Pokorni Zoltán

További híreink

A kerületek képviselői, valamint a fővárosi kormányhivatal vezetője ünnepélyes keretek között aláírták a járási hivatalok megalakításához szükséges megállapodásokat. A Hegyvidéki Önkormányzat nevében Pokorni Zoltán polgármester látta el kézjegyével a szerződést, aki Váczi János alpolgármester, valamint dr. Szabó Zsófia és dr. Borsodi Klaudia aljegyzők kíséretében érkezett a kormányhivatalban rendezett ünnepségre.
A szerződések megkötése újabb, jelentős előrelépés a modern kori járások kialakításának folyamatában. A fővárosi kerületi hivatalok 2013. január 1-jén kezdik meg meg működésüket a Fővárosi Kormányhivatal szervezeti egységeiként. A kerületi hivatalok átveszik az önkormányzatoktól az államigazgatási feladatok egy részét, például ide tartoznak majd az okmányirodák, a földhivatalok, a munkaügyi és népegészségügyi kirendeltségek, itt lehet majd intézni a gyermekvédelmi, a gyám-, és a szociális ügyeket is.

 

A végső cél az egyablakos ügyintézés minél szélesebb körű elterjesztése. 2013 januárjától a budapestiek elsősorban az okmányirodákban kerülnek majd kapcsolatba fővárosi kerületi hivatalokkal. Az állampolgárok dolgát nagyban megkönnyíti majd, hogy az okmányirodák ügyfélfogadási módja egységesül, méghozzá az ügyfelek számára legkedvezőbb ügyintézési gyakorlat fog megvalósulni. A fővárosban jelenleg négy kormányablak működik, de számuk jelentősen megnő az ott elintézhető feladatokkal együtt. Országszerte 300 helyen, a fővárosban minden kerületben létrejönnek a kormányablakok, ahol több mint 2000 hatósági ügyet lehet majd elintézni. A Hegyvidéken az új iroda helyszíne a Széll Kálmán tér lesz. A megállapodást a Hegyvidék képviseletében Pokorni Zoltán polgármester írta alá. Az ünnepségen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Pesti Imre, a Fővárosi Kormányhivatal vezetője, valamint Hassay Zsófia terézvárosi polgármester mondott köszöntőt.

„Január 1-jén új fejezet kezdődik az államigazgatásban” – jelentette ki a kormányhivatalban tartott beszédében Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. A tárcavezető hangsúlyozta: az átalakítás célja, hogy a korábbinál jobban működjön a magyar közigazgatás, melynek reformja mára elodázhatatlanná vált. Megjegyezte, hogy az önkormányzatok az utóbbi időben „heroikus munkát” végeztek, ugyanis egyre több államigazgatási feladatot kellett teljesíteniük egyre alacsonyabb szintű finanszírozás mellett. Úgy vélte: az önkormányzatok működése a jövőben kiszámíthatóbbá válik, részben az adósságkonszolidáció, részben pedig a feladatellátás megalapozottabb finanszírozása által. „Az államigazgatás és az önkormányzatok egymásra vannak utalva, csak együtt lehetnek sikeresek” – mondta a miniszter.

 

A Fővárosi Kormányhivatal sajtóközleménye

Szervezeti felépítés (ábra)





Nyomtatás