Pokorni Zoltán

További híreink

Kihirdették a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria „Mesélnek a Hegyvidék házai” című novellapályázatának nyerteseit. A Barabás Villában megrendezett ünnepélyes eredményhirdetésen Pokorni Zoltán polgármester köszöntötte az egybegyűlteket.

Milyen volt az élet a Hegyvidéken egy emberöltővel ezelőtt? Milyen történeteket mesélnek az épületek, amelyeken a történelem viharai örök nyomokat hagytak? A többi között ezekre a kérdésekre válaszol az a tizenöt novella, amely a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria „Mesélnek a Hegyvidék házai” című novellaíró pályázatára készült.

„A Helytörténeti Gyűjtemény az írásoknak köszönhetően számos kinccsel gazdagodott. Megannyi tárggyal rendelkezünk, rengeteg fotót őrzünk, azonban ahhoz, hogy tényleg élővé tudjuk tenni a kerület múltját, személyes történetek kellenek. Olyanok, amiket a novellaíró pályázat keretében megosztottak velünk” – emelte ki a beérkezett pályaművek értékét Balázs Attila, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria vezetője.

„Érdekes, hogy a kövek mennyivel tartósabbak, mint az emberek: a házak túlélnek minket, köveikbe beleivódnak a történetek – kezdte köszöntőjét a Barabás Villában rendezett eredményhirdetésen Pokorni Zoltán polgármester, aki külön hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy az ifjabbak is megismerjék ezeket az emlékeket. – Amíg az iskolák az önkormányzathoz tartoztak, időről időre szorgalmaztam, hogy a gyerekek kérjék meg szüleiket, nagyszüleiket, idézzék fel a történelem mélységes kútjában rejlő emlékeket. A fiatalok így rájöhetnének arra, hogy a történelem nem egy tantárgy, hanem a fejekben, sorsokban élő valós dolog.”

A beérkezett pályaműveket háromfős zsűri bírálta el: Bereményi Géza író, a Hegyvidék díszpolgára, Schillinger Erzsébet, a Hegyvidék lap főszerkesztője és Bíró Aurél helytörténész. „Tizenöt megemlékezés érkezett, mindegyik nagyon megragadó volt. Érdemes ilyen pályázatokat hirdetni, mert az emberekből a legjobbat hozzák elő. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek” – árulta el Bereményi Géza. A pályázaton megosztott első helyezést ért el Tomcsányi Tamás és Goller Ágota műve, a második Dőry Ádám, a harmadik pedig Füredi Tamás alkotása lett. A pályázatra beérkezett írásokból a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria kötetet ad majd ki. A tizenöt novellát március 31-ig a Barabás Villa Kávézóban lehet elolvasni.

 

BMNyomtatás