Pokorni Zoltán

További híreink

A fenti címmel szervezett történeti konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézete és a Barankovics István Alapítvány a MOM Kulturális Központban április 19-én. A konferencia egy rendezvénysorozat része, mely Kun Miklós történész kezdeményezésére indult, és végigveszi a második világháború éveit, kiemelve azok sorsfordító eseményeit a háború és a világtörténelem menetében.

A mostani alkalom a háború második évét, 1940-t vette nagyító alá, mely év azért is érdekes a történészek és az érdeklődők számára, mert ekkor még teljesen bizonytan volt a kimenetele a harcoknak. A konferencia előadóit és az érdeklődőket Pokorni Zoltán polgármester köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy az 1940-es év egy dilemmákkal teli esztendő volt, mely nem annyira a „hova álljunk?, kihez tartozzunk?” kérdésről szólt, hanem sokkal inkább a „meddig mehetünk el?” volt a központban. A Hegyvidék polgármestere felhívta a figyelmet, hogy napjainkból visszatekintve meg kell próbálnunk igazságosan értékelni az adott kor történeti szereplőit. Ez a feladat egyrészt könnyű, mert mi már ismerjük a történelem kimenetelét, másrészt viszont meglehetősen nehéz is, hiszen bele kell élnünk magunkat a helyzetükbe, az ő szemükkel kell látni a döntési helyzeteket. Pokorni Zoltán szerint tartozunk azzal elődeinknek, hogy személyiségüket tisztességesen kell megrajzolni, hiszen a mi jelenünket is múltként fogja kutatni a jövő generációja, és utódaink is úgy fognak eljárni a múltidézés során, ahogy mi is tettük.

A tanácskozáson öt történész szólalt fel, mindegyikük egy-egy részterület szakértőjeként. Németh János egyetemi tanár Németország szemszögéből mutatta be az 1940-es évet, és az annak megértéséhez szükséges korábbi összefüggéseket. Kapronczay Károly egyetemi tanár a lengyelek oldaláról értékelte az adott évet, míg Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa a franciák gondolkodásmódjába és diplomáciai kulisszatitkaiba engedett bepillantást. Ritter László történész előadásában pedig leszámolt azzal a dicsőséges képpel, amit a britek festettek magukról a háborút követően, és elmondta, hogy az angolok világháborús szereplése teljes kudarc volt a kezdeti években.

A konferenciát Horváth János történész, az Országgyűlés korelnöke zárta előadásával, melyben olyan történelmi érdekességeket vetett fel, melyek régóta foglalkoztatják, de további kutatásokat igényelnének. A konferencia-sorozatot tovább folytatják, ősszel az 1941-es évet veszik górcső alá.

B. A.



Nyomtatás