Pokorni Zoltán

További híreink

Kiss Marit, Kristán Attilát és Mészáros Tibort jelölték a hazai és határon túli, magyar nyelven játszó színtársulatok az idei Kaszás Attila-díjra. Közülük a közönség választhatja ki az elkövetkező két hónapban a díjazott személyét. Pokorni Zoltán polgármester a díj egyik alapítójaként bejelentette: a jövőben az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik háttérintézménye veszi át az önkormányzattól az elismerés adományozásával kapcsolatos szervezési feladatokat.

„Számos olyan díj van, amelyről zsűrik, bizottságok, kurátorok, miniszterek, elnökök döntenek, mi azonban szerettünk volna egy olyat, amit a színészek ítélnek oda maguknak, hogy becsüljék meg saját szakmájukat, kollégáikat, barátaikat” – indokolta Pokorni Zoltán, miért alapították meg 2008-ban a Mozaik Művészegyesülettel közösen a Kaszás Attila-díjat. A polgármester a MOM Kulturális Központban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a díjjal kapcsolatos szervezőmunka már a kezdetekben sem volt egy tipikus önkormányzati feladat, de ez a misszió az elmúlt években lassan túlnőtt rajtuk.

„Ez a munka már mindenképpen több, mint amennyit egy önkormányzat magára tud vállalni. Még akkor is, ha ehhez támogatást kaptunk a színészegyesületektől, szervezetektől” – nyilatkozta Pokorni Zoltán, aki örömmel számolt be arról, hogy a szervezés feladatát az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Hoppál Péter közreműködésével átvállalta a MANK, azaz a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. A polgármester úgy vélte: mindannyian büszkék lehetünk a Kaszás Attila-díjra, aminek már nem csak a díj névadója, hanem a díjazottak névsora is rangot ad.

Hoppál Péter kiemelte, hogy a Kaszás Attila-díj odaítélését a színházi szakma és a közönség is nagy figyelemmel kíséri, hiszen a jelölteket maguk a társulatok választják ki, továbbá négy éve már a közönség dönthet a szavazás utolsó körébe került három jelöltről. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elmondta, hogy a kulturális tárca, illetve a háttérintézményeként működő MANK a díjazással kapcsolatos mecénási és szervezői feladatokat egyaránt felvállalta. Az elismerést idén először az országos színházi évadnyitón fogják átadni, melynek augusztus 29-én a debreceni Csokonai Színház ad otthont.

Vasvári Csabától, a Mozaik Művészegyesület alelnökétől megtudhattuk, hogy a hazai és határon túli, magyar nyelvű színházak társulataitól ezúttal 34 nevezés érkezett, majd a nomináltak szokás szerint önmaguk közül, titkos szavazással választották ki a továbbjutó három színészt. A művészegyesület alelnöke bejelentette: a szavazási eljárás harmadik, utolsó fordulójába jutott Kiss Mari a szombathelyi Weöres Sándor Színház, Kristán Attila a Nemzeti Színház, valamint Mészáros Tibor a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művésze. A végső szót a közönség mondhatja ki, hiszen a három jelölt közül az veheti majd át a Kaszás Attila-díjat, akire interneten és telefonon a legtöbben szavaznak.

A Kaszás Attila-díj jelöltjeire június 1. és július 31. között lehet voksolni: telefonon hétköznapokon 9-17 óra között a 06 20 269 5929 számon, illetve a www.kaszasattiladij.hu oldalon leadott szavazattal



Nyomtatás