Pokorni Zoltán

További híreink

„A harmadik rezsicsökkentés három területet, a villamosenergiát, a gázt és a távfűtést fogja érinteni” – mondta el Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Pokorni Zoltán polgármesterrel, a Fidesz alelnökével és Gulyás Gergellyel, a Fidesz frakcióvezető-helyettesével közösen tartott kerületi rezsifórumon.

pokorni03A hegyvidéki Larus Rendezvényközpontban került sor a Fidesz „Magyarország nem hagyja magát” elnevezésű lakossági fórumsorozatának következő állomására. A „Védjük meg a rezsicsökkentést!” címet viselő eseményen Pokorni Zoltán polgármester, a Fidesz alelnöke tartott köszöntő beszédet a népes hallgatóságnak. Felidézte, amikor 2010-ben átvették a kormányzást a szocialistáktól, Magyarország rendkívül rossz gazdasági helyzetben volt, s az elmúlt években „nagyon nehéz, és sok konfliktust is okozó döntésekkel sikerült elérni egy fegyelmezett és feszes költségvetési gazdálkodást”.

 

„Azt látom, hogy közel négy év után ennek a rendteremtő és fegyelmezett kormányzati politikának érzékelhetőek az eredményei. Az infláció sosem volt ilyen alacsony, az államháztartás sosem volt ennyire kiegyensúlyozott, a gazdaság pedig végre elindult” – fogalmazott Pokorni Zoltán, aki emlékeztetett rá, hogy Bajnai Gordon miniszterelnökségének idején 6,8 százalékkal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye, ami jelenleg közel két százalékkal nőtt. „Nemcsak a nagy számokban érezhetjük azt, hogy stabilabb, kiszámíthatóbb, biztonságosabb életet tudtunk teremteni, hanem végre kézzelfoghatóan, egy-egy család életében jól érzékelhető módon is megjelennek ezeknek a kormányzati intézkedéseknek a hatásai” – jegyezte meg a polgármester. Hozzátette: a rezsicsökkentés „a mindennapi emberekre koncentráló és az ő érdekeiket szem előtt tartó kormányzati filozófiáról” szól, nem pusztán a gáz-, vagy a villanyszámla összegéről.

 

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára arról számolt be, hogy a rezsicsökkentés eredményeként mintegy 240 milliárd forint maradt a magyar családok zsebében, az intézkedések mintegy 3,8 millió háztartást érintettek. A kormánypárti politikus a rezsicsökkentést „pártállásra való tekintet nélküli sikernek” nevezte, melynek társadalmi elismertsége indokolta, hogy képviselőtársaival, Rogán Antallal és Németh Szilárddal közösen kidolgozzanak egy harmadik lépcsős energiaár-csökkentést.

 

Az államtitkár hangsúlyozta: bár mindenki örül a kisebb számlának, de egy pillanatig sem szabad elfelejteni, hogy fenn kell tartani az energiaellátás biztonságát és az ellátórendszerek színvonalát. Fónagy János emlékeztetett: pénteken, a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén fogják ismertetni a rezsicsökkentés következő ütemére vonatkozó javaslatukat, melyről a képviselőcsoportok fognak döntést hozni. A fideszes képviselő elmondta, hogy a harmadik rezsicsökkentés három területet, a villamosenergiát, a gázt és a távfűtést fogja érinteni. Megjegyezte: több lehetőséggel állnak elő a csökkentés mértékre és a bevezetés időpontjára vonatkozóan.

 

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a Horn-kormány 1994-ben és 1995-ben Paks kivételével az összes magyar erőművet és az energiaszolgáltató céget eladta. A jelenlegi kormány általános törekvése az, hogy – amennyiben április 6-án újra megkapja a választók bizalmát – „a közösségi tulajdon javára visszavásárolja” az energia, a víz és az egyéb, monopolhelyzetben lévő közszolgáltatásokat. Fónagy János szerint ez a folyamat a Fővárosi Gázművek külföldi kézben lévő tulajdonhányadának és az E.ON földgázüzletágának megvásárlásával megkezdődött.

 

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese arról beszélt, hogy a szocialista kormányok idején, 2006 és 2010 között körülbelül 6 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye Magyarországon, míg a világgazdasági válság előtti években a környező országokban 7-10 százalékos gazdasági növekedés volt. „Magyarország 2010-re elvesztette a régióban azt a vezető szerepét, amit a rendszerváltozás után folyamatosan betöltött és eljutottunk oda, hogy egy fenntarthatatlan államháztartást és nyugdíjrendszert örököltünk és egy csalódott, a szocialista kormányzás által tönkretett országot és társadalmat vettünk át” – fogalmazott.

 

A frakcióvezető-helyettes szerint négy év rendkívüli nehézségei közepette igenis vannak eredmények és egyértelmű, hogy az irány jó, a gazdasági növekedés elindult, „ma már mindenki azt találgatja, hogy az idei növekedés két százalék alatt vagy felett lesz-e”. Annak ellenére, hogy a kormánynak rendkívül szűk volt a mozgástere, sikerült 2010 után egy olyan világos családpolitikát kigondolni és megvalósítani, ami az adókedvezmény rendszerén keresztül azokat a családokat juttatja előnyös helyzetbe, akik dolgoznak és gyermeket nevelnek – jelentette ki Gulyás Gergely. Jelentős eredménynek nevezte, hogy sikerült 250 ezer új munkahelyet teremteniük, a közmunkaprogramon keresztül pedig olyanokat is sikerült visszavezetni a munka világába, akik már évek óta nem dolgoztak.

 

A frakcióvezető-helyettes szerint a parlamenti választás tétje teljesen világos: az egyik lehetőség, hogy folytatódik, ami 2010-ben elkezdődött, vagy pedig az jön vissza, amiről azt hittük és reméltük, hogy 2010-ben egyszer és mindenkorra lezártunk.

 

Forrás: fidesz.hu



Nyomtatás