Pokorni Zoltán

További híreink

A nyári szünet rövidítéséről tárgyalások kezdődhetnek.

Az alsó tagozaton valószínűleg mindennap lesz művészeti óra, az órák száma növekedni fog, kiterjesztik az egész napos iskolát, és megteremtenék a lehetőségét annak, hogy a kisdiákoknak 45 perces helyett csak 30 perces tanórákat tartsanak – jelentette ki az oktatási államtitkár. Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke támogatja az oktatási államtitkár elképzeléseit. A nyári szünet rövidítéséről tárgyalások kezdődhetnek.

Hoffmann Rózsa a művészeti órák mindennapos bevezetését, az óraszámok növelését, az egész napos iskola elterjesztését és a tanórák esetleges rövidítését helyezte kilátásba. Az oktatásért felelős kereszténydemokrata államtitkár a készülő új Nemzeti alaptantervről szólva kijelentette: alsó tagozaton mindennap lenne művészeti óra. A heti kötelező órák száma így két-hárommal nőhet, de mivel az oktatási rendszert az egész napos iskolák felé mozdítanák el, bele fog férni az időbe. Leszögezte azt is: szeretnék megteremteni a lehetőségét annak, hogy 45 perc helyett 30 percesek legyenek az órák az alsó tagozaton. Az államtitkár szerint régi problémája a közoktatásnak, hogy a hatéves gyerekek 45 perces órákat nem képesek végigülni. Hoffmann Rózsa a fideszes szakpolitikusnak, Pokorni Zoltánnak a nyári szünet rövidítésére vonatkozó elképzelése kapcsán kifejtette: évek óta sokszor felröppennek ötletek a tanév beosztásával kapcsolatban. Várják a javaslatot tevő konkrét, kimunkált terveit.

Jövőre még nem változhat semmi, hiszen már kiadták a 2011–12-es tanév rendjét szabályozó rendeletet.
Pokorni Zoltán az államtitkár legújabb elképzeléseivel kapcsolatban lapunknak kijelentette: támogat minden olyan javaslatot, amely a Fidesz régi oktatáspolitikai kezdeményezése, az egész napos iskola megvalósítását célozza. A parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke szerint mind a művészeti órák, mind a tanórák időtartamának lazább kezelése ebbe az irányba hat. A politikus leszögezte: ma a művészeti képzésekért, például tánc- vagy zeneórákért az esetek elsöprő többségében fizetni kell, így a kevésbé jómódú gyerekek elesnek az ilyen jellegű tehetséggondozástól. Rendkívül fontos lenne, hogy a művészeti képzés elérhető legyen az ingyenes közoktatáson belül. Az alsó tagozatos tanórák rövidítésének lehetősége kapcsán leszögezte: támogatni tudná azt, ha az egész napos iskolában valósulna meg, hiszen a teljes napot átölelő nevelés során lehetnének lazábbak, a gyerekek igényeihez igazodók a keretek akár az órák időtartamát illetően is. A nyári szünet rövidítése kapcsán kijelentette: kész tárgyalni az államtitkárral az ezzel kapcsolatos elképzeléseiről akár már most nyáron is.
Ismeretes: az egész napos iskola ötletét még 2009-ben vetette fel Pokorni, ami szerinte különösen fontos lenne a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatása szempontjából. A Pedagógusok Szakszervezete ezzel szemben nem tartja annyira jó ötletnek az alsó tagozatos órák lerövidítését. Galló Istvánné, a szervezet elnöke szerint iskolaszervezési szempontból kaotikus állapotot jelentene, ha az alsó és a felső tagozatnak nem egyszerre lennének az órái. Így előfordulna, hogy miközben az egyik osztály dolgozatot ír, a folyosókon több száz diák hangoskodik, és a ki-, valamint a becsengetést sem lenne egyszerű megoldani.

 

(Magyar Nemzet)



Nyomtatás