Pokorni Zoltán

További híreink

A rezsicsökkentési aláírásgyűjtés eddigi tapasztalatairól, valamint a november 1-jén életbe lépő újabb, 11,1%-os díjcsökkentésekről, illetve a hamarosan parlament elé kerülő új közszolgáltatási törvény részleteiről számolt be Pokorni Zoltán polgármester és Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Larus rendezvényközpontban megtartott lakossági fórumon.

„Több, mint 18 ezer ember dolgozott önkéntesen a rezsicsökkentés melletti aláírásgyűjtésben, és a legutolsó híradások szerint közel 2,5 millióan írták alá az íveket, ami hallatlan támogatást jelent a kormány számára. A Hegyvidéken mintegy 24 ezer aláírás gyűlt össze” – ismertette a márciusban indult aláírásgyűjtés eredményeit Pokorni Zoltán a rezsicsökkentés témájában rendezett lakossági fórumon. A polgármester kifejtette: a fórumokat – amelyeket mind a 106 választókörzetben megtartanak – annak okán rendezik meg, hogy beszámoljanak a rezsicsökkentés eddigi folyamatáról, valamint köszönetet mondjanak az aláírásgyűjtőknek, és mindazoknak, akik aláírásukkal támogatták a kormány döntését. „A január 1-jén bevezetett rezsicsökkentés, melynek során a lakossági gáz, elektromos áram és távfűtés árát 10%-kal mérsékeltük, nem egyszeri intézkedés volt. Ez egy alapvető társadalompolitikai állásfoglalás arról, hogy a választók bizalmából hatalmon lévő kormány nem a multinacionális cégek üzleti érdekeit, hanem 4 millió magyar háztartás érdekeit tartja elsődlegesnek” – beszélt a kormányzati döntés hátteréről Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium politikai államtitkára.

A rezsicsökkentés végrehajtását felügyelő politikus kijelentette: a magyar családok pártállás nélküli támogatása igazolta, hogy ezt a szemléletet nem szabad egyetlen alkalomra korlátozni. Ennek egyenes következményeként a kormány arról döntött, hogy 2013. november 1-jétől újabb 11,1%-kal csökkenti a háztartási villamos energia, a gáz és a távfűtés díjait, amelyek így ebben az évben összesen 20%-kal csökkennek. Fónagy János hangsúlyozta, hogy a villany, gáz és távfűtés mellett a tartályos és PB-gáz, a szemétszállítás, a víz- és a csatornaszolgáltatás, a szennyvízszippantás és a kéményseprés díja is csökkent. Ennek köszönhetően egy kétgyermekes családnak éves szinten 80-100 ezer forinttal csökkennek a kiadásai, de egy egyedülálló nyugdíjas is 40-50 ezer forinttal többet tud lakásfenntartási kiadásaiból megtakarítani. Az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy az energiaszolgáltatók privatizálása óta a multinacionális cégek több mint ezermilliárd forintot vittek ki az országból. Ezen, mint mondta, változtatni kell, akárcsak a szolgáltató-centrikusságon, amely felülírta a magyar családok érdekeit. Az említett visszásságok kiküszöbölését szolgálja a készülő közműtörvény, amely kiemelt szempontként kezeli az ellátásbiztonságot, valamint az ország energiafüggetlenségét.



Nyomtatás