Pokorni Zoltán

További híreink

Tavaly kora ősszel hirdetett ötletpályázatot az Anna-réten megvalósítandó miséző-, emlékhely koncepciótervére a Hegyvidéki Önkormányzat és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Hivatala. A beérkezett 59 érvényes pályamunkát szakértő bizottság értékelte, ennek eredményét a kulturális szalonban megrendezett díjátadó ünnepségen ismertették.


Elsőként a bírálóbizottság társelnöke, Hathy Zsuzsanna főépítész köszöntötte a résztvevőket, majd ismertette a pályázat célkitűzéseit, valamint bemutatta a bizottság jelenlévő tagjait.


Pokorni Zoltán az előzményekről szólva elmondta, hogy 1992-ben, Salamin András helytörténész, a Budapest-Zugliget Egyesület elnökének kezdeményezésére, a Salamin család építtette fel a ma is látogatható apró kápolnát az Anna-réten. Ennek előzménye volt a Szent Anna tiszteletére a XIX. században emelt kápolna, amit 1952-ben, egy munkásmozgalmi gyűlés után egyszerűen leromboltak. Azóta él az igény a helyreállításra, amit az is bizonyít, hogy a területet nemcsak sétálásra, kirándulásra, sütögetésre, kutyázásra használják az idejárók. Ugyanígy megvan a helye az elmélyülésnek, az imádságnak, ahogyan sokan jönnek ide misére is.


„Tudtuk, hogy fontos ügyről van szó, de hogy ennyire, arra a pályázat világított rá. Önmagáért beszél, hogy 2500-an töltötték le a dokumentumokat, ami óriási szám. Izgalmas szellemi hullámzást mutatnak a beadott munkák, nagyon más megközelítésekkel, kiváló koncepciók születtek” – foglalta össze a tapasztalatokat Pokorni Zoltán, aki azt ígérte, javasolni fogja a testületnek, hogy vizsgálja meg valamennyi elismerést kapott pályázat környezeti hatásait. Ezt követően indulhat a társadalmi diskurzus, ennek végén választják ki a megvalósítandó tervet. 1-2 éven belül felépül az imahely, hiszen ez nem pénzkérdés - hangsúlyozta. Arra törekednek, hogy a lehető legjobb megoldás szülessen, és maradjon meg hosszú ideig.


„Jó példa a megújuló Normafa, ami megmutatja, hogy képesek vagyunk minőséget létrehozni, ezt megőrizni, európai módon védeni és karbantartani. Három fő irányvonal alakult ki a pályázaton, az első lépés, hogy ezek közül kiválasszuk azt, amelyiken elindulunk” – tette hozzá a polgármester.

A díjak átadásával nem ér véget az együttműködés a tervezőkkel, hiszen a következő hónapokban lehetőséget kapnak, hogy előadások, fórumok keretében, részletesebben is bemutassák az elképzeléseiket.

Süllei László, a bírálóbizottság elnöke, arról beszélt, hogy a pályázatok segítenek megtalálni azt a funkciót, amit a „Jóisten határoz meg az emberi alkotómunka által”.


Elmondta, hogy a három kategória a bírálóbizottság ötlete volt, mert nem lehetett egyetlen győztest hirdetni. Ennek megfelelően a hagyományos forma, a Szent Ferenc lelkiségét megidéző kialakítás, és a kettőt ötvöző megoldások alapján csoportosították a pályamunkákat. A statikus formában mindannyian otthon érezhetjük magunkat, belépve az épületbe kizárhatjuk a mindennapokat, a gondokat. Mások a természetben szeretnék megtalálni Szent Ferenc lelkiségét, ami egy, az előzőtől eltérő kialakítást kíván. A köztes forma zárt és nyitott egyszerre, láthatóvá teszi a bejárat és az oltár mögötti tájat – sorolta a koncepciókat az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye általános érseki helynöke hozzáfűzve, hogy a tájba illésre, a környezetvédelemre, a tradícióra ugyanígy tekintettel kellett lenniük a döntéskor.


Eltér István kimagaslónak nevezte a pályázat iránti érdeklődést. Több ezren olvasták a tájékoztató anyagot, mintegy kétszázan regisztráltak, a tervezők végül 61 pályaművet adtak be. Ezek közül formai hibák miatt, mindössze kettőt kellett kizárni. „Mindhárom kategóriában, összesen öt pályázatot javasolt megvásárlásra a bírálóbizottság, amely további díjakat is kiadott” – emlékeztetett a Magyar építész Kamara elnökségi tagja, aki külön is kiemelte, hogy rendkívül sokszínű, változatos és értékes megoldások születtek.

 

Díjazásban részesült a Wéber Építésziroda Kft., Pongor Soma László és Pásztor Bence, Szilágyi Norbert és Nagy Mercédesz Erika munkája, míg Márkus Péter és Koczka Kristóf, Beke-Tóth Szilvia, Hayde Réka Zsuzsanna, a Perényi Stúdió Kft., valamint Kruppa Gábor és Furmann-né Horváth Júlia tervét megvásárolta az önkormányzat.

 

 

 Nyomtatás