendszer korszerűsítése, több terem kifestése, valamint a tető szigetelése valósult meg. A beruházás hivatalos átadásán Pokorni Zoltán polgármester is részt vett.
pokorni01
A közlekedésbiztonság javítását szolgáló fejlesztés valósult meg a Kútvölgyi út – Kútvölgyi lejtő – Alsó Svábhegyi út csomópontjában, melyet Pokorni Zoltán polgármester, Dr.Váczi János alpolgármester és Szűcs Panni a BKK kommunikációs igazgatója adtak át.
pokorni02
Díszpolgári címmel tüntette ki az önkormányzat dr. Báthory Katalin vegyészmérnököt, aki nemcsak szakterületén, a szabványosítás és a környezetvédelem világában, hanem fontos helyi és nemzeti ügyekben is elismerésre méltó eredményeket ért el másokkal együttműködve.
pokorni04

Jelentős fejlesztések történtek a nyár folyamán a Zugligeti Általános Iskolában. A földszinten egy további tantermet alakítottak ki, az iskolaalapítvány támogatásával elkészült a testnevelésórákon kiválóan használható, gumiborítású futókör, valamint felújították az udvar aszfaltburkolatát.

pokorni04

Szentté avatása alkalmából Kalkuttai Boldog Teréz anya szobránál koszorúzási ünnepséget rendezett a Hegyvidéki Önkormányzat. Az ünnepségen a vendégek soraiban köszöntötték Arian Spassét, az Albán Köztársaság nagykövetét, Igor Esmerovot, a Macedón Köztársaság nagykövetét, Lulieta Nusi koszovói nagykövetet, Monsignore Germano Penemotét, az Apostoli Nunciatúra tanácsosát, Pokorni Zoltánt, a Hegyvidék polgármesterét és Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármestert.

pokorni02
Alig több mint egy éve üzemel a Kiss János altábornagy utcai Fragola, de a különleges kínálatának köszönhetően máris annyi rajongója van, hogy toronymagasan a legtöbb szavazatot kapta a fagylaltozók kategóriájában meghirdetett „Hegyvidék legjobbjai” versenyen. A díjjal járó oklevelet Pokorni Zoltán polgármester adta át Török Balázs tulajdonosnak.

pokorni01


Urban Green Belts, azaz városi zöldövezetek címmel, hét európai ország tizenöt városának, illetve szakmai szervezetének részvételével nemzetközi együttműködési program indult, amelynek vezetője a Hegyvidéki Önkormányzat. A projekt célja, hogy a partnerek olyan innovatív módszereket dolgozzanak ki, amelyekkel a meglévő zöldterületeket fenntartható módon, a helyi közösségek bevonásával lehet megőrizni, kezelni és fejleszteni.

pokorni07

Huszti Péter, a Nemzet Művésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem korábbi rektora, az egykori Madách Kamara művészeti vezetője vehette át Pokorni Zoltán polgármestertől „A Hegyvidéki Díszpolgára” kitüntető címet.

pokorni02

Töretlen népszerűségnek örvend a két évvel ezelőtt átépített Margaréta-játszótér, ahol az elmúlt hetekben karbantartási munkák, illetve újabb fejlesztések történtek a hely vonzerejének megőrzése érdekében. Az önkormányzat megbízásából elvégzett feladatokat Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester ismertette.

pokorni04

A Hegyvidéki Önkormányzat az idén is ünnepséget szervezett az intézményvezetők részére. Megköszönte a tanévben végzett munkájukat, és gratulált azoknak, akik kiemelkedő munkájuk eredményeként fővárosi és állami elismerésben részesültek az elmúlt esztendőben.

pokorni06

Bemutatták a Kaszás Attila-díj jelöltjeit: a közönség szavazatai alapján Csankó Zoltán, Schneider Zoltán vagy Spolarics Andrea veheti át idén a Kaszás Attila-díjat. Az elismerés céljait és a szavazással kapcsolatos tudnivalókat Szedlacsek Emilia, a kultúráért felelős államtitkárság főosztályvezetője, Pokorni Zoltán polgármester, valamint Vasvári Csaba színész, a Mozaik Művészegyesület alelnöke ismertette a MOM Kulturális Központban rendezett sajtótájékoztatón.

pokorni06

A Hegyvidéki Önkormányzat konferenciát tartott, bemutatva egy olyan programot, melynek az a célja, hogy újragondolja az iskolai menzák és közösségi terek fogalmát.

pokorni07

Ismét eredeti szépségében látható a különleges műszaki megoldásokat felvonultató, Melinda út 16. szám alatti Éden Társasház. Az idén hetvenöt éves épület teljes körű felújítása most ért véget, az ennek alkalmából rendezett házi ünnepségre Pokorni Zoltán polgármester is meghívást kapott.

pokorni01

Tunikába öltözött gyerekek vették birtokban egy délelőtt erejéig a Csörsz utcai dr. Koltai Jenő sportközpontot. Az immár hetedik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Olimpián 350 ötödikes diák küzdött meg egymással a korabeli ókori játékok versenyszámaiban. Első díjakat nem osztottak ki, valamennyi résztvevőnek járt a győzteseket megillető emlékérem, míg az év legjobb diáksportolói különleges ajándékkal lettek gazdagabbak.

pokorni02

Kihirdették a Normafa területén telepítendő esőbeállók és pavilonok tervezésére kiírt ötletpályázat eredményét: huszonkilenc elbírált pályaműből kettőt rangsorolás nélkül díjazott, kettőt kiemelt megvételben, illetve további ötöt megvételben részesített az önkormányzat. A zsűri szerint kreatív és magas minőségű megoldások születtek a komplex tervezői feladatra.

pokorni02

Egyedi kerékpárjelölő és regisztrációs rendszert indított el a kerületi rendőrkapitányság a Hegyvidéki Önkormányzattal együttműködve. Az új program célja a lopások megelőzése, illetve az, hogy könnyebben be tudják azonosítani a megtalált kerékpárokat.

pokorni03

A Széll Kálmán térről elköltöző okmányiroda kormányablakként nyílt újra a Kiss János altábornagy utcában: az új irodát Pokorni Zoltán polgármester, Fónagy János országgyűlési képviselő, Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár és György István kormánymegbízott adta át az ügyfeleknek.

pokorni04

Idén már nyolcadik alkalommal szervezett muskátli akciót a Hegyvidéki Önkormányzat. Az összesen 32 ezer palánta szétosztásában a szokásoknak megfelelően Pokorni Zoltán polgármester, Fonti Krisztina, Váczi János valamint Kovács Lajos alpolgármesterek is részt vettek.

 

pokorni01

A gyermekes családoktól a nyugdíjasokig idén is sokan döntöttek úgy, hogy április utolsó szombatján, egy szép napos délelőtt kesztyűt és zacskót ragadnak, és másokkal együtt kitakarítanak egy kiválasztott hegyvidéki zöldterületet. Ezúttal az egykori Lóvasút-végállomás környezetét, a Rege parkot, valamint a Gaál József út menti erdőt tették rendbe a résztvevők.

pokorni03

„Próféta a saját hazájában?” címmel a kerület díszpolgárait bemutató beszélgetéssorozat indult a Hegyvidéki Önkormányzat, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerülete, valamint a MOM Kulturális Központ közös szervezésében. Az első vendég Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó volt.

pokorni05

A Hegyvidék legjobb üzleteinek járó díjat a pékségek kategóriájában egy tavaly nyáron nyílt Városmajor utcai üzlet kapta meg a kerületben élők szavazatainak jóvoltából. A Daily Pékség különlegességét az adja, hogy a prémium minőségű alapanyagokból összeállított, mesterséges adalékoktól mentes pékárukat Franciaországból hozzák sütésre kész formában.

pokorni04


Március 15-én, nemzeti ünnepünkön megemlékezést tartott az önkormányzat a MOM Kulturális Központban. Az ünnepi program részeként díjakat adtak át kiemelkedő közösségépítő munkát végző személyeknek, kiválóan tanuló és sportoló diákoknak, eredményes edzőknek, valamint azoknak a gyerekeknek, akik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc témájában meghirdetett kerületi pályázaton a legjobban szerepeltek.

pokorni01

Ünnepélyes keretek között adták át a hegyvidéki Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület újonnan kialakított, Hajnóczy utcai bázisát. Az eseményen Pokorni Zoltán polgármester, a kerületi polgárok nevében is köszönetet mondott az öt évvel ezelőtt alapított civil szervezet önkénteseinek munkájáért, ami jelentős mértékben hozzájárul a Hegyvidék közbiztonságának fenntartásához.

pokorni04

2016 március 5-én „Éjszakai műszaki-mentési és elsősegélynyújtási gyakorlatot” tartott a Normafán a Közép-Budai Polgári Védelmi Egyesület (ÖPVE), a Természet- és Környezetvédelmi Polgárőr Egyesület (Polgárőrség), az AMS Speciális Mentők és a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány a Normafa Park munkatársaival közösen. A gyakorlat során egy ónos eső miatti, tömeges fakidőlésből eredő katasztrófahelyzet mentési és kárfelszámolási feladatait gyakoroltuk. A szituáció alapja a 2014 decemberében történt jégkár.

12810226_1112300942134827_884030201_o


Mikor válik tankötelessé a gyermek? Hogyan zajlik a beiratkozás? Milyen szempontok alapján javasolható még egy év az óvodában? Az iskolai jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókról Pokorni Zoltán polgármester, Bak Ferenc tankerületi igazgató és Szöllősiné dr. Vári Zsuzsanna, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat kerületi tagintézményének vezetője adott tájékoztatást a leendő elsősök szülei számára rendezett fórumon.

pokorni02

Újabb tizenkét helyszínnel bővült a hegyvidéki térfigyelő-rendszer, ezzel immár negyvenöt kamera őrzi a kerületiek biztonságát. A fejlesztés részleteit Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester ismertette.

pokorni02

Belovics György tűzoltó alezredes, valamint Rauch Péter rendőr törzszászlós kapta meg idén a Hegyvidék Közbiztonságért díjat. Az elismerést Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester adta át a kiváló munkát végző szakembereknek.

pokorni03

Finom falatok, örökzöld slágerek, izgalmas játékok és jóízű beszélgetések – ismét remek hangulatú estet tölthettek együtt a hegyvidéki pedagógusok, akik a számukra rendezett bálon megmutatták, nemcsak tanítani, de lazítani is tudnak. Az ünnepelteket Pokorni Zoltán polgármester köszöntötte a MOM Kulturális Központban.

pokorni04

A főváros gazdag zenei programjainak palettájáról hiányzott egy – hazai és külföldi muzsikusokat egyszerre felvonultató – jazzfesztivál. Ezért is örömteli hír, hogy háromnapos jazzünnepnek ad otthont a MOM Kulturális Központ április 22. és 24. között.

pokorni02
A kerületben élők már megkaphatták postaládáikban a Gyermeknevelés a Hegyvidéken című kiadványt, amelyben hasznos információkat találhatnak a családok a gyermekek iskoláztatása, óvodai vagy bölcsődei nevelése kapcsán felmerülő kérdésekben. Az önkormányzat gondozásában megjelent kötetet Pokorni Zoltán polgármester mutatta be a MOM Kulturális Központban.

pokorni05

A hagyományokhoz hűen advent utolsó vasárnapján az önkormányzat ismét karácsonyi ebéddel kedveskedett a Hegyvidéken élő rászoruló időseknek. Az ízletes fogásokat a MOM Kulturális Központ elegáns kupolatermében fogyaszthatták el a vendégek.

pokorni04

A Szamos Marcipán Szépkilátás Cukrászda kapta a legtöbb szavazatot az önkormányzat által meghirdetett Hegyvidék Legjobbjai versenyen. Az elismeréssel járó emblémát Pokorni Zoltán polgármester és Dr. Váczi János alpolgármester adta át a svábhegyi üzlet vezetőinek. A HTV tudósítása itt tekinthető meg.

pokorni01kis
Helytörténeti konferencián emlékeztek meg kerületünk jeles születésnapjáról. Idén 75 éve ugyanis, hogy 1940-ben megkezdte önálló működését kerületünk, a főváros XII. kerülete. Budapest 1873-as létrehozásakor 10 kerület felállításáról rendelkeztek, majd 1930-ban négy további kerület kialakításáról döntöttek.
pokorni05

Kiváló szolgálatteljesítésért huszonnégy tűzoltó kapott év végi jutalmat a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával. Az elismeréseket Pokorni Zoltán polgármester, Váczi János alpolgármester és Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője adta át a Budakeszi úti tűzoltó-parancsnokságon rendezett ünnepségen.

pokorni03

Ötcsillagos minősítést kapott a MOM Sport uszodája a Magyar Fürdőszövetségtől, kormányzati jóváhagyással. Az intézmény legújabb, Nemzeti Tanúsító Védjegynek minősülő díjáról sajtótájékoztatón adott hírt Pokorni Zoltán polgármester, Váczi János alpolgármester és Buranits Ildikó igazgató. A HTV tudósítása itt látható.

pokorni03

Hager Ritta Kossuth-díjas kárpitművész nem mindennapi munkáiból nyílt kiállítás a Hegyvidék Galériában. A világ több táján bemutatott alkotások az adventi várakozás időszakában hívják gondolkodni az artisztikum kedvelőit.

pokorni02

Szakmai konferenciát és ünnepi estet szervezett a Fejlesztő Napközi Otthon alapításának húszéves évfordulója alkalmából. Az önkormányzat támogatásával megvalósult programon Pokorni Zoltán polgármester, valamint Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár is felszólalt.

pokorni02

Balázs János Liszt-díjas zongoraművész kezdeményezésére és művészeti vezetésével 2016. február 25–28. között rendezik meg az első Cziffra György Fesztivált. Ennek kapcsán a Hegyvidéki Önkormányzat sajtótájékoztatót tartott a MOM Kulturális Központban.

pokorni03

A megújult helyszín, a forralt bor és a kürtős kalács csalogató illata, a fellépők izgalmas műsora, valamint a színes, családi programok tették igazán különlegessé november utolsó vasárnapját. A Városháza tér ünnepélyes átadásával egy időben megnyitotta kapuit a közkedvelt adventi kirakodóvásár. A HTV riportja itt látható.

pokorni03
A XII. kerületi Önkormányzat és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülett (MME) 2015 őszén hirdette meg a Madárbarát Hegyvidék Programot. A szervezők a program keretében felkérték a hegyvidéki iskolákat, óvodákat, hogy a téli szezonban a madarak etetésével, itatásával, a tél végén pedig a fészekrakási időszakban odúk kihelyezésével kapcsolódjanak a kezdeményezéshez. A HTV riportja itt tekinthető meg.

A Tamási Áron Iskola két első osztálya számára egy ideiglenes konténerépületben alakítottak ki tantermeket. A gyerekek, a szülők és a pedagógusok által egyaránt megkedvelt, korszerű mobilépület működéséről a helyszínen szerzett tapasztalatokat Pokorni Zoltán polgármester és Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) elnöke.

pokorni04

Befejeződött az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskolában a nyílászárók cseréje és a homlokzat hőszigetelése. A nagyszabású beruházást Pokorni Zoltán polgármesterrel közösen adták át az iskola vezetői és a fenntartó képviselői.

pokorni10

Megújult sétány, új padok, asztalok, szemetesek, irányjelző és tájékoztató táblák, átépült Anna-réti játszótér – mindezek a fejlesztések a Normafa-rehabilitáció első ütemének részeként készültek el, melynek részleteit a helyszínen tartott sajtótájékoztatón ismertette Pokorni Zoltán polgármester és Dr. Váczi János alpolgármester. A HTV tudósítása itt látható.

A hegyvidékiek szavazatai alapján meleg fehér színű, energiatakarékos LED fényforrású lámpákat szereltek fel a kerület több főútvonalán. A fejlesztést Pokorni Zoltán polgármester, Dr. Váczi János alpolgármester és Pap Zoltán, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ügyvezetője mutatta be a Németvölgyi úton tartott sajtótájékoztatón.

Helyükre kerültek az új padok, szemetesek, valamint az irányjelző és tájékoztató táblák a Normafánál. Az egyedi tervezésű útbaigazító táblák néhány elemét Pokorni Zoltán polgármester közreműködésével szerelték fel a megújult sétaútvonal mentén.

pokorni01

Az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége kísérleti jelleggel, a világon elsőként Magyarországon 2010-ben elindította a „Meet the scientist” programot. Együttműködő partnernek a Magyar Fulbright Bizottságot, a lebonyolításra pedig a Magyar Innovációs Szövetséget (MISZ) kérték fel. A program célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése a magyar középiskolások körében. Az idei tanév programindító rendezvényét a Városmajori Gimnáziumban tartották.

pokorni02

A Normafa rehabilitációjához kapcsolódóan szeptember végén indította el a kerület a fogyatékkal élők esélyegyenlőségét segítő közösségi tervezési programját. Az első, Anna-réti találkozó után Pokorni Zoltán polgármester és munkatársai most az önkormányzat épületébe invitálták a sérültekkel foglalkozó szervezetek képviselőit, hogy tovább egyeztessenek a felmerült ötletek megvalósításának lehetőségeiről.

pokorni03

A Normafa rehabilitációjához kapcsolódóan, a környezetbarát közösségi közlekedés fejlesztése érdekében együttműködési megállapodást írt alá Pokorni Zoltán polgármester és dr. Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója. Az együttműködés fő célja a fogaskerekű vasút megújítása, valamint annak előmozdítása, hogy a Hegyvidéken elektromos autóbuszok közlekedhessenek.

pokorni07

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére megemlékezést tartott a Hegyvidéki Önkormányzat a MOM Kulturális Központban. A rendezvényen Fónagy János országgyűlési képviselő, parlamenti államtitkár mondta el ünnepi gondolatait, ezt követően Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester pedagógusoknak, intézményi dolgozóknak adott át elismeréseket.

pokorni05

Hétszáz eredeti holland tulipánhagymát ajándékozott a Hegyvidéknek a Holland Kereskedelmi Kamara. A tavasszal kinyíló gumókat a Királyhágó téren Pokorni Zoltán közreműködésével ültették el.

pokorni04

Az élhető városi terek iránti igény, valamint a közlekedési szükségletek között gyakran feloldhatatlannak tűnő ellentétek feszülnek, ezek feloldásához pedig sokféle szempont megismerésére van szükség. Ennek jegyében a Budapesti Építész Kamara – egy tervezett programsorozat első állomásaként – konferenciát rendezett a FUGA Budapesti Építészeti Központban a kérdéskör XII. kerületi vetületeinek megvitatására. A nyitóelőadást Pokorni Zoltán polgármester tartotta meg.

pokorni02

Hagyományteremtő szabadidősport-konferenciát szervezett a Magyar Edzők Társasága és a Hegyvidéki Önkormányzat. A MOM Kulturális Központ kupolatermében megtartott programon Pokorni Zoltán polgármester, valamint a sporttal és az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek osztották meg gondolataikat a résztvevőkkel.

pokorni04

„Megváltozott az emberek politikához való viszonya az elmúlt években. Ma leginkább azokat az ügyeket érzik magukénak, amelyekbe bele tudnak szólni” – mondta Pokorni Zoltán a Magyarország feladatai az éghajlatvédelemben címmel megrendezett országos konferencián.

pokorni02kis

A Hegyvidéki Önkormányzat „Életpálya és jövőkép a köznevelési intézményekben” címmel a Budai Nevelési Napok keretében szervezett konferenciát. A plenáris programon kerületi és fővárosi nevelési szakemberek vettek részt.

pokorni02

Kibővítették a Budakeszi úti Lauder Óvodát, így az alapítványi fenntartású intézmény öt csoportban már mintegy száz gyermeket tud fogadni. Az új, modern szárny avatóünnepségén Pokorni Zoltán polgármester képviselte kerületünket.

pokorni01

Egy KRESZ-pályaként is használható, műfű- és gumiborítású játszóterületet alakítottak ki a Mesevár Óvoda udvarán. A fejlesztéshez a „Többet tehet, mint gondolná” program keretében a Hegyvidék Kártya-tulajdonosok is hozzájárultak vásárlásaikkal.

pokorni06kis

Regőczi István születésének 100. évfordulója alkalmából hálaadó szentmisére és a centenáriumi emléktábla leleplezésére került sor a Kútvölgyi Szűz Mária Engesztelő Kápolnában.

pokorni03

Az Idősek Világnapja alkalmából a Hegyvidéki Önkormányzat ünnepséget rendezett szépkorú polgárainak a MOM Kulturális Központ színháztermében. Pokorni Zoltán polgármester kezében egy csillogó réztáblát felmutatva lépett fel a színpadra.

IMG_6721
Az Idősek Világnapja alkalmából Idősbarát Önkormányzat díjjal jutalmazták a Hegyvidéki Önkormányzatot. Az elismerést Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Csampa Zsolt önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár adta át Pokorni Zoltán polgármesternek a Pesti Vigadóban rendezett ünnepségen.
pokorni05
Megnyílt az Orbánhegyi Óvodák új tagóvodája a Kiss János altábornagy utcában, abban az épületben, ahol korábban az ELTE gyakorlóiskolája működött. Az új óvodaépületet Pokorni Zoltán polgármester, Fonti Krisztina alpolgármester, valamint Imrikné Krébecz Anita, az intézmény vezetője avatta fel ünnepélyes keretek között.

gesztenye_nap_total

Annak ellenére, hogy az első napon zord idő fogadta az immár tizenegy éves múlttal büszkélkedő Gesztenye Napokat, a hegyvidékieknek ezúttal sem kellett lemondaniuk a szórakozás öröméről. A kerület legnépszerűbb programsorozata szombaton és vasárnap is színes rendezvényekkel várta az érdeklődőket.

pokorni05

Posztumusz díszpolgári címet adományozott az önkormányzat Simándy József operaénekesnek, akinek hangja és alakja elválaszthatatlanul forrt össze a ma élő nemzedékek tudatában Erkel Ferenc Bánk bán című operájának címszerepével. A kitüntetést a tenorista özvegye, Simándy Józsefné Hegedűs Judit vette át Pokorni Zoltán polgármestertől a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen.

pokorni04

Milyen eszközökkel, megoldásokkal lehet segíteni a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségét a Normafa rehabilitációja során? Ez a témája annak a közösségi tervezési programnak, melyet a Hegyvidéki Önkormányzat a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségével, valamint a Magyar Paralimpiai Bizottsággal közösen indított el a sérültekkel foglalkozó intézmények, szervezetek képviselőinek bevonásával.

pokorni01

Megszépült belső terek, új nyílászárók, biztonságosabb és olcsóbb üzemeltetés: így lehetne röviden összefoglalni az önkormányzat Városmajor utcai sportközpontjában a nyár folyamán elvégzett fejlesztés eredményeit, amelyeket Pokroni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester szakmai bejárás keretében tekintett meg.

pokorni02

Ismét eredeti szépségében látható a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet főépülete, valamint a mellette található két kisebb és egy nagyobb csillagvizsgáló kupola egy jelentős, 650 millió forintos beruházásnak köszönhetően. A felújított épületek ünnepélyes átadásán a Magyar Tudományos Akadémia részéről Lovász László elnök, az önkormányzat képviseletében pedig Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester is megjelent.

pokorni07

Mészáros Tibor színművész kapta a szakma egyik legnívósabb elismerését, a Kaszás Attila-díjat. A félmillió forinttal járó kitüntetést a nyertes saját társulatának teátrumában, a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban tartott Szép estéket, Magyarország! című országos évadnyitó gálaestjén Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármestertől vehette át.

pokorni022

Befejeződött a körforgalom-építés a Németvölgyi út, a Stromfeld Aurél út és a Pagony utca találkozásánál. A kerületben élők Facebook-szavazatai alapján virágokkal díszített csomópont hivatalos átadására ma került sor Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester, valamint Szűcs Panni, a Budapesti Közlekedési Központ kommunikációs igazgatójának részvételével.

pokorni01

A Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) a MOM Kulturális Központban tartotta meg nyári ülését, amelyen Pokorni Zoltán polgármester mellett a témának – Női vezetők fóruma – megfelelően a Hegyvidék emblematikus intézményeinek női vezetői is részt vettek.

pokorni03

Idén is elismerésben részesítette a Nagycsaládosok Országos Egyesülete azokat a hazai önkormányzatokat, amelyek példát mutatnak családbarát tevékenységükkel. A díjátadónak ezúttal kerületünk biztosított helyszínt, amely tavaly kapta meg a Családbarát Önkormányzat-címet.

pokorni03

A Kós Károly Általános Iskola udvarán, a földbe süllyesztve egy új tornaterem építése kezdődik meg várhatóan idén – jelentette be az intézmény tanévzáró ünnepségén Pokorni Zoltán polgármester.

pokorni04

Kilencvenéves Kovács András filmrendező. Ebből az alkalomból Pokorni Zoltán polgármester személyesen köszöntötte a Kossuth-díjas művészt.

Európai Uniós delegáció járt a Hegyvidéken. Az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke a XII. kerületi Önkormányzat energiahatékonyságot növelő beruházásairól tájékozódott. A látogatáson Maroš Šefčovič személyesen megtekintette a MOM Kulturális Központ környezetbarát, magyar fejlesztésű fűtő-hűtő rendszerét.

pokorni05

Négy kerület 1-1 millió forintos hozzájárulásával egy új gépjárművet vehettek át az Észak-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltség kötelékében szolgálatot teljesítő tűzoltók.

pokorni01

Schrammel Imre keramikusművész és tanár kiemelkedő munkásságát ismerte el díszpolgári cím adományozásával a Hegyvidéki Önkormányzat. Az címmel járó oklevelet Pokorni Zoltán polgármester adta át a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen.

pokorni03

Egészségmegőrző programokkal, szűrővizsgálatokkal és tanácsadásokkal indult az idei Hegyvidéki Napok rendezvénysorozata a MOMSportban, miközben a Gesztenyés Kert nagyszínpadán Farkasházi Réka énekeltette és mozgatta meg a gyerekeket.

pokorni01
Június 4-én nyitották meg hivatalosan a Puskás Ferenc Stadion metróállomáson az Anne Frank naplója kiállítást. Kirschner Péter a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület nevében köszöntötte a vendégeket, a diákok Anne Frank naplójából olvastak fel részleteket, majd Dés László szaxofonon játszott.
pokorni05

A színházi évad végét egy különleges programmal tette emlékezetessé a MASZK Országos Színészegyesület: egy régi hagyományt felelevenítve kirándulást szerveztek a Normafához. A jégkárt szenvedett erdő megújításához a színészek szimbolikusan egy bükkfa ültetésével járultak hozzá.

pokorni03
Civil kezdeményezésre aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy a kormány által tervezett új, fővárosi szuperkórházat Közép-Budán, a Szent János Kórház területén, vagy annak közvetlen környezetében alakítsák ki. A kezdeményezést Láng Zsolt II. kerületi, valamint Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester is támogatja.
pokorni02

Kiss Marit, Kristán Attilát és Mészáros Tibort jelölték a hazai és határon túli, magyar nyelven játszó színtársulatok az idei Kaszás Attila-díjra. Közülük a közönség választhatja ki az elkövetkező két hónapban a díjazott személyét. Pokorni Zoltán polgármester a díj egyik alapítójaként bejelentette: a jövőben az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik háttérintézménye veszi át az önkormányzattól az elismerés adományozásával kapcsolatos szervezési feladatokat.

pokorni02kis

Gheorghe Falca, Arad és Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere testvérvárosi szerződéssel tették hivatalossá a két település közti, évek óta tartó, kimagaslóan jó kulturális kapcsolatot. Az ünnepélyes eseményt Colta Onisim aradi festő- és grafikusművész polgármesteri hivatalban nyílt kiállítása koronázta meg.

pokorni03

A népszavazáson a választók 81%-a szavazott igennel a Normafa rendbetételére. A jogosultak 27.4%-a vett részt a szavazáson.

pokorni04

A most vasárnapi népszavazás kapcsán személyesen tájékoztatta a járókelőket a Normafa-program részleteiről Pokorni Zoltán polgármester, Dr. Váczi János alpolgármester és Csiszár Jenő műsorvezető.

Elkészült a Hegyvidéki Önkormányzat újabb okostelefonos fejlesztése, a Normafa Park applikáció. Általa könnyen és gyorsan hozzáférhetővé válnak a Normafával kapcsolatos legfontosabb információk, legyen szó a területet érintő hírekről, aktualitásokról, a közelgő eseményekről, vagy akár a helyi időjárásról, aminek ismerete fontos lehet egy kirándulás, vagy bármilyen más, a helyszínre tervezett szabadtéri program kapcsán. Érdemes letölteni!
pokorni02

A Normafáról tartandó vasárnapi, helyi népszavazáson való részvételre buzdított, és a tervezett rehabilitáció támogatását kérte Pokorni Zoltán polgármester, valamint Tüttő Kata az MSZP, illetve Komáromi Zoltán az Együtt önkormányzati képviselője a helyszínen tartott közös sajtótájékoztatón.

pokorni01

Öt évvel ezelőtt hirdette meg először az ötödikes diákoknak szóló Hegyvidéki Olimpiát az önkormányzat. A kezdeményezés célja, hogy a gyerekek a való életben is megtapasztalják az ókori görög olimpia szellemiségét, mindazon értékeket, amelyekről az idei évben az iskolában tanultak. Idén több mint négyszáz nebuló állt rajthoz a versenyen.

pokorni01

Idén is nagy sikert aratott a hagyományos hegyvidéki muskátliosztás. Összesen huszonnégyezer virág talált gazdára, mindenkinek egy tálca, azaz tíz tő futómuskátli jutott. A növények kiosztásában Pokorni Zoltán polgármester és a kerületi alpolgármesterek mellett az egyéni képviselők is segédkeztek.

pokorni04

Pokorni Zoltán polgármester a lakossági fórumok után egy újszerű módját választotta a hegyvidéki polgárok tájékoztatásának: mozgó fogadóórát tartott, azaz a kerület tizenöt pontján, előre meghirdetett időpontokban várta a környékbeli lakókat, hogy válaszoljon a Normafa-rehabilitációval kapcsolatban felmerült kérdéseikre.

pokorni01

Kosaras körhinta, ládaderbi, népi ügyességi játékok, madárodú-készítés, izgalmas helytörténeti előadás, szervezett túrák. Többek között ilyen környezettudatos élményprogramokon vehettek részt azok az érdeklődők, akik május 1-jén ellátogattak az Anna réten megrendezett tavaszköszöntő majálisra.

pokorni03

Több, mint negyven éve, 1974-ben adományozta az ecuadori Quito önkormányzata Budapestnek Eugenio Espejo szobrát, amelyet a Városmajor parkban állítottak fel. Az alkotást a Hegyvidéki Önkormányzat saját költségén felújíttatta, a szobor újraavatásán Jaime Barberis, Ecuador leköszönő magyarországi nagykövete, valamint Pokorni Zoltán polgármester koszorúzta meg a haladó szellemű politikus, tudós és orvos emlékművét.

pokorni01

Újabb lakossági fórumot tartott az önkormányzat a május 17-én tartandó népszavazás kapcsán a Normafa-rehabilitáció terveinek ismertetésére. A Barabás Villában rendezett programon Pokorni Zoltán polgármester és Mikó Gergely, a Normafa Park Fenntartó és Üzemeltető Intézmény vezetője válaszolt az érdeklődők kérdéseire.

pokorni02

Közös faültetéssel indult útjára a Normafán a Fatestvér Program, amely remélhetőleg rövid időn belül országos kezdeményezéssé válik. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes és Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester sajtótájékoztatón beszélt a részletekről.

pokorni03

Négy XII. kerületi helyszínen mintegy húsz köbméternyi hulladékot gyűjtöttek össze a tisztább lakókörnyezetre vágyó önkéntesek.

SPORT8
pokorni04

Elkészült a Normafa-rehabilitáció megvalósíthatósági tanulmányának első fázisa. Erről, valamint a május 17-én tartandó helyi népszavazással kapcsolatos tudnivalókról Pokorni Zoltán polgármester, dr. Váczi János alpolgármester, továbbá a megvalósíthatósági tanulmányt készítő konzorcium képviselői beszéltek a MOM Kulturális Központban tartott sajtótájékoztatón.

pokorni03

A Hegyvidéki Önkormányzat az elmúlt egy évben több mint hétmillió forinttal támogatta a XII. kerületi betegeket is nagy számban fogadó Szent Ferenc Kórházat annak érdekében, hogy korszerű orvosi eszközök beszerzésével tovább tudják javítani az ellátások színvonalát.

pokorni04

Áder János köztársasági elnök Pokorni Zoltán polgármesterrel bejárta a Normafa környékét, hogy tájékozódjon a terület jelenlegi helyzetéről és részletesen megismerje az önkormányzat által tervezett rehabilitációs program egyes elemeit.

pokorni03

A Városmajori Gimnáziumban rendezték meg a TÁMOP 3.1.4 B Partnerség és hálózatosodás modul III. ütemének budapesti szakmai nyitónapját. A „Köznevelés az iskolákban” projekt keretében megvalósuló modul célja a külső partnerek – szülők, civil szervezetek, önkormányzatok, cégek, helyi közösségek – és az iskolák együttműködésének fejlesztése, valamint a közösségi funkciók erősítése.

pokorni05

A Hegyvidéki Önkormányzat a MOM Kulturális Központban tartott megemlékezést március 15-én, nemzeti ünnepünk alkalmából. Fónagy János államtitkár köszöntőjét, valamint az óvodások, iskolások műsorát követően a közösségépítésben kiemelkedő teljesítményt felmutató személyek, kiválóan tanuló és sportoló diákok, eredményes edzők, valamint a helytörténeti gyűjtemény által kiírt alkotói pályázatok helyezettjei vehettek át díjakat.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is sok kerületi nyugdíjas kapott üdülési lehetőséget, valamint kedvezményes fürdőbelépőket az országosan meghirdetett Erzsébet-program keretében. Pokorni Zoltán polgármester személyesen gratulált a sikeres pályázóknak.

pokorni03

A polgármesteri hivatallal átellenben, a Törpe utca 2. szám alatt alakítanának ki egy új épületet a nagy népszerűségnek örvendő Kulturális Szalonnak, amelynek programjai tovább már nem bővíthetőek a jelenlegi, szűkös keretek között. Az új épület terveinek bemutatására ismét lakossági fórumot tartott az önkormányzat.

pokorni03

A polgármesteri hivatallal szemközt, a Törpe utca 2. szám alatt hamarosan új épületet alakítanak ki a népszerű közösségi intézmény, a hegyvidéki Kulturális Szalon számára. Az új középület terveit lakossági fórumokon mutatják be a környéken élőknek, akik az épülethez és annak funkciójához kapcsolódóan javaslatokat tehetnek annak közvetlen környezete, illetve a polgármesteri hivatal melletti kis tér megújítására is.

pokorni04

A hegyvidéki óvodák által nyújtott lehetőségekről, a beiratkozás feltételeiről kaphattak tájékoztatást mindazok a szülők, akik ellátogattak az Óvodakóstolgató című programra. Az aktualitásokról Pokorni Zoltán polgármester beszélt a Jókai Klubban megrendezett fórumon.

pokorni06

Tartalmas kötettel gyarapodott a XII. kerület históriáját feldolgozó dokumentumok sora. A Tanulmányok a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény 40. évfordulójára című könyv bemutatóján Pokorni Zoltán polgármester méltatta a címbéli intézmény munkáját.

pokorni02

Kihirdették a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria „Mesélnek a Hegyvidék házai” című novellapályázatának nyerteseit. A Barabás Villában megrendezett ünnepélyes eredményhirdetésen Pokorni Zoltán polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

Sielok_utban_a_Normafahoz_1930-as_evek_pz
A Képviselő-testület döntött arról, milyen célkitűzések mentén kerüljön sor a Normafa területének helyreállítására, amennyiben az erre vonatkozó helyi népszavazáson a szavazók többsége támogatja az önkormányzat megoldási javaslatait.
A helyi népszavazásra benyújtott kérdés itt olvasható.
pokorni03

A MOM Kulturális Központban rendezett ünnepséget az önkormányzat azoknak a közösségeknek, amelyek advent idején saját készítésű betlehemeikkel tették szebbé a Hegyvidék utcáit, tereit. A programban résztvevőknek Pokorni Zoltán polgármester mondott köszönetet.

pokorni03

Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere és Musicz László környezet- és természetvédelmi szakértő, a hatásvizsgálatok projektvezetője sajtótájékoztató keretében mutatták be a Normafa rehabilitációját előkészítő Natura 2000-es hatásbecslés eredményeit, javaslatait.

pokorni06

Sokan csatlakoztak az önkormányzat felhívásához, és segítettek megtisztítani a jég súlya alatt letört ágaktól a Rege parkot. A munkából Pokorni Zoltán polgármester, Váczi János alpolgármester, Péchy László önkormányzati képviselő, valamint a kerületi roma nemzetiségi önkormányzat tagjai is kivették a részüket.

pokorni06

A Larus Rendezvényközpont második alkalommal látta vendégül a Fekete István Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola tanárait, diákjait és családtagjaikat. A varázslatos pillanatokban gazdag vasárnapi mulatságot az ízletes lakoma, az izgalmas zenei produkciók és a meglepetésvendég tette felejthetetlenné.

pokorni01

Adománygyűjtő, kézműves karácsonyi vásárt rendeztek Mikulás napján a Böszörményi úton. A Kulturális Szalonban, a hegyvidéki nagycsaládos csoport tagjai kínálták portékáikat, a közösségépítő eseményen Pokorni Zoltán polgármester is részt vett.

Az ónos eső miatt a XII. kerület hegyvidéki részén keletkezett a legnagyobb kár az elektromos vezetékhálózatban. Utcai vezetékek, egész oszlopsorok dőltek ki. A XII. kerületben több óvoda is zárva maradt az ónos eső miatt - erről Pokorni Zoltán polgármester tájékoztatotta az Infó Rádiót.

onos_eso03

A XII. kerületben vészhelyzet alakult ki: a fákra fagyott ónos eső miatt sorra dőlnek ki a fák, szakadnak le az ágak. A riport itt tekinthető meg.

20141202_102608

Életveszélyes helyzet alakult ki a jégkárok miatt a XII. kerület felső részein. Több tonna jég van a fákon. A TV2 december 2-i riportja itt látható.

pokorni02

Ünnepséget tartottak a Magyar Jakobinusok tere 2-3. alatti társasház lakói. Az épület jubileumi, 75. születésnapja alkalmából felavatták a házat tervező építész, Hegedős Károly emléktábláját. A lakóház előcsarnokában megtartott eseményen Pokorni Zoltán polgármester is részt vett.

pokorni02

Nagy sikerrel, öt bábcsoport szereplésével rendezte meg a Hegyvidéki Kulturális Szalon a második Hegyvidéki Bábfesztivált a Barabás Villában.

pokorni01

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére megemlékezést tartott a Hegyvidéki Önkormányzat. A MOM Kulturális Központban rendezett programon Pokorni Zoltán polgármester mondta el gondolatait, ezt követően kerületi pedagógusok vehették át díjaikat.

pokorni02
Megalakult az önkormányzat új képviselőtestülete, a képviselők és a polgármester ünnepélyes eskütételére az alakuló ülésen került sor. Az alpolgármesteri feladatokkal ismét Fonti Krisztinát, Kovács Lajost és Dr. Váczi Jánost bízták meg, Bernyák Adrienn képviselőt egyházi ügyekért felelős tanácsnoknak nevezték ki.
pokorni03

Szakmai bejárást szervezett a Normafa rehabilitációjával kapcsolatos fontosabb kérdések, szempontok bemutatása érdekében a Normafa Természetesen civil koalíció. A helyszíni egyeztetésen a természetvédelmi szervezetek képviselői mellett Pokorni Zoltán polgármester, valamint az önkormányzat több képviselője és munkatársa is részt vett.

pokorni03

Az önkormányzat beruházásában megújult a Győri út és az Avar utca találkozásánál lévő kis tér. A megszépült zöldterületre a körzet képviselője, Fonti Krisztina kezdeményezésére új sporteszközöket is kihelyeztek.

pokorni01

A kerületben található hat életmentő pontot újabb kettővel bővítette a Hegyvidéki Önkormányzat. A két új defibrillátort – melyek közül az egyik a Hegyvidéki Rendészet autójában, a másik pedig egyedülálló módon közterületen, a Királyhágó téren található meg – Pokorni Zoltán polgármester és Kovács Lajos alpolgármester adta át egy újraélesztési bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón.

pokorni03

Pánikgomb elnevezéssel egy új okostelefonos alkalmazást fejlesztett ki az önkormányzat a Hegyvidéken élők biztonsága érdekében. Az egyszerű, de veszélyhelyzetben különösen hasznos program használatát Pokorni Zoltán polgármester, Váczi János alpolgármester és Petrik Máté, az Appsters Kft. munkatársa mutatta be a Tamási Áron Iskolában.